4 minuty čtení

Pozor na tuto začátečnickou chybu u dividendových akcií - může vám zbytečně snižovat výnosy

O akciích, jež vyplácejí dlouhodobě dividendy, se zpravidla hovoří jako o "dividendových aristokratech", které je radost držet. Za určitých podmínek ale výplata tučné dividendy může být pro investora spíš bolehlav než důvod k radosti.

Je zajímavé, že se o tom příliš nemluví, ale zřejmě za to tak trochu může skutečnost, že o akciích se v drtivé většině případů hovoří ve smyslu aktiva, které se jen a pouze nakupuje

Což dává do jisté míry smysl, ale akcie samozřejmě můžete i prodávat a tím spekulovat na pokles jejich ceny (princip prodeje akcie, kterou nevlastníte, je nicméně krapet složitější než třeba v případě futures či forexu; de facto si od majitele danou akcii na prodej dočasně půjčíte).

A tak se nabízí jedna logická - avšak málo pokládaná - otázka. Pokud si před rozhodným dnem koupíte akcie společnosti, která vyplácí dividendy, pak je v den výplaty zcela normálně obdržíte. Ale co když akcie takové společnosti shortujete? Obdržíte také dividendu? Nebo vám ji společnost jenom zkrátka nevyplatí?

Nečekaný (a často zcela automatický) poplatek

Na první pohled by se mohlo zdát, že i jako shortující investor obdržíte od dané společnosti dividendy, pokud nějaké vyplácí - vlastníte (byť vypůjčené) přece akcie a na ty budou logicky vyplaceny dividendy, ať už je zrovna drží kdokoliv.

Jenže nesmíme zapomínat, že je tady ještě investor, který vám danou akcii pro short vypůjčil. Tedy její původní majitel, který ji reálně opravdu koupil a je v ní "long". V praxi tak má na dividendu nárok pouze on, nikoliv vy. A co víc - vy osobně máte povinnost mu v den výplaty danou výši dividendy zaplatit.

Jinými slovy nejenže žádnou dividendu za svůj short dividendové akcie neobdržíte, ale ještě ze své pozice budete muset odkrojit část odpovídající vyplacené dividendě a tu poslat člověku, který vám akcie půjčil.

Nemusíte se přitom bát, že byste museli někde složitě zjišťovat totožnost daného člověka. Naneštěstí pro vás většina brokerů tyto "negativní dividendy" řeší tak, že je zkrátka spekulantům držícím short dividendové akcie stahuje zcela automaticky.

Někomu, kdo o tomto mechanismu nemá ponětí a ani vlastně nějak neřeší, že zrovna shortuje dividendovou akcii, se tak může stát, že mu náhle jeho otevřená short pozice přijde bezdůvodně o část hodnoty. A pokud jde třeba o kvartální dividendu, tak v dalším čtvrtletí znovu a tak dále.

Proto se brokerům skutečně stává, že se jim tu a tam ozývají zmatení investoři s tím, že jim najednou jejich short pozice na dividendové akcii zčistajasna ztratila část hodnoty, i když tomu vývoj ceny vůbec neodpovídá.

Pokud takovou akcii držíte short dlouhodobě, reálně se vám vaše výnosy (i pokud její cena klesá a vy vyděláváte) začne okusovat "negativní dividendový výnos", jelikož v každý den výplaty vám broker opět automaticky strhne hodnotu dividendy a zašle ji pravoplatnému majiteli.

Samozřejmě že v momentě, kdy shortujete akcii, u níž předpokládáte zásadní propad ceny, existuje zároveň slušná šance, že daná společnost dříve či později přestane kvůli ekonomickým problémům onu dividendu úplně vyplácet. To se ale týká především shortujících profíků, kteří se na vyhledávání potenciálních bankrotů společností specializují.

Pro menšího investora jde za mě o další potenciální důvod, proč se shortování akcií spíš vyhýbat a snažit se primárně vyhledávat dlouhé pozice. Ale pokud se už mermomocí do nějakého toho prodeje přece jen chcete pustit, nejdříve se ujistěte, zda daná firma náhodou nevyplácí dividendy. A pokud ano, nezapomeňte od očekávaného výnosu náklady na placení dividend z vaší vlastní kapsy připočítat.

#investovani #dividendy #short #akcie #zapornadividenda #naklady #poplatky #vynos

Hodnocení: +71
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Mě by zajímalo, jak (a u jakého brokera) mohu akcie, na kterých jsem long, půjčovat a tím vydělávat nejen na růstu ceny atd. Ale i získat prémii za půjčku akcií.

    0
  • Jeden z dalších důvodů, proč jedu "long".

    0
  • Pěkný článek. Kam se však ztratí ta dividenda, kterou pošle podnik? Majitel ji nedostane, shortař taky ne....nerozumím tomu. Díky předem za vysvětlení....

    0
  • Je to nelogické, opravdu to tak je? Proč se dividenda vyplatí majiteli 2x? Jednou ji dostane od společnosti a podruhé ještě od toho člověka, který jeho akcie shortuje. A nebo jsem to špatně pochopil?

    Já jsem to nikdy nezkoušel, tak nevím jak to je.

    U Lynx píšou jenom upozornění, že v případě že někomu půjčím akcie, může být dividenda zdaněna jinou sazbou. O tom, že bych ji dostal vyplacenu 2x se nikde nepíše.

    0
    • Jestli to chápu správně, tak majitel dividendu přímo od společnosti dostat nemůže, protože akcií zrovna nedisponuje když ji půjčil někomu jinému.

      +1
    • @jiriVavrik Bylo by to logické, pak tedy se automaticky přeposílá ta dividenda od toho shortujícího k tomu majiteli, takže sice se mu odečtou peníze, ale ty mu taktéž přijdou. Takže o nic nepřijde (není to strženo 2x)

      0
    • Tohle jsem si už zjišťoval a přišel jsem opravdu na to samé. Úplně mechanismu kdo komu platí nerozumím, ale je to zkrátka tak, že šortařovi je částka stržená. Víc mě nezajímalo... 

      To by se potom vyplatilo šortovat před rozhodným dnem, pak cena zpravidla klesá :)

      0
    • Shortují uživatel tu akcii také nemá a tak nemůže od společnosti dostat dividendu. Dividentu od společnosti dostane ten kdo ji v rozhodný den drží. Ten kdo shortuje dividendu prostě zaplatí ze svého, aby půjčující uživatel o nic nepřišel.

      0
    • @vitBarger Zajímavější by bylo koupit akcii po výplatě dividendy. Tuším, že na stránce www.dividend.com mají pro každou akcii info po kolika dnech (průměrně) se zase vrátí zpět na původní hodnotu. Počítal jsem si to pokud by se investovalo cca 120tisíc, tak by to bylo i s poplatkama v plusu. Obchod na několik dní (pokud to půjde dobře).

      0