4 minuty čtení

Investor, jež předpověděl poslední burzovní kolaps a vydělal na něm miliony, právě výrazně vyprodal 5 akcií

Investiční manažér Michael Burry, kterého budou moc dobře znát všichni, kdo někdy viděli film The Big Short (hrál Christian Bale), je dnes díky svému majstrštyku z roku 2008, právě vyprodal 50 % svých býčích pozic v Alphabetu a Facebooku.

Stejně jako v případě podivného chování Buffettova akciového portfolia se o tom, jak nyní vypadá portfolio Burryho, můžete každé 3 měsíce přesně dozvědět díky formuláři 13F. Ten musí Komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC) pravidelně každý kvartál povinně podávat každý americký subjekt, jehož spravovaná aktiva přesahují hodnotu 100 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč).

Známý investiční manažér, jež aktuálně spravuje více než 330 milionů dolarů v rámci svého fondu Scion Asset Management, se letos ve třetím kvartálu rozhodl k poměrně razantní prodejní horečce. Na rozdíl od Berkshire však paradoxně prodával rozhodně víc ve stylu Buffetta - jen pár akciových titulů, ale za to ve výrazném objemu.

Největší výprodej v Burryho portfoliu zaznamenal Alphabet, u nějž se zbavil přesně poloviny své dosavadní pozice o velikosti 80 000 call opcí, jež pořídil za cenu 113 milionu dolarů. I přesto aktuálně Alphabet tvoří největší část jeho portfolia. Jeho share je 17,8 % a hodnota 58 milionů dolarů.

Pokud náhodou nevíte, co je to call opce - tento kontrakt svému držiteli dává možnost koupit si danou akcii za předem stanovenou cenu místo toho, aby si ji musel koupit za aktuální tržní cenu. Výhodou držení call opci je, že jejich majitel se může kdykoliv rozhodnout, zda tohoto práva využije - pokud se aktuálně akcie obchoduje mnohem dráž, než jaká je předem stanovená cena opce, přirozeně mu nákup za výhodnou cenu přinese instantní ziskovou pozici.

Mimo Alphabetu Burry vyprodal i téměř 52 % své celkové pozice ve Facebooku a 38 % své pozice v maloobchodním prodejci videoher a videoherního vybavení GameStop. Jeho největší call opční pozice aktuálně mimo Alphabetu a Facebooku zaujímají investiční banka Goldman Sachs a výrobce paměťových medií Western Digital.

A v neposlední řadě ze svého hedgeového portfolia kompletně vymazal pozice v online cestovní kanceláři Booking Holdings a také v maloobchodním prodejci domácího vybavení Bed Bath & Beyond. Jak cestovní ruch, tak maloobchod letos kvůli pandemii koronaviru zažily náročný rok a aktuální další vlna nemoci COVID-19 v USA znamená, že přelom roku bude pro tyto branže opět krizovým obdobím.

Zbavení se poloviny všech svých cenných papírů mateřské společnosti Google a Facebooku však může věštit něco jiného - Burry si možná podobně jako řada dalších investorů aktuálně uvolňuje volný kapitál pro investování do nových aktiv, kterým by mohl výrazně pomoci příchod masivní distribuce vakcíny proti COVID-19.

Svou roli v jeho rozhodnutí může hrát i skutečnost, že okolo amerických technologických gigantů se aktuálně tak trochu utahuje antimonopolní smyčka (Google již čelí žalobě přímo ze strany amerického státu) a je možné, že pokud tyto politické a ekonomické tlaky naberou na intenzitě, mohly by v kombinaci s návratem života do normálu a snížením závislosti na technologiích znamenat u velkých technologických jmen jistou korekci.

Michael Burry vydělal sobě i svým klientům hotové jmění, když před rokem 2008 ve svých analýzách realitního trhu objevil masivní hypotéční bublinu. A tak začal již cca od roku 2005 dlouhodobě proti segmentu bydlení sázet a následný kolaps o pár let později vyhnal zisk jeho pozice až do stovek milionů dolarů.

Burry působil jako správce portfolia Scion Capital od listopadu 2000 do června 2008. Za tuto dobu jeho portfolio vykázalo zhodnocení 489,34 %. Jen pro představu, index S&P 500 za stejné období včetně dividend vykázal zhodnocení pouhá 3 %. Po vybrání zisků z hypotéčního kolapsu Burry Scion uzavřel a věnoval se pár let svým osobním investicím, a to zejména do vody a vodních zdrojů, zlata a půdy. V roce 2013 svůj fond Scion obnovil pod dosavadním názvem.

Celý formulář 13F Burryho fondu k datu 30. září 2020 včetně změn oproti letošnímu druhému kvartálu si můžete projít ZDE.

#investovani #michaelburry #portfolio #scionassetmanagement #alphabet #facebook #gamestop #bookingholdings #bedbathbeyond #goldmansachs #westerndigital #opce #callopce #short #thebigshort

Hodnocení: +50
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.