4 minuty čtení

Podařilo se vám zvýšit svůj příjem? Otevírá se řada nových příležitosti a tyto 3 byste rozhodně měli využít

Drtivá většina textů o osobních financí se zaměřuje na to, jak vydělat víc peněz. Už mnohem méně z nich ale řeší, co dělat, jakmile se vám to podaří. Je to přitom minimálně stejně důležité, jak odrazit se se svým příjmem ode dna.

Důvod, proč se vaše příjmy oproti předchozímu stavu citelně zvýšily, nejsou až tak důležité. Možná se vám dlouhodobá pracovní dřina vyplatila a byli jste povýšeni, váš byznys zažívá zlaté časy, nebo vám začíná nést ovoce vaše dobře postavené investiční portfolio.

Gratulace, ale jedním dechem bych dodal, že nyní není čas ubírat plyn či usínat na vavřínech. Právě naopak - nyní se vám otevírá široká paleta nových příležitostí, které by bylo trestuhodné ignorovat. Za ty nejdůležitější považuji tyto tři:

1) Dopřejte svým investicím dávku steroidů

Zrovna včera jsme se tady bavili o tom, jak zásadní roli může v dlouhodobém horizontu sehrát navýšení vaší pravidelné měsíční investice o jedno jediné procento (Spoiler Alert: až 461 732 Kč při odchodu do penze navíc!).

A teď si představte, že vaše příjmy skutečně citelně vzrostly, takže si můžete dovolit navýšit je ne o jedno, ale třeba o 10 či 20 %! Jakmile vám na účet každý měsíc chodí víc a víc peněz, nemělo by to automaticky znamenat, že společně s tím utrácíte víc a víc pouze za pasiva. 

V první řadě byste vždy měli zaplatit sami sobě, respektive vašemu budoucímu já. Je totiž klidně možné, že výrazné navýšení investic bude v důsledku znamenat, že se do důchodu budete moci vydat mnohem dříve, než jste očekávali.

Pokud vaše investice utěšeně zhodnocují, není žádný důvod, proč jim další finanční injekci nedopřát, když si to teď můžete dovolit. Rozhodně po všech stránkách uděláte lépe, než kdybyste pouze navýšili váš životní standard a zvykli si na to, že nyní můžete s klidem víc utrácet (a že si zvyknete velmi rychle a velmi snadno).

2) Podpořte svou finanční nezávislost a svobodu

Vyšší příjem vám dává zcela nový rozměr i pro řešení osobních financí a různých komplikací s nimi spojených. Může jít o včasné placení všech účtů, dostatek kvalitních potravin či oblečení, ale také o šanci splatit dříve své dluhy nebo si konečně začít budovat fond pro nečekané výdaje či výpadky příjmů (nikde není psáno, že vaše vyšší příjmy jsou věčné, neopomíjejte proto ani nyní nouzovou, cca 6měsíční rezervu pro případ, že váš pravidelný příjem zítra spadne na nulu).

Pokud jste doposud některou z těchto věcí museli neustále řešit a trápila vás, je nyní ideální doba jednou pro vždy s ní skoncovat. Zahlaďte veškeré dluhy, vytvořte si dostatečnou finanční rezervu a rázem se vám bude lépe spát. Aby taky ne, zrovna jste udělali první významný krok směrem k finanční svobodě a nezávislosti.

3) Nezapomínejte na hlavní účel peněz anebo odměna je na místě

Jak vždycky říkává můj strejda: "Peníze jsou od toho, aby se utrácely." A má pravdu. Pokud svůj život den co den zasvěcujete pouze tomu, jak peníze vydělávat, může se během let velmi snadno stát, že zapomenete na jejich největší přidanou hodnotu v životě každého člověka a základní účel - umožňují vám získávat nezapomenutelné zážitky či kupovat věci, které vám nebo vašim blízkým dokáží udělat opravdovou radost, zlepšit kvalitu života a atp.

Dnes se z nich místo toho stalo maličko náboženství, které z života dělá jen jakousi hru, v níž částka na vašem účtu představuje dosažené skóre. Peníze jsou však ve skutečnosti pouze nástroj, který vám umožňuje vytvarovat si život přesně do takové podoby, kterou chcete. Dělat to přesně naopak a soustřeďovat celý svůj život pouze okolo peněz a jejich vydělávání nezní příliš smysluplně, zdravě ani jako něco, na co budete jednou rádi či s hrdostí vzpomínat.

Když se vám podaří odvést dobrou práci a zvýšit svůj příjem, nezapomeňte proto na toto tvarování života k obrazu svému a dopřejte si něco, co vám opravdu udělá radost!

#osobnifinance #prijem #bohatstvi #moneymanagement #investovani #budoucnost #penze #dluhy #necekanevydaje #financnirezerva #svoboda #nezavislost #priority #utraceni

Hodnocení: +61
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Osobně děkuji, že přišel coronavirus. Již před 3 lety, po operaci páteře, jsem si uvědomil, že práce a peníze jsou k ničemu, pokud si jimi nezajistím klid, pohodu a zdraví a že postsocialistický polokapitalusmus v ČR dělá z lidí trosky. Předělal jsem život směrem k dětem, rodině a sebevzdělání. Ještě jsem nechápal cenu peněz. Až loni mne to nakoplo a já dokázal omezit zbytečné utrácení za předražené kraviny a naučil se říkat ne! 

    A díky službám, jako je zde warengo, mi dává sílu,jít dál, nejen se vzdělávat, ale i pustit se do investování.

    Děkuji lidem.na warengu, ač často nemusím souhlasit, ale tak to v životě je. 

    Děkuji ☺️?

    +16
    • "postsocialistický polokapitalusmus v ČR dělá z lidí trosky"? Řekl bych, že teď už každý je svýho štěstí strůjcem - narozdíl od postnormalizačního polosocialismu. Ale souhlasím s tím, že mnohdy až zdravotní potíže člověku ukážou skutečný hodnoty.

      0