3 minuty čtení

Investujeme do ETF fondů...

Pokud budete využívat služeb investičních poradců, budou vám doporučovat investice do ETF fondů. Co to vlastně je ten ETF? Je to společnost s ISIN, která vlastní mnoho akciových titulů či dluhopisů, které spravuje buď aktivně, nebo pasivně.

Aktivní správa umožňuje provádět správci aktivně zásahy do portfolia fondu. Pasivní správa pak nakoupí určitou skladbu akcií či dluhopisů a dále už je jen drží - často to jsou indexové fondy, protože skladba fondu tvoří určitý index. Pasivní správa se vyznačuje výrazně nižšími náklady na správu fondu. Dnes většinou pasivní správa právě díky nižším nákladům poráží výsledkově aktivně spravované fondy. Navíc aktivní zásahy do portfolií fondů nejsou vždy přínosem. 

Výhodou ETF je, že pokud některá akcie zkrachuje, na výsledcích fondu se to zpravidla nijak výrazně neprojeví, naopak nevýhodou těchto většinou indexových fondů je, že obsahují nejen špičkové akcie, ale i ty průměrné a podprůměrné, které táhnou výkonnost fondu dolů. 

Většina poradců vám bude radit diverzifikovat investice do různé skladby portfolia fondů. To je v principu správné a chrání to vaši investici, protože když se nedaří jedné skupině, zpravidla se více daří jiné skupině. Proto tito poradci s oblibou doporučují ETF velkých globálních firem, malých firem, rozvíjejících se trhů atd. To je celkem bezpečné, ale zdaleka to nepřináší tak vysoké výnosy, jaké bychom si jako investoři představovali. Také rádi doporučují např. SPY, který ale po pravdě zase tak vysoké výnosy nepřináší. 

Já ale investuji do jiných ETF, nejlépe oborových. Je to především proto, že dnes je velmi obtížné v daném oboru investovat do pouze jediné té správné akcie např. v cloudu (firem poskytujících cloudy je mnoho), blockchainu či v biotechnologiích nebo jiných oborech. Dovolím si zde popsat nejlepší a nejvýnosnější oborové ETF fondy, do kterých můžeme dlouhodobě investovat (v závorce je vždy ISIN fondu):

1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IE00B1XNHC34) letos nárůst +87%

2. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF USD Acc (IE00BJGWQN72) letos nárůst +75%

3. Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF A (IE00BGBN6P67) letos nárůst +62%

4. HANetf EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (IE00BFYN8Y92) letos nárůst +62%

5. VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (IE00BYWQWR46) letos nárůst +59%

6. L&G Battery Value-Chain UCITS ETF (IE00BF0M2Z96) letos nárůst +54%

7. WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF USD Acc (IE00BDVPNG13) letos nárůst +49%

Tyto ETF mám rád, protože kopírují víceméně dnešní megatrendy - investice do čisté energie, cloudu, blockchainu, obchodu, videoher, baterií a automatické inteligence. Zároveň přinášejí i vysoké procentuální nárůsty.

#investovani #etf

Hodnocení: +38
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dobrý den, děkuji Vám za super článek:) Chtěl bych se Vás zeptat, u jakého brokera investujete do těchto ETF fondů?

    +2
  • Hmm, tak si říkám, jestli není lepší, bezpečnější a do budoucna i zajímavější místo do kryptoměn nezainvestovat do nějakého toho blockchainového ETF. ?

    +2
    • @tomasdurcak taktéž jsem se k ETF dostal od krypta, ovšem asi tou jednodušší cestou pro “línější” investory ? tzn na Portu a Indigu (z předchozích našich debat - byť jsem fanda krypta tak na all in bych taky ještě neměl “koule” ?)

      +1
    • @Andre81cz To vám jenom schvaluji Ondřeji. ??

      +1
  • Díky za další skvělý přehled! Článek opět ukládám!

    +1
  • Díky za názor a super informace

    +1
  • ESPO je podle mě úplně unikátní a parádní ETF!

    0
  • Super!

    0
  • Díky za skvělý přehled! ?

    0
    • Děkuji, není zač, pokud bude zájem, mohu psát další články o tom, jak přemýšlím o investicích já a jak investuji...

       

      +22
    • @Stan1000 Jo a tohle by mě určitě taky hodně zajímalo, osobní zkušenosti jsou nejvíc!

      +2
    • @Stan1000 To rozhodně udělejte, budu určitě hltat každý článek stejně jako tenhle a jistě nebudu sám :-) Myslím, že takové prezentované "lessons learned" jsou pro nás drobné investory k nezaplacení a za to díky! 

      +3
    • @Stan1000 Stanislave taktéž hlasuju “všemi deseti” pro pokračování v nahlédnutí do části Vašeho know-how! ??????

      +1