4 minuty čtení

Krátký návod, jak rozjet byznys při zaměstnaní

Obraz nadšence, který se vykašle na práci, aby následoval svůj sen na zaručené zbohatnutí je ve skutečnosti dost pokřivený. Jedná se o mylnou koncepci, která není pouze falešná, ale pro začínající podnikatele dokonce nebezpečná. Rozhodně neplatí, že většina začínajících podnikatelů sedí ve svém bytě v homeoffice zavalená krabicí levných pizz a pracuje po nocích na dalším jednorožci.

Reálný obraz podnikání je mnohem přízemnější a odlišnější než tradiční model, který můžeme vidět ve filmech. Myšlenka, že podnikání musí začít nějakým velkým třeskem, který spočívá v tom, že trávíte spousty času u počítače, ukončíte každodenní zaměstnání, obětujete rodinný čas, a navíc na sebe vezmete velké osobní i finanční riziko, pravděpodobně nebude tou pravou. V případě neúspěchu se můžete dočkat také pěkných dluhů.

Dost lidí by však rádo odstartovalo své podnikání jako „vedlejšák“ ke stávajícímu zaměstnání. Začít podnikat díky schopnostem, které jim jsou vlastní. Neočekávají, že jim nová firma zaplatí účty a vydělá na luxusní dům a automobil, ale chtějí si rozšířit obzory a zkusit uplatnit své zkušenosti.

Takový skromnější rozjezd zajistí nízké počáteční náklady a pokud se nezadaří, nepřijdou o horentní sumu peněz. Jak tedy vybudovat podnikání během zaměstnaneckého poměru? Zde je několik tipů.

Podnikání by vás nemělo časově omezovat

Milujete vaření? Pak si můžete otevřít restauraci, která vás bude zaměstnávat na plný úvazek a stát vás hromadu peněz. Anebo byste mohli začít s víkendovou cateringovou službou nebo mobilní jídelním vozem.

Nemějte pro začátek příliš velké oči

Podnik, kde poskytujete malé služby podle vlastního plánu, může růst tak moc nebo tak málo, jak jen to dovoluje váš čas. Porozhlédněte se po podobných příležitostech, pokud uvažujete o startu podnikání.

Omezte velké marketingové aktivity

Pokud chcete podnikat a začnete investovat velké částky do marketingového snažení, mohlo by to mít na vás dva negativní účinky. Jednak byste hodně peněz vynaložili na kampaň, která by produkovala jenom málo obchodních aktivit anebo naopak by mohla vyprodukovat tolik obchodů, že byste neměli dostatek času zpracovat veškeré objednávky. Raději se zaměřte na ústní sdělení mezi přáteli a nechte podnik růst bez zbytečného dluhu.

Vyčlenění času

Pokud se chystáte zůstat zaměstnaní, pokuste se oddělit čas věnovaný právě vaší současné práci a vašemu novému podnikání. Práce, která vám zaplatí účty, sociální a zdravotní pojištění si zaslouží většinu vašeho času a energie, a to i v případě, že jste pro tuto pozici ztratili zápal. Na své nové podnikání se soustřeďte, když se z práce vrátíte domů.

Nečekejte, že to bude snadné

Než začnete s vedlejším podnikáním, zvažte vaše očekávání. Pokud se chcete věnovat novému projektu na částečný úvazek, tak nemůžete čekat, že bude v prvních letech konkurovat lidem, kteří se věnují stejné činnosti na fulltime.

Nemusíte být nutně jedničkou na trhu abyste dosáhli naplnění. Cíl věnovat se něčemu, co vás baví a užíváte si díky tomu i příjmu dalších peněz je zdravý a zcela realistický.

Cesta na vrchol je delší a trnitější, než si možná myslíte, buďte realisty

Slovo závěrem

Pokud sníte o zahájení podnikání, nepodlehněte mylné představě, že musíte opustit svou současnou práci a věnovat svůj čas a peníze do vašeho nápadu. Namísto toho začněte skromně a osahejte si prostředí ve kterém váš podnik působí. Zahájení podnikání pro radost, abyste dělali to, co máte rádi, je stejně vznešený cíl jako vybudování startupu v Silicon Valley jehož internetová doména končí dot-com.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já v práci skončil ihned, abych se mohl vydat vlastní cestou. Ale je pravda, že už jsem měl předdomluvené klienty, takže to taky nebylo od nuly.
    0
    • Samozřejmě, to je zase ten váš bezhlavý pánský, agresivní pohled...mně se náhodou tento opatrnější přístup líbí :-))
      0