3 minuty čtení

20 "elektrických" akcií mimo Teslu a Nio, u nichž analytici očekávají pro rok 2021 růst

Elektřina se velmi rychle stává pohonem, v němž analytici nevidí budoucnost pouze pro automobilový průmysl, ale i pro osobní mobilitu (koloběžky, elektroboardy atp.). Které akcie z tohoto segmentu by příští rok mohly mít zajímavý růstový potenciál?

Ještě před pár lety se tomu všichni smáli a klepali si nad nějakou Teslou ($TSLA) a myšlenkou, že by mohla vyrobit a prodat 500 000 vozů za rok, na čelo. Dnes už je jasné, že elektrická revoluce a výrazná elektrifikace všech hlavních pozemních způsobů, jež lidstvo využívá k dopravě, je realitou. A Tesla jen za letošní Q3 vyrobila 145 036 vozidel a 139 593 dodala svým zákazníkům.

Nicméně zrovna Tesla je přesně tou akcií, na kterou dnes i lidé věřící v revoluci a masivní nástup elektrických vozidel pevně věří, příliš sázet nechtějí. Titul, který letos doposud vyrostl o nějakých 630 %, vážně lovce růstových akcií neláká a do hodnotové akcie má tohle Muskovo dítě ještě zatraceně daleko. 

I v případě čínských výrobců elektromobilů se už šušká o bublině a upřímně - valuace 57 miliard dolarů pro objektivně pidi automobilku $NIO se zdá být tak trochu z říše snů.

Můžeme nicméně celkem s jistotou předpokládat, že automobilový trh v příštích letech zasáhne doslova tsunami nových elektromobilů. Například jen americký koncern General Motors ($GM) chce mít do roku 2025 na ve své nabídce 30 (!) plně elektrických modelů. Zároveň je nyní akcie objektivně na poměry jiných EV automobilek i relativně levná. Konkrétně v USA je pak pravděpodobné, že by v tomto směru mohl výrobcům elektromobilů nabídnout nějaké benefity i nově zvolený prezident Joe Biden.

Nicméně chcete-li část svého portfolia nasměrovat do elektrifikace dopravy a celé této elektro-revoluce, může být chytrou volbou obejít jen všude zmiňované automobilky a místo toho se podívat na zástupy firem, jež jsou dodavateli těchto společností nebo vyvíjejí technologie pro novou potřebnou elektrickou infrastrukturu či autonomní řízení.

Byť tady poměrně často řešíme problémy nebo nemožnost nakoupit si některé americké ETF, můžete je často minimálně využít k tomu, abyste si v daném segmentu udělali poměrně dobrý přehled o zajímavých společnostech. Konkrétně pro segment elektrifikace dopravy se vyplatí podívat se na složení těchto tří ETF:

  • SPDR S&P Kensho Smart Mobility ETF ($HAIL) - Obsahuje celkem 56 akcií, největším podílem je Nio (12,6 %).
  • Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF ($DRIV) - Obsahuje celkem 75 akcií, největším podílem je Tesla (4 %).
  • iShares Self-driving EV & Tech ETF ($IDRV) - Obsahuje celkem 100 akcií, největším podílem je Tesla (9,3 %).

Když si tato tři portfolia dáte dohromady, vzejde vám seznam obsahující 165 akcií, z nichž 74 najdete aktuálně na amerických burzách. Tady je 20 z nich, které aktuálně sleduje minimálně 10 různých analytiků, přičemž minimálně 2/3 z nich má u nich rating "BUY" a očekávají významný růstový potenciál pro dalších 12 měsíců:

Pozn. Tabulka není žádný drobek, takže nemusí být příliš dobře vidět, kliknutím na ni si ji ale můžete pohodlně zvětšit. ??

 

Nejde jen o to hledat nové akcie v rámci tohoto globálního trendu. Možná, že už dnes některé z těchto titulů ve svém portfoliu máte, aniž byste si uvědomovali, že daná společnost hraje významnou roli i ve snaze o elektrifikaci dopravy či vytvoření technologie autonomní dopravy.

#investovani #akcie #ev #elektrina #elektromobily #elektrifikace #doprava #automobilky #tesla #nio #spolecnosti #dodavatele #technologie #infrastruktura #autonomnirizeni #analyza #rustovypotencial #2021

Hodnocení: +23
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Elektrické akcie jsou velmi široký pojem. Zahrnuje samozřejmě jednotlivé automobilky (těch je dnes mnoho), příslušenství (dobíjecí stanice), ale i např. u autonomních elektrických vozidel řídící jednotky, software, hardware (inteligentní kamery, čidla). Je toho celkem hodně a téměř vše je v kategorii růstu. Je nutné tento segment trhu neustále sledovat, protože se vyvíjí... Některé společnosti to zřejmě nezvládnou a zaniknou, jiné naopak skvěle porostou... 

    +2