4 minuty čtení

První český investiční robo-advisor Portu překročil hranici 1 miliardy korun pod správou!

První český on-line investiční robo-advisor Portu překročil milník 1 miliardy korun pod správou a hranici 20 tisíc registrovaných uživatelů.

Portu vstoupilo na trh v roce 2018 s cílem nabídnout drobným investorům možnost jednoduchého, efektivního a nízkonákladového investování. Nyní je už zřejmé, že se nám naše mise podařila a že investoři oceňují náš efektivní a transparentní přístup, který je tak odlišný od tradičního zkostnatělého investování pomocí podílových fondů a distribučních sítí. Děkujeme všem investorům za důvěru a pokračujeme v tvrdé práci!

Dobrá zpráva pro všechny robo-advisory

Úspěch Portu nás velmi těší a vážíme si důvěry našich klientů. Aplikaci jsme vytvořili proto, aby lidé mohli snadno a efektivně investovat bez ohledu na to, jak jsou bohatí. Vidíme, že jsme vytvořili smysluplný produkt, který nás posouvá blíže k revoluci, která se nazývá demokratizace investování. Z ČNB statistik vyplývá, že v domácnostech leží spousta peněz ladem a ztrácejí tak reálnou hodnotu, ať už na běžných či spořicích účtech s minimálními úroky, které nedokážou pokrýt aktuální (3 %) inflaci. Proto by se měl každý zamyslet nad tím, jak se svými úsporami pracuje a vybírat produkty, které mají potenciál je zhodnotit. Musíme si uvědomit, jaká je nyní situace ve veřejných rozpočtech a co pro nás z toho vyplývá s ohledem na očekávanou výši důchodů. Mám silný dojem, že k důstojným důchodům se prostě neprospoříme.

Podíváme-li se na srovnání s Německem, je vidět, jak málo v Česku domácnosti investují. Německo je nám přitom z vyspělých zemí nejblíže – i Němci jsou v investování konzervativní, mají průběžný penzijní systém, velkou roli u nich hrají banky a poradci, v Německu je stejně jako u nás nízkoinflační prostředí s nízkými úrokovými sazbami. Přesto u nich tvoří investice více než 30 % finančních aktiv domácností, zatímco u nás jen přes 15 procent. A to je zejména s ohledem na sumu peněz v hotovosti a na účtech stále příliš málo.

 

Covid – zatěžkávací zkouška

Letošní jarní vlna pandemie znamenala pro Portu raketový posun. Turbulentní vývoj na finančních trzích motivoval řadu lidí ke vstupu do investičního světa. A jednoduché, intuitivní nastavení aplikace Portu sehrálo svou roli. Stejně tak se ukázalo, že držet se dlouhodobých cílů, je efektivnější strategie, než panikařit a aktivně se snažit razantně do portfolia zasahovat. Zatímco do letošního roku jsme vstupovali s 8,5 tisíci registrovanými uživateli, na konci prázdnin už to byl téměř dvojnásobek – 16 500 klientů, a k dnešku evidujeme 21 tisíc „členů“ Portu světa. Objem aktiv od začátku roku vzrostl na pětinásobek a v polovině listopadu překonal metu 1 miliardy korun pod správou. Jarní vlna nastartovala investorský apetit a jsme rádi, že ani nyní neustává. I nadále sledujeme silný růst. Měsíčně se k nám přidá v průměru tisícovka nových klientů a týdenní vklady se pohybují okolo 40 milionů.

Růst Portu se může projevit ve větší nákladové efektivitě a vést k ještě nižším poplatkům

Portu už nyní nabízí široký záběr služeb. Technologii robo-advisory 3. generace mohou klienti otestovat na vlastních strategiích, využít tematických investic do trendových sektorů nebo založit investiční účet pro děti se zvýhodněným správcovským poplatkem 0,25 %. V říjnu jsme spustili Portu na Slovensku a plánujeme další přeshraniční expanzi, připravujeme Portu Family i větší zaměření se na sociálně odpovědné (ESG) investování. Pečlivě připravujeme také službu Portu penze, která reaguje na plánované uvolnění v oblasti penzijního spoření, na zavedení tvz. účtu dlouhodobých investic, který by měl od roku 2022 daňově zvýhodnit i investování na Portu. Rostoucí objem peněz pod správou nám umožní optimalizovat náklady a postupně i snižovat poplatky. Naši investoři se mají na co těšit a my se těšíme na ty nové, kteří si k nám, věřím, brzy najdou cestu.

Zajímavé statistiky na závěr

Mezi investory na Portu dominují muži v poměru 8:2 ženám. Téměř 8 z 10 klientů pak investuje pravidelně. Podle našeho názoru má robo-advisory v Česku potenciál dosáhnout v horizontu pěti let na 30 miliard korun pod správou. Ty bude generovat zhruba 200 tisíc investorů s průměrnou investovanou částkou 150 tisíc korun.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.