6 minut čtení

Jak s úspěchem zvýšit nájem za vaši nemovitost? Vyzkoušejte 7 ověřených strategií

Určitě nechcete razantním zvýšením nájmu vyděsit spolehlivého nájemce, zároveň jste ale do nákupu nemovitosti investovali peníze, abyste na jejím pronájmu vydělali. Jak tedy postupovat, abyste z nájmu vytěžili maximum?

Časté dilema, kterému musí každý pronajímatel v určitém okamžiku čelit: kdy a do jaké míry zvýšit nájem vaší nemovitosti.

Možná se bojíte přílišného navýšení a odchodu skvělých nájemců, přičemž zároveň víte, že nikdy nedosáhnete statusu realitního magnáta, pokud budete dál svou nemovitost pronajímat za současnou cenu.

Pojďme si projít 7 ověřených strategií, díky kterým poměrně bezbolestně zvýšíte zisk z vašeho nájmu a lze je okamžitě implementovat.

1. Zvyšujte nájem častěji o menší částky

Klasická salámová metoda nikoho příliš nezabolí. Zdaleka nejúspěšnějším způsobem, jak neodradit spolehlivé nájemce a zajistit, aby vaše výnosy z pronájmu rostly, je zvyšování nájemného o malou částku každých 12 měsíců.

Pokud nezvýšíte nájemné po několik let a najednou si všimnete, že se inflace pohybovala posledních pět let na 3 % ročně, možná přistoupíte k razantnímu navýšení. Razantní navýšení o x tisíc korun však pochopitelně vyvolá v nájemnících nevoli a výsledkem může být i ukončení nájemní smlouvy.

Raději proto volte růst nájmu o pár stovek ročně. Každé z těchto nenápadných navýšení bude pro vaše nájemce schůdné a možná si ani nevšimnou, že jste jim nájem po 5 letech zvýšili o 2 tisíce korun. Drobná navýšení také pravděpodobně nebudou impulsem k přestěhování, když se náklady na změnu bydlení vyčíslují řádově na desetitisíce korun.

2. Zjišťujte, co si vaši nájemci přejí

Jako pronajímatel můžete zbytečně investovat vaše peníze do vylepšení, která potenciální nájemník ani neocení. Pokud přesně nevíte, co je prioritou nájemníků, nedávejte na vlastní pocity a raději se zeptejte.

Mohli byste utratit zbytečně tisíce korun za kompletní vymalování bytu nebo instalaci klimatizace, když by například přítomnost myčky nebo sušičky mohla učinit vaši nemovitost pro potenciální nájemce mnohem přitažlivější. Nechte si sdělit zpětnou vazbu od vašich současných nájemců. Co jim chybí? Pokud nejste schopní splnit některá přání (parkovací stání asi jen tak ze vzduchu nevykouzlíte), možná nedostatky vynahradíte jiným vyhledávaným benefitem – poměrně cool může být umístění solárních panelů na střechu domu, které pomohou snížit náklady na energie.

3. Zdůrazněte v nabídce nájmu, že jsou domácí mazlíčci vítaní

Ačkoliv podle českých zákonů nemůžete svému nájemci zakázat domácího mazlíčka, všichni víme, jak to chodí. Mnoho majitelů nemovitostí stále dává přednost tomu, aby jejich investiční nemovitosti byli obsazeny výhradně lidmi. Využijte trendu ve svůj prospěch. Za zmínku, že jsou domácí mazlíčci v nemovitosti vítaní vám potenciální nájemce určitě odpustí i nějaké extra peníze navíc.

Máte-li z nájemců s domácími mazlíčky strach, můžete do nájemní smlouvy uvést vyšší kauci, která pokryje případné škody způsobené mazlíčky a kdyby se to vašemu nájemci třeba nelíbilo, doporučte mu sjednání pojištění odpovědnosti, které stojí pár stovek ročně a může se vztahovat i na škody způsobené domácím mazlíčkem.

4. Dejte vaší nemovitosti „novou tvář“

Nemusí se jednat o super drahé renovace včetně všech rozvodů a potrubí, ale spíš o věci, které jsou zřejmé na první pohled. Vylepšení jako čerství nátěr, nové kliky dveří, nové úchytky na kuchyňské lince nebo vodovodní baterie mohou přilákat více nájemníků a přinést zvýšení ceny za pronájem.

Samozřejmě si veďte evidenci nákladů, abyste věděli do budoucna, zda se vám drobná investice vyplatila. Místnosti, kterým mají nájemci sklon věnovat největší pozornost, jsou koupelna a kuchyň, takže se váš čas a peníze věnované těmto oblastem vyplatí nejvíce.

5. Objevte vaši unikátní prodejní výhodu

Podívejte se do mapy na jedinečné služby ve vašem okolí nebo prostory, kde lze trávit volný čas. Případně obohaťte vaši nemovitost o zmiňované solární panely nebo klimatizaci. Zařiďte k vaší nemovitosti parkovací místo (je-li to možné). Stojí za to se zamyslet nad výhodou, kterou se vaše nemovitost odlišuje od ostatních. Unikátní prodejní výhoda vám umožní zdůvodnit, proč je váš nájem o něco vyšší než u podobných nemovitostí v okolí.

To, co se rozhodnete přidat navíc, bude samozřejmě záviset na vaší lokaci a cílovém nájemci, ale nezapomeňte, vylepšením vaší nabídky můžete dokonce přitáhnout zcela novou demografickou skupinu nájemníků – takovou, která bude mít více volných peněz, které může zaplatit za svůj nájem.

6. Udržujte si přehled o změnách ve vaší lokalitě

Vybudovalo se v blízkosti vaší nemovitosti nové nákupní centrum, bazén nebo zastávka MHD? Co místní školy, parky nebo restaurace? Nezapomeňte je zdůraznit při další inzerci svého volného objektu, abyste upoutali pozornost nájemců s vyšším budgetem.

Vylepšení služeb a infrastruktury mohou také zvýšit hodnoty bytů v okrajových částech měst, což můžete poté použít jako argument ke zvýšení aktuálního nájemného. Nejlepší na tom je, že na rozdíl od renovace vás nebudou změny v okolí stát ani korunu.

7. Zvažte využití služby správce nemovitosti

Správci nemovitostí mohou hrát obrovskou roli v úspěchu vašeho nájemního portfolia. Mohou vyřídit požadavky nájemců na opravy nebo vám dát dobré rady, jak a kdy zvýšit nájem. Pokud zjistíte, že vaši nájemci utíkají, jakmile jim skončí nájemní smlouva, může se jednat o signál nikoliv příliš vysokého nájmu, ale špatného servisu z vaší strany.

Mnoho nájemců je ochotno zaplatit o pár set korun měsíčně více, pokud budou mít k dispozici správce, který se pohotově věnuje jejich problémům a efektivně s nimi komunikuje. Zvažte, zda je samostatná správa vašich nemovitostí nejlepší cestou, jak vytěžit z vašeho nájemného nejvíce.

#nemovitost #nemovitosti #najem #najemnibydleni #zvyseninajmu #investicedonemovitosti #realitniinvestice #reality

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.