5 minut čtení

Covid doba jako příležitost ke změně?

Sebevětší průšvih, krize, nepříjemnost v byznyse, podnikání může být začátkem budoucího úspěchu. I v době covidově šílené... Jde jen o to, jaké si v této chvíli vybudujeme nové návyky do budoucna, až se to zas rozjede...

Že jste nikdy nejeli na slonovi? Já taky ne. Zkusme si to představit, že jedete na slonovi. Už jste naskočili? Tak, už na něm sedíte a držíte v rukou otěže. Svět vidíte pěkně shora a vypadá to, že jako jezdec v sedle slona určujete směr. Co když ale Váš slon chce někam jinam, nebo si postaví hlavu a nehne se z místa? Jako jezdec máte najednou problém! Slon totiž váží několik tun, zatímco Vy jen pár desítek kil! Jezdec tak obvykle prohrává a slon ho úplně porazí. Končíte na zemi, v lepším případě jen lehce otlučeni…

Příměr Slona a Jezdce krásně ukazuje, co se nám běžně stává na naší cestě za plněním cílů. Pojďme tedy poznat svého Jezdce a svého Slona. Každý z nás totiž máme ty své!

„Začnu chodit o půlhodiny dříve do práce“ – „Přestanu kouřit“ – „Budu denně běhat“ – „Začnu mluvit slušně“ – "Začnu vést kvalitněji poradu" - "Víc budu klientovi naslouchat a klást otázky" - „Denně udělám minimálně 15 akvizičních volání klientů“…takové a jiné cíle si v životě dáváme.

Dáváme si předsevzetí, chceme udělat změny ve svém chování. Jenže ouha – najednou, oproti prvotnímu odhodlání, přijdeme hned první týden z 5 dnů 4x do práce pozdě, po jednom dni si opět zapálíme cigaretu a často po jednom dni volání potenciálním klientům končíme v další aktivitě…

Jako lektor a trenér obchodníků a manažerů vidím, že po školení, workshopu je velká část lidí natěšená na změny, mají upřímné odhodlání udělat změnu, jsou správně "nakopnutí" ke změně. Jenže ouvej...Vrátí se zpět do firmy...a stáhne je operativa a denní kolotoč! Změna vyprchává, zaměření ke změně se umenšuje, nadšení ochabuje, odhodlání mizí...

Co se to s námi děje? Nic zvláštního. Jen prostě Váš jezdec nezvládl Vašeho slona! V jednání naprosté většiny lidí zcela normální a běžná věc. Ve zkratce - většina nový návyk, novou změnu reálně nedává! Tak to je a vždy bude - jen menšina si vytvoří nový návyk a uchová si jej na pořád. Zbytek zapadne do stereotypu a starých nešvarů.

Jezdec je rozumová část osobnosti – analyzujeme, logicky přemýšlíme, plánujeme, stanovujeme si budoucnost, cíle a rozhodujeme se k nějaké činnosti. Je to například rozhodnutí přestat mluvit sprostě. Umíte vyhodnotit, že se to nehodí, protože Vám to ubližuje v jednání. Najednou se však ocitnete v situaci, kdy i přes své rozhodnutí (učiněné přes rozum!) opět vyslovíte vulgarismus. Co se stalo? To jen Váš slon sešel ze správné cesty, neukočírovali jste ho svým jezdcem.

Co je náš Slon? Naše emoce, zvyky, stereotypy, náladovost, tendence vyhýbat se nejistotám a dělání potřebných změn. Slon dokáže být hodný a poslouchat, ale musí mít správnou motivační stravu. Pak jde správným směrem. Ten špatný slon v nás – to jsou momenty, kdy upřednostníme krátkodobý požitek za dlouhodobý úspěch, kdy nám chybí ta opravdová motivace ke změně. To jsou chvíle, kdy si raději najdeme zástupné argumenty na omluvu toho, že se neměníme a vracíme zpět k špatným zvykům („ale tak pro dnešek se zas tak moc nestane, když dám aspoň jednu cigaretu…“).

Proč jen velmi malé procento lidí naplní své cíle a svá předsevzetí? Jednoduše proto, že zvládají svého Jezdce i Slona uvnitř sebe samých! Mají jasné cíle a umějí si vytvořit nové návyky! Vědí, kam chtějí dojít – tedy mají jasně nasměrovaného Jezdce, jenž zároveň dokáže správně motivovat Slona, vytvořit nové návyky a udržet změny i tím, že upraví podmínky, prostředí, nebo odstraní dosavadní překážky.

Dobré návyky se dají vytvořit. Jak? Pravidelným tréninkem a sebetréninkem spojeným se sebedisciplínou! A nejúspěšnější lidé jsou vždy disciplinovaní!

Není právě doba covidová příležitostí ke změně? Já myslím, že ano.

Změnu totiž děláme dvěma způsoby: 1) sami prozřeme ( "bude to už jinak, a udělám to jinak než doteď..."), 2) sami se ocitneme ve stavu nutnosti ji udělat ("musím udělat změnu, jinak "zahynu" na trhu, v zaměstnání...") Nic mezi tím. Varianta jedna je lepší:-)

Přeji Vám hezké dny, plné zdraví a hodně úspěchů v cestě za Vaší případnou změnou ve Vašem životě či byznysu!

Petr Stejskal - GROW Training&Consulting, www.growtc.cz


 

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.