5 minut čtení

Akcie tento týden všem ukázaly, že nás již brzy čeká masivní migrace kapitálu. Kam a jak se na ni připravit?

Pondělní akciový "switch" z letošních milovaných růstových zpět do value akcií (a zejména s tím spojený výprodej technologických titulů) byl první ochutnávkou toho, co by se již po příchodu první vakcíny mohlo na trzích stát dlouhodobým trendem.

Investiční banka JPMorgan spočítala, že velmi optimistická pondělní zpráva o vysoké úspěšnosti vakcíny od dua Pfizer/BioNTech v prevenci vzniku nemoci COVID-19 zapříčinila největší jednodenní rotaci kapitálu do value akcií od poslední finanční krize v roce 2008.

A šlo podle ní zároveň o první vlaštovku budoucího vývoje, který trhy s vysokou pravděpodobností čeká během příštího roku, zatímco se jako houby po dešti začnou objevovat schválené vakcíny a hromadné očkování populace.

Myšlenka za tímto masivním přesunem kapitálu je jednoduchá - akciový trh je dnes stále posetý obrovským množstvím akcií, jež se od jarního výprodeje nehnuly zpět nahoru téměř ani o píď. Neustálé návraty dalších a dalších epidemií koronaviru napříč světem a s nimi spojené lockdowny totiž jejich segmentu způsobily hotovou paralýzu.

Představa fungující vakcíny však s sebou zároveň přináší reálnou možnost, v níž někteří už možná ani nedoufali - že lidé budou opět zcela volně moci začít cestovat, setkávat se, chodit do obchodů, restaurací či na různé akci. Zkrátka že se lidstvu podaří dostat běžný život zpět do stavu z přelomu let 2019/2020.

I proto se hlavními obětmi výprodeje tento týden stali technologičtí giganti a další růstové akcie, pro které se velmi rychle vžilo označení "lockdown akcie". Tedy tituly společností, kterým letošní vývoj maximálně vyhovuje, neboť na lidech zavřených, pracujících a nakupujících z domova výrazně profitují.

Euforie ze začátku týdne již více méně ochladla a rekordní pandemická čísla vrátily trh částečně zpět nohama na zem. I tento krátký záblesk však investorům odhalil velmi cenné informace o tom, co mohou v následujících měsících očekávat - výprodej předražených růstových akcií i celé skupiny FAANG a snahu velkých hráčů svézt se na zotavení value akcií.

"Pozitivní zotavování ekonomiky, zmenšování velikosti výpadku ekonomického výkonu a normalizace situace okolo COVID-19 dohromady naznačují, že růst value akcií by mohl být na spadnutí. Tržní vývoj z pondělí a úterý tohoto týdne považujeme za cenný varovný indikátor před tím, co by nás mohlo čekat v roce 2021," napsali tento týden klientům stratégové JPMorgan.

Kapitál vymění pandemický "hype train" za ten normalizační

Banka zároveň správně očekávala, že nástup value akcií ze začátku tohoto týdne nemá šanci vydržet a do světel reflektorů se velmi rychle vrátí růstové akcie a letošní technologičtí miláčci trhů. Pandemická čísla z USA totiž vypadají v posledních dnech strašidelně a ani Evropa na tom stále není příliš valně. 

Začíná tak být nadevše jasné, že se žádný návrat k normálu minimálně do konce roku konat nebude a i na vánoční nákupní horečce letos vydělá primárně e-commerce, zatímco maloobchod téměř jistě ostrouhá. A společně s tím lze očekávat, že minimálně do konce roku se bude nadále dařit i dnes drahým a očividně přestřeleným akciím, které ve výšinách dokáží udržet pesimistické novinové titulky týkající se viru.

Dalším významným aspektem, který může současný stav udržet neměnný déle, jsou případné nečekané komplikace spojené s finální části klinických testů, schvalováním či logistikou jednotlivých vakcín. Konkrétně u zmíněné vakcíny Pfizeru se živě diskutuje o skutečnosti, že ji je nutné skladovat při teplotě -70°C. To vcelku garantovaně znamená, že jakákoliv delší přeprava tohoto preparátu bude relativně nákladná a řada chudších zemí si ji nebude moci dovolit objednat a nezbyde jim než čekat na nějakou praktičtější vakcínu.

Nicméně ve chvíli, kdy se nám viru SARS-CoV-2 podaří nasadit náhubek a zkrotit jeho řádění, value akcie by měly nastoupit podobně, jako na začátku tohoto týdne. Ovšem jen s tím rozdílem, že tentokrát už jim to zotavení vydrží až úplně nahoru. Je přitom logické, že kapitál do těchto dnes stagnujících sektorů poteče zejména z technologií či e-commerce, odkud velcí hráči jednoduše vyberou letošní zisky a poběží se svézt nahoru na zotavení cestovního ruchu, sportu, přepravních společností, hoteliérů, provozovatelů kasin, gastronomie, maloobchodu a dalších letos zamrzlých odvětví.

Kde bude na místě trochu obezřetnosti, je segment energetiky. Trend společensky odpovědných investic (ESG) v posledních několika letech rychle nabírá momentum a letos společně s obnovitelnými zdroji energií využil oslabení ropy, aby svou pozici opět výrazně posílil. I v kombinaci s pravděpodobným výsledkem amerických prezidentských voleb tak může být sázka na zelenější/ESG akcie rovněž smysluplnou volbou - zvlášť v případě dlouhodobého portfolia, kterého se v řádu pár desítek let různé zelené závazky a sliby o uhlíkové neutralitě rozhodně mohou dotknout.

#investovani #pandemie #covid19 #vakcina #pfizer #biontech #rostouciakcie #lockdown #technologie #ecommerce #zotaveni #ockovani #valueakcie #kapital #trend #2021 #jpmorgan #analyza #vyhled

Hodnocení: +22
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.