3 minuty čtení

Psychologické pravidla

Psychologie

1. Pravidlo Zrcadla

Lidé kolem mě jsou mými zrcadly. Odrážejí zvláštnosti mé vlastní osobnosti, které si často ani neuvědomuji. Je-li na mě například někdo drzý, zřejmě mu to umožňuji. Jestliže mě někdo znovu a znovu podvádí, mám nejspíš sklon věřit čemukoli. Nemám se tedy na koho hněvat.

2. Pravidlo Volby

Uvědomuji si, že všechno, co se v mém životě děje, je důsledkem mé vlastní volby. Pokud mám dnes co do činění s nudným člověkem, znamená to, že jsem stejně nudný a otravný? Neexistují špatní a zlí lidé, jsou jen lidé nešťastní. Jestliže se hrabu v jejich problémech, nejspíš se mi to líbí. Takže nemám právo předkládat stížnosti. Sám jsem příčinou všeho, co se se mnou děje. Autory a tvůrci vlastního osudu jsme my sami.

3. Pravidlo Omylu

Uznávám, že se mohu mýlit. Ne všechny mé názory a činy musejí jiní pokládat za správné. Reálný svět nezná jenom černou a bílou, existuje také světle šedá a tmavě bílá. Nejsem IDEÁL, jsem jen slušný člověk a mám právo se mýlit. Hlavní je dokázat chybu přiznat a včas ji napravit.

4. Pravidlo Náležitosti

Mám přesně to a přesně tolik, kolik mi náleží, co si zasloužím. Ne víc a ne míň, ať už jde o vztahy s lidmi, práci nebo peníze. Jestliže člověka nedokážu milovat naplno, bylo by nesmyslné žádat, aby on TAK miloval mě. Všechny mé stížnosti by byly beze smyslu. Když se rozhodnu se změnit, mění se zároveň lidé kolem mě (k lepšímu).

5. Pravidlo Závislosti

Nikdo mi nic nedluží. Přesto dokážu nezištně pomoci každému, komu pomoci mohu. A dělá mi to radost. Abych mohl být laskavý, musím být silný. Abych mohl být silný, musím uvěřit, že dokážu všechno. A já tomu věřím! Je však třeba umět také říci „NE“!

6. Pravidlo Přítomnosti

Žiju tady a teď. Minulost neexistuje, protože každou následující vteřinu nastupuje přítomnost. A budoucnost neexistuje, protože ještě není. Držet se minulosti přináší deprese a obavy z budoucna vyvolávají neklid. Zatím žiju skutečností a SKUTEČNÝ. To je důvod k radosti.

7. Pravidlo Optimismu

Zatímco na život hubujeme, míjí nás. Oči vidí, nohy chodí, uši slyší, srdce pracuje a Duše se raduje. Mým fitnessem je slunečné léto, louka a řeka. Dokud se hýbám, dokud cítím vítr na kůži, žiju.

 

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.