2 minuty čtení

Finanční systém se už zhroutil

Je těžké tomu uvěřit, ale ano. Finanční systém, který známe, se již dávno zhroutil.

A došlo k tomu dříve, než si myslíte

Všechno to začalo v roce 2000 s příslibem, že každý Američan bude vlastnit dům. To vedlo k hypotékám s velmi nízkými požadavky na schválení úvěru. Hypotéku mohl mít kdokoli, dokonce i lidé, kteří neměli žádný příjem. 

Začala se tedy tvořit realitní bublina, která v určitém okamžiku musela prasknout. Bublina trvala až do roku 2006. Všichni jako kdyby věřili, že ceny nemovitostí mohou růst donekonečna. Trh se nadále zhoršoval a v roce 2007 se už americký Fed poprvé snažil tento problém vyřešit. 

Přestože Fed poskytl trhu dostatečnou likviditu, 9. srpna 2007 došlo ke zhroucení sazeb LIBOR (London Interbank Offered Rate) a EFF (Effective Federal Funds). Jakmile se to stalo, bylo to jako dominový efekt.

Krize pokračuje dodnes

Fed ztratil kontrolu nad trhem. Jakýkoli pokus o nápravu selhal a trhy se začaly šířit zvěsti, že většina aktiv je již nelikvidní. To byl okamžik, kdy se finanční trh zhroutil doopravdy. Mnozí z vás si se slovem „krize“ určitě vybaví název banky Lehman Brothers, založené v roce 1847, která zbankrotovala v roce 2008. To však nebyl začátek krize, pouze jedna z bank, která padla.

Od zavedení kvantitativního uvolňování a dalších podobných intervencí centrálních bank pro uzdravení trhu krize naopak přetrvávala. Poslední globální vývoj s COVID-19, karanténami a uzavíráním ekonomik této situaci nepomohl, protože centrální banky jen pokračovaly v tisku peněz. Ale co se s tím dá dělat? Možná existuje cesta, ale musí být již v novém finančním systému.

Závěr

Další součástí skládačky je, že v důsledku krize v roce 2008 došlo k vytvoření první kryptoměny Bitcoin. Objevila se nová naděje, že stále můžeme mít finanční systém, kterému můžeme věřit. Protože ten současný se rozpadl a není šance, že se někdy zotaví. Potřebujeme nový finanční systém - takový systém, kterému můžeme věřit, systém, který nebudou ovládat centrální banky. Kryptoměny tímto systémem mohou být, pokud je přijme za své dostatečný počet lidí. 

Zdroj: medium.com

#Bitcoin #BTC #krize #lehmanbrothers #financnikrize #kryptomena #kryptomeny

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • "Kryptoměny tímto systémem mohou být, pokud je přijme za své dostatečný počet lidí." - jaký počet lidí je dostatečný? Bitcoin má momentálně market cap kolem 250 miliard dolarů, ve srovnání s akciovým trhem je to stále chudý příbuzný...  

    0
    • Nejde o market cap, ale o praktické používání lidmi. Ne jen jako spekulativní investice, ale na každodenní platby. 

      0