5 minut čtení

Máte volných 100 000 Kč? Investujte je na příštích 10 let do těchto akcií

Investujte do vhodných akcií, pohodlně se usaďte a relaxujte. Jediné, co musíte udělat je, nechat tyto dvě skvělé společnosti, aby vydělaly peníze za vás.

Přestože může být #volatilita pro řadu investorů zneklidňující, na dlouhém časovém horizontu se jí nemusíte příliš zabývat. Krátkodobý pokles ceny navíc téměř vždy nabízí příležitost pro investory, jak nakoupit velké společnosti se slevou.

Nejlepší na tom je, že nemusíte být nutně milionáři, abyste na akciovém trhu vydělali zajímavé peníze. Pokud dáte svým investicím dostatek času, můžete těžit z výhod složeného úročení podobně jako ty největší investiční fondy.

Máte-li volných 100 000 Kč, které nepotřebujete k zaplacení běžných výdajů, ani naplnění pohotovostního fondu, máte více než dost kapitálu k tomu, abyste mohli nakoupit a držet akcie následujících dvou společností alespoň po dobu 10 let.

Wells Fargo (NYSE: $WFC)

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak mohou trpěliví investoři vydělat peníze, je nákup bankovních akcií během recese. Jednou z takových bank je právě Wells Fargo.

V tuto chvíli nemusí Wells Fargo vypadat příliš atraktivně. Momentálně se snaží vypořádat se skandálem, kdy pracovníci banky otevřeli v letech 2009–2016 na pobočkách 3,5 milionu neautorizovaných bankovních účtů. Banka tak ztratila důvěru veřejnosti i investorů, což srazilo kromě jiného její cenu dolů. Nejedná se však o neměnný stav.

Banka pak musí podobně jako její konkurenti bojovat s nízkými úrokovými sazbami a s obavami z vyšší delikvence půjček v příštích měsících a letech. Vzhledem k tomu, že se Fed zavázal nezvyšovat úrokovou sazbu alespoň do roku 2023, je pravděpodobné, že akcie Wells Fargo nevyrostou přes noc.

Wells Fargo má ale také schopnost získávat velmi bohatou klientelu a bohatší klienti mají obecně menší sklon dostávat se v době krize do finančních nesnází, a tak u nich panuje menší pravděpodobnost, že by se měli dostat do problémů se splácením svých úvěrových závazků. Pravděpodobněji také využijí několik dalších finančních služeb, jako je hypoteční servis nebo správa investičních aktiv – další zdroje zisků. Právě skladba klientů je tak výhodou, která posouvá Wells Fargo kupředu před konkurenční banky.

Wells Fargo také odvedla solidní práci při zavádění digitálních technologií. Vyšší využívání elektronického bankovnictví a mobilních aplikací znamená, že společnost může mírně snižovat své náklady konsolidací některých poboček a zvyšovat tak zisk.

Cena Wells Fargo je aktuálně hluboko pod účetní hodnotou (P/B = 0,76), čímž si doslova říká o koupi.

Hodnota akcií #WFC v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

Mastercard (NYSE: $MA)

Druhým chytrým místem, kam byste mohli investovat peníze, které nebudete v příštích letech potřebovat, je dvojka na globálním trhu ve zprostředkování plateb – #Mastercard.

Mastercard není a nikdy nebude vyloženě levná akcie. Cena ve výši téměř 41násobku předpokládaných zisků na příští rok může znít přehnaně, Mastercard však přináší svým akcionářům stabilně vyšší hodnotu každý rok.

Mastercard se vyhýbá poskytování úvěrů, což je v porovnání s konkurencí výjimečné. Přestože se někteří z jeho konkurentů z oblasti zpracování plateb rozhodli zdvojnásobit objem vypůjčených peněz (tj. Nabízení kreditních karet), Mastercard se striktně držela zprostředkovatelské strany rovnice.

Díky tomu nebude její ziskovost v příštích letech nijak ohrožena negativními dopady rostoucí úvěrové delikvence. To je také významný důvod, proč Mastercard vyjde z letošní krize ještě silnější než kdykoliv předtím.

Přestože Mastercard na trhu hraje druhé housle za společností #Visa, stále drží 30% globální podíl a na mnohem více diverzifikovaném trhu v USA to je 22 %. Nákup a držení akcií Mastercard je tak logickou sázkou na to, že spotřebitelé a podniky budou v průběhu času utrácet více peněz, což už je tak nějak palivo současné ekonomiky.

Kromě růstu elektronických plateb má stále Mastercard dostatek prostoru pro růst. Ačkoliv se nám to na první pohled nemusí zdát, většina globálních transakcí se stále provádí v hotovosti, což společnosti dává spoustu příležitostí proniknout na trhy v zaostalých oblastech světa, jako je Střední východ, Afrika nebo jihovýchodní Asie – místa, která navíc charakterizuje výrazný populační růst.

Investice do akcií Mastercard tak může v příštích 10 letech přinést slušný výnos.

Hodnota akcií #MA v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

---

Závěrem už se jenom sluší doplnit, že by začínající investor neměl veškeré své investiční prostředky vkládat pouze do dvou jednotlivých akcií, ale portfolio diverzifikovat. Největší pozice v portfoliu by dle mého neměla převyšovat 10 %, ale jedná se pouze o můj osobní názor a ohledně #diverzifikace portfolia se musí každý zodpovědný investor rozhodnout sám.

#akcie #WellsFargo #investovani #americkeakcie #banka #zprostredkovaniplateb #platby #platebnistyk #rust #zhodnoceni

Hodnocení: +75
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.