7 minut čtení

10 důvodů, proč je bitcoin příšernou investicí

Bitcoin v letošním roce opět září a přitahuje zájem celé řady investorů. Má však opravdu nárok, aby se stal plnohodnotnou součástí portfolia investorů?

Řada kryptoměnových investorů bude obhajovat myšlenku, že je Bitcoin vzácným aktivem. Vytěžit lze do roku 2140 pouze 21 milionů mincí a jejich těžení je stále náročnější na výpočetní výkon, což podporuje argumenty o jeho nedostatku a zvyšuje jeho hodnotu.

Dalším důvodem, proč si bitcoin vede tak dobře, je očekávání digitální revoluce, v jejímž čele by měla stát právě nejznámější kryptoměna. To znamená, že investoři kupující bitcoinu věří, že užitečnost papírových peněz už je za zenitem.

Bitcoin také těží ze své výhody pionýra odvětví. Jednalo se o první digitální měnu, která se prosadila v očích investorů a na základě tržní kapitalizace tak je s náskokem největší. Bitcoin dnes slouží také jako zprostředkující aktivum na řadě kryptoměnových investičních platforem, pokud si chcete koupit nějaké jiné kryptoměny. Skutečně však sahá pravý potenciál bitcoinu až za hranice hřiště nadšenců, kteří ho neustále tvrdošíjně obhajují ohranými argumenty?

Nákup bitcoinu může být velkou chybou. Přestože v letošním roce zaznamenal obrovský růst (a možná právě proto), stojím si za názorem, že se jedná o hroznou investici. Zde je 10 důvodů, proč byste se měli bitcoinu vyhnout obloukem:

1. Bitcoin není skutečně vzácný

Bitcoin je vzácný pouze do té míry, do jaké to definuje jeho programovací kód. Zatímco fyzické kovy jsou omezeny bohatstvím naší planety Země (pomineme-li zatím fantasmagorické představy těžby na asteroidech) a tím, co z ní lze vytěžit, počet bitcoinu je omezen počítačovým kódem.

Není vyloučeno, že by se programátoři s velkou podporou komunity nemohli někdy v budoucnu rozhodnout pro zvýšení konečného počtu mincí. Bitcoin tak nabízí pocit vzácnosti, aniž by tomu tak skutečně bylo.

2. Má problémy s využitelností

Král kryptoměn má také problém se svým užitkem. V současnosti je v oběhu něco přes 18,5 milionu mincí, přičemž odhadem 40 % z nich drží malá skupina investorů. Volně cirkulující bitcoiny tak představují hodnotu okolo 140 miliard dolarů.

Opravdu by mohly bitcoiny o této hodnotě fungovat jako široce přijímaná měna, ve světě, který vytváří ročně hodnotu ve výši 80 bilionů dolarů?

3. Existují pouze nízké překážky pro vstup dalších konkurentů

Bitcoin může v tuto chvíli těžit z výhody prvního hráče, ale bariéry do kryptoměnového prostoru jsou poměrně nízké. Je potřeba pouze čas a znalosti kódování pro vývoj blockchainu – digitální a decentralizované účetní knihy, která zaznamenává transakce – a digitální token, který je na něj navázán.

Na základním blockchainu není nic jedinečného, co by korporace, centrální banky nebo vlády nemohly napodobit.

4. Existuje pouze pár (pokud se to tak dá nazvat) oceňovacích kritérií bitcoinu

Další problém bitcoinu spočívá v tom, že neexistuje žádný hmatatelný způsob, jak jej ocenit jako aktivum. Pokud chcete koupit například akcie veřejně obchodovatelné společnosti, můžete procházet výkazy zisků a ztrát, její rozvahu, uvažovat o katalyzátorech celého odvětví nebo poslouchat komentáře vedení z nedávných konferenčních hovorů a prezentací. Jinými slovy – můžete činit informované rozhodnutí.

Pro oceňování bitcoinu neexistují žádná hmatatelná data, na jejichž základě by mohl investor postavit svou investiční analýzu. Dohledáte časy vypořádání jednotlivých transakcí a celkovou nabídku kryptoměny v oběhu, ale ani jedno z těchto čísel vám neříká nic o hodnotě nebo užitečnosti bitcoinu. Zbytek už jsou pouze spekulace.

5. Fiat měny mohou také fungovat na blockchainu

Věřím, že se s pár lidmi shodnu, když řeknu, že investoři také věří ve špatné aktivum. Skutečnou dlouhodobou hodnotu má technologie blockchainu. Blockchain lze využít k zefektivnění sledování dodavatelských řetězců, které narážejí na problémy s přesností dat nebo omezené sledování produktů. Prakticky využitelný by byl také k urychlení mezinárodních plateb. Když ale lidé nakupují bitcoin, nekupují si část blockchainu.

Řada velkých firem přitom už uvažuje o napojení klasických měn na blockchain. Například Mastercard získala v roce 2018 patent na propojení aktiv založených na blockchainu s běžnou fiat měnou. To znamená, že do budoucna vůbec nemusí být na blockchainových sítích používány digitální kryptoměny.

6. Blockchain je stále léta vzdálen on mainstreamu

I přes jeho nesporný potenciál spočívá další problém v aplikaci blockchainu v praxi. Technologie je stále na roky vzdálená od skutečného využívání. Už před 3 lety, když propukla první kryptoměnová horečka se očekávalo, že bude technologie blockchainu rychle přijata, k tomu ale stále nedošlo.

Žádné konkrétní velké podniky nejsou ochotné provést nákladný a časově náročný přechod na blockchain, aniž by byla technologie široce testována – korporace nejsou ochotné učinit ani první krok, aby tuto technologii skutečně otestovali a dokázaly její škálovatelnost.

Stručně řečeno, blockchain má před sebou ještě mnoho let, než se stane běžnou technologií.

7. Podvody/krádeže jsou vážným problémem

Kryptoměny samozřejmě nejsou jediným aktivem, na které by mohli útočit hackeři, ale bitcoin dlouhodobě provází vážné obavy z podvodů a krádeží. Začínající bitcoinový investor možná nerozumí tomu, proč by měl své kryptoměny ukládat do digitální (v lepším případě hardwarové) peněženky, aby je uchránil před krádeží.

Kromě klasických podvodů se množí také počet článků a blogových příspěvků o tom, že se Severní Korea začala více zabývat těžbou bitcoinu a jeho krádežemi, aby nasměřovala více peněz do své izolované ekonomiky. Bitcoin je také běžně považován za měnu zločineckých organizací, to mu určitě na atraktivitě nepřidává.

8. Neexistuje žádná regulace

Bitcoin je také neregulovaným aktivem. Ačkoliv minimální regulace slouží často jako argument pro používání bitcoinu, protože poskytuje určitou míru anonymity, je to dobré pouze do té doby, než se něco pokazí.

Vzhledem k tomu, že obchodní transakce nepodléhají žádné regulaci, jsou i instituce, které by vás jindy mohly chránit, poměrně bezmocné, v případě, že vás někdo okrade nebo dojde k jiné škodě.

9. Podání daňového přiznání bude noční můrou

Pokud si myslíte, že už teď jste na tom s přípravou vašeho daňového přiznání na štíru, zkuste si ho podat po investování a použití bitcoinu v jakékoliv transakci. Český finanční úřad očekává, že budete vykazovat kapitálové zisky, pokud nesplníte časový nebo hodnotový test.

Pokud jste například koupili jediný bitcoin za 15 000 dolarů a poté použili část tohoto bitcoinu k nákupu iPhonu na Alze, budete muset počítat hodnotu vašeho bitcoinu v době transakce a uvádět zisk, případně ztrátu ve vašem daňovém přiznání. Pokud takových transakcí učiníte více, mohla by vás z toho také rozbolet hlava.

10. Všechny bubliny nakonec prasknou

V neposlední řadě pak platí, že všechny nafouknuté bubliny nakonec prasknou. Bez ohledu na to, jak jsou někteří investoři nadšení z bitcoinu a jeho základního blockchainu, historie naznačuje, že to nebude stačit, aby byla naplněna vzletná očekávání.

Mějte na paměti, že jsme během jeho krátké historie už byli svědky několika 80% propadů. U digitálních měn, jako je bitcoin, jsme vidíme extrémní volatilitu a historie naznačuje, že významný propad z jeho současných cen je téměř nevyhnutelný.

#kryptomeny #kryptomena #investovani #bitcoin #blockchain #bublina #podvod #dane #regulace #uzitecnost

Hodnocení: +31
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Jako bychom polovinu věcí neřešili před pár týdny ve Vašem minulém článku. Píšete blbosti, doměnky a polopravdy. 

    +19
  • Toto je výborný článek pro lidi, co se učí o Bitcoinu. Pokud to člověk myslí vážně (studium BTC), tak jej to přinutí prozkoumat teze v takových článcích, jako je tento.

    Jakmile to člověk udělá, tak zjistí, že v 98% případů (takových článků) se jedná o nepochopení problematiky ze strany autorem.

    Jinými slovy, autor článku se neobtěžoval věnovat pochopení problematiky dostatek času.

    Článek je plný dezinformací a v některých případech lží. Což mne upřímně mrzí. 

    +15
  • 10 důvodů, proč je bitcoin špatnou investicí dle "experta" z warengo, který objevil bitcoin cca květen 2017, popřípadě začátek 2018 a proč je každý bod nesmysl.

    1. Bitcoin není skutečně vzácný

    2. Má problémy s využitelností

    3. Existují pouze nízké překážky pro vstup dalších konkurentů

    4. Existuje pouze pár (pokud se to tak dá nazvat) oceňovacích kritérií bitcoinu

    5. Fiat měny mohou také fungovat na blockchainu

    6. Blockchain je stále léta vzdálen on mainstreamu

    7. Podvody/krádeže jsou vážným problémem

    8. Neexistuje žádná regulace

    9. Podání daňového přiznání bude noční můrou

    10. Všechny bubliny nakonec prasknou

    1. Bitcoin je první, jediná a neměnná digitální vzácnost. Nikdo nebude mít tendence jen navrhovat zvyšování množství bitcoinů a tím tak riskovat znehodnocení všech ostatních. Limit je daný.  

    2. Bitcoin je užitečný a lidé ho používají přesně k tomu, k čemu potřebují. Díky vzácnosti a rostoucí hodnotě je využíván k tomu, k čemu využívají lidé a banky zlato - koupí ho a drží několik generací. Není ale problém s bitcoinem platit po celém světě během vteřiny.

    3. Každý si může vytvořit svůj "bitcoin". Proč tedy není víc bitcoinů? Existuje několik desítek klonů bitcoinu a několik tisíc kryptoměn. Ani jedna nedosahuje parametrů, důvěry, brandu a síťovému efektu bitcoinu. Pokud si nějaký Pepa vytvoří Pepacoin, nikdy nezíská dominanci ani úspěch bitcoinu, protože již nelze napodobit vznik a organické šíření bitcoinu. Stejně jako nelze přijít s novým internetem. Bitcoin je unikátní a každá kopie je předem odsouzena k zániku. Důvěra v unikátnost, neměnnost a stabilitu je příliš silná.

    4. Ano, akcie se dají oceňovat a analyzovat mnohými způsoby - jak se šéf firmy vyspal, co napsal na twitter, jak zfalšoval účetnictví, koho podmazal, jak špatné výrobky firma vyrobila, jaký má dluh, kolik má zaměstnanců. Bitcoin je jiný - je to peněžní síť - základy jsou - hashrate, tržní kapitalizace, množství nových btc uvolňovaných na trh, množství uživatelů dané sítě, funkčnost a historie sítě, množství a kvalita vývojářů, odolávání cenzuře a útokům, robustnost. Narozdíl od jiiných trhů - bitcoin je zcela transparentní a každý si může ověřit vše sám, narozdíl od akcií. pamatujete třeba Enron, Wirecard atd? Právě díky komunitě bitcoinových maximalistů Michael Saylor začal s nákupy bitcoinů. Chtěl něco, za čím je extrémně oddaná komunita, která bude bránit bitcoin do krve.  

    5. Fiat měny nikoho nezajímají a vládní kryptoměny už vůbec. Bitcoin je opakem vládních peněz a vznikl jako ochrana před vládami. Díky tomu je úspěšný a nezastavitelný.  

    6. Blockchain je účetní kniha, ta se používá už tisíce let. Není to nic revolučního. Bitcoin je globální distribuovaná účetní kniha, jejíž zápisy nelze cenzurovat ani měnit.

    7. Podvody a krádeže doprovází lidstvo od začátku věků.

    8. Bitcoin je samoregulován pomocí svého kódu.  

    9. V budoucnu nebude komu daňové přiznání podat - berňák totiž nebude existovat.

    10. Ano, v tom má autor asi pravdu - bublina na dluhopisovém, akciovém, komoditním a realitním trhu pravděpodobně jednou splaskne a hodně lidí skončí pověšených na stromě. Co bude příčina? Banky a vlády to budou svádět na bitcoin, ve skutečnosti bude viník jeden - nekonečný tisk vládních kreditů centrálními bankami.

    +13
  • Uz nekolikrat jsem zde psal autorovi, at nepise o bitcoinu dokud o nem nebude neco vedet a trosku si tuto problematiku nenastuduje. Marne. V prvnim odstavci napsano ze se bitcoin vytezi do roku 2050. Me pripada ze to autor to dela schvalne. Clanky o akcich od Vaseho kolegu supe. Clanky od Vas hruza. Same lzi a neznalos ?‍♂️

    +8
    • @lukasStuller díky za upozornění s tím letopočtem, to byl opravdu nesmysl, za to se omlouvám a opravil sem to... 

      Jinak díky za vaši zpětnou vazbu, opravdu to od anonyma zabolí ?

      0
  • Autor v tomto článku uvádí spustu mýtů a polopravd( https://roman2.substack.com/p/2-rozbor-mt-o-bitcoinu) Nechápe vlastnosti peněz ( https://roman2.substack.com/p/8-vlastnosti-dobrch-penz ) ani network efekt a důvody, proč bitcoin je objev ne blockchain  ( https://roman2.substack.com/p/25-oteven-dopis-ray-dalio-re-bitcoin ). 

    +5
    • skvělý pokus o linkbuilding ?

      -1
    • Přece nečekáte, že budu opisovat znova věci, které jsem už jednou napsal. Ale k jednomu se vyjádřit můžu i tady :)"Opravdu by mohly bitcoiny o této hodnotě fungovat jako široce přijímaná měna, ve světě, který vytváří ročně hodnotu ve výši 80 bilionů dolarů?"Proč ne? celá ekonomika může běžet klidně i na jednom bitcoinu, protože je v podstatě nekonečně dělitelný (aktuálně dělitelný na 8 míst, pro víc jednoduchý softfork).Citování z jedné publikace: "The quantity of money available in the whole economy is always sufficient to secure for everybody all the money does and can do." Ludwig von Miles, Human Action (1949). p. 421. 

      +4
  • Pane Kudlacek ja to ale s Vami nevzdam. Kazdy nemuze byt fanouskem bitcoinu, to chapu. Pokud maji mit ale Vase clanky informacni uroven, doporucuji bitcoinovejkanal na youtube. Nejvetsi ceskoslovensky kanal o bitcoinu. Podivejte se na seznam videii Uvod do bitcoinu. I kdyz ani po te nebudete fanousek, uz alespon nebudete psat nepresne informace. Diky a hezky vecer. Lukas Stuller

    +4
    • Díky za tip :-) 

      +4
    • @lukasStuller ?

      Díky za tip. Viděl jsem zatím pouze 2 videa, ale můžu si udělat prvotní obrázek. KICOM má pragmatický přístup, oceňuji, že Bitcoin bere jako aktivum, s kterým je nutné pracovat - nejenom koupit, držet a modlit se. Pro odhad dalšího vývoje používá základní technickou analýzu, což osobně mi přijde sympatické. Žádné speciální, skvělé tajné indikátory, jak u prodejců burzovních kursů :-)

      Takový přístup rozhodně oceňuji.

      0
  • Chápu váš pohled a s některými body dokonce nemohu nesouhlasit, ale pár bodů se mi nelíbí. Ještě než své názory vypíšu tak řeknu, že v kryptu nějaké peníze mám, ale rozhodně nepatřím do skupiny tzv Moonboys, kteří vidí bitcoin na milionech dolarů a vidí ho jako spasitele atd.

     hned bod 1. Se mi nelíbí. Ano, teoreticky je možno s podporou většiny přepsat kód a zvýšit zásobu btc v oběhu, ale proč by to někdo dělal, btc si právě na to staví svoji vyjímečnost oproti fiatu a dalšimu kryptu a jakýkoliv takový zásah do kodu by spoustu lidí odradil od btc(podle mě)

    Bod 3 - ano, krypto může opravdu navrhnout každý a taky se to děje, ale pokud je to jen random blbost postrádající smysl, tak to logicky lidé neocení. Pokud vznikne nový coin nebo token a má smysl tak se to bude vědět a lidé ho téměř ihned pošlou do top 30 v market capu( jako příklad můžeme vzít letošní nástup Polkadotu] ale jinak proč bych kupoval nějaké (s prominutím) hovno někde s nulovým Capem když si můžu koupit Ether nebo Bitcoin.

    Bod 7) Ano, vysvětlil jste to dobře s tím začínajícím investorem. Tzn když budu mít krypto bezpečně uloženo, je sakra nízká pravděpodobnost že se s ním něco stane, ale to je přeci u jakéhokoliv aktiva, když si fyzické zlato schovám u nějakého random týpka z vesnice nebo hůř u toho prodejce, tak si taky koleduju o problém. Takže riziko není v samotném bitcoinu a kryptoměnách, ale v neznalosti investora. 

    Bod 8) tento bod považují zarytí bitcoinový hoši za jeho největší přednost.

    Bod 9) Je dle mě spíše problemem české daňové soustavy než samotného krypta, ale právě kvůli tomuto problému je problémem bod 2... kdyby se vyřešili nějak normálně daně v kryptu, tak by se jím platilo daleko snáze a tudíž by se zvýšila využitelnost atd.

    Chápu důvody proč lidé do bitcoinu a kryptoměn nejdou. Myslím však, že je to stejné jako s jakýmkoliv investičním aktivem, pokud mu nerozumím tak do něj nejdu a vyberu si to co chápu a čemu věřím. A o tom to vlastně je, lidé by do krypta neměli podle mě jít ken s vidinou výdělku a absolutně nulovými znalostmi, opět, stejně tak i s jinými aktivy.

    +3
    • Díky za komentář @Investor_Matty ...koukal jsem, že jste zatím nevydal žádné story. Podobný rozsah textu už je skoro na článek :-)) ..budu nad vašimi argumenty přemýšlet. Přeji pěkný den. 

      0
  • Každá fiat měna od počátku Bitcoinu šla prudce dolů a nikdy se nepodívala zpátky. 1 dolar stál 20 Bitcoinů, teď stojí 0.000028 Bitcoinů.Jestli člověk chce investovat do fiatu, hodně štěstí.

    +1
  • Bitcoin je prakticky digitální zalto, které bude fungovat i kdyby ho zakázala používat americká národní banka. To že každá bublina jednou praskne je  pravda, ale nikde není napsáno že to musí být na na cenu na které bublina začínala.  Bitcoin je internernetová měna pravděpodobně i měna budoucnosti jasně zatím na to BTC síť není připravená, ale v řádu desítek let je velmi pravěpodobné že už bude. Bublina, která by mohla prasknout na zlatě a poslat zlato zpátky na 279USD kde byla cena naposledy v roce 2000 by musela být způsoben několikaletou světovou krizí, která by se samzřejmě dotka i kryptoměn. Ovšem díky stále zvětšujícímu se zájmu o Bitcoin i u mladších generací se Bitcoin bude na nižších urovních kupovat mnohem lépe než na zlatě. Kryptoměny jsou stále na začátku a aby se stali internetovým platidlem musí se především zmenšit jejich volatilita a zvětšit důvěra v kryptoměny v národních bankách. Těším se na dobu kdy budou národní banky prodávat zlato držet místo něj kryptoměny. :)

    +1
  • Bullshit článek..

    0