5 minut čtení

3 Buffettovy akcie, které se téměř jistě stanou vítězi následující dekády

Je nezpochybnitelné, že má Věštec z Omahy skvělý čuch na výběr kvalitních společností. Hledáte-li potenciálně atraktivní investiční příležitosti, v Buffettově portfoliu se nachází hned několik zajímavých titulů.

Za posledních 55 let pomohl Warren Buffett akciím Berkshire Hathaway dosáhnout průměrného složeného ročního výnosu 20,3 %, což je více než dvojnásobek výnosu S&P 500 včetně dividend. Celkově by se 100 dolarů investovaných do akcií #Berkshire na začátku roku 1965 rozmnožilo do konce roku 2019 na více než 2,7 milionu dolarů.

Když Věštec z Omahy nakoupí nějaké akcie, okamžitě si tyto tituly vyslouží pozornost Wall Street i drobných investorů. #Buffett má talent pro výběr vítězných akciových titulů, panuje tak poměrně velká pravděpodobnost, že bude #portfolio Berkshire Hathaway obsahovat řadu společností s dlouhodobým potenciálem překonávat trh.

Zde jsou tři Buffettovy akcie, které mají potřebné nástroje i know-how k tomu, aby se staly vítězi následující dekády.

Amazon

Akcie Amazonu nakoupil jeden z Buffettových manažerů počátkem roku 2019. I při tržní kapitalizaci přesahující 1,5 bilionu dolarů by měl lídr e-commerce zůstat klíčovým hráčem v řadě odvětví s výrazným potenciálem pro dlouhodobé investory.

Ačkoliv jsou maloobchodní marže obvykle velmi nízké, #Amazon je vybaven nástroji, aby svou dominanci v maloobchodním online prodeji proměňoval v další zisky. Špičkově zpracovaná logistika společnosti vedla k registrování více než 150 milionů Prime členství po celém světě. Díky poplatkům, které Amazon od těchto členů vybírá, si může e-commerce gigant dovolit snižovat své marže, což mu umožňuje cenově podbízet ostatní maloobchodníky. Na škodu pak určitě není, že lidé, kteří jsou ochotní zaplatit za členství Prime, pravděpodobně nakupují raději u Amazonu než u jeho kamenných konkurentů.

Maloobchod přesto není nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím Amazonu. Z dlouhodobého hlediska je skutečným zlatým dolem společnosti jeho segment cloudové infrastruktury, Amazon Web Services. Díky tomu, že covid-19 vytlačuje zaměstnance z kanceláří a tlačí i malé a střední podniky do online prostoru, se staly stavební kameny cloudové infrastruktury důležitější než kdy dříve. To je pro #Amazon skvělá zpráva, neboť jsou cloudové marže násobně vyšší než marže z maloobchodu nebo reklam. #AWS bude pravděpodobně hrát klíčovou roli v tom, že Amazon do roku 2023-2024 ztrojnásobí své roční provozní cash-flow.

Visa

Pokud historie něco ukázala, tak fakt, že cena akcií zprostředkovatele plateb #Visa dlouhodobě roste. Podobně jako bankovní akcie se vypořádává i Visa s problémy spojenými s recesí, kdy spotřebitelé neutrácí tolik jako v obdobích blahobytu. Budoucnost této Buffettovy akcie však zůstává jasná.

Visa je nejdominantnějším zprostředkovatelem plateb v USA – největší ekonomiky světa, přičemž s konkurentem #Mastercard tvoří obě společnosti v podstatě světový oligopol. Mezi roky 2009 a 2018 vzrostl objem nákupů procházejících sítí Visa o 156 %, přičemž tržní podíl Visy vzrostl za toto období v USA o téměř 10procentních bodů. Protože období ekonomické expanze trvají podstatně déle než kontrakce nebo recese, je nákup a držení akcií Visa inteligentní investicí.

Nepřehlédněte také výsadní roli zpracování plateb jako klíčového byznysu Visy. Zatímco někteří z jejich konkurentů fungují jako zprostředkovatelé i věřitelé, Visa se drží čistě zprostředkování plateb. Proto se v době ekonomických kontrakcí či recesí nemusí obávat žádných přímých dopadů plynoucí z rostoucí delikvence půjček. To je také důvod, proč se její zisková marže obvykle pohybuje nad 50 % a proč se společnost zotavuje z poklesů mnohem rychleji než jiné finanční #akcie.

Berkshire Hathaway

Posledním titulem, který by měl být v příštím desetiletí téměř jistým vítězem na akciovém trhu je samotné Berkshire Hathaway. Ačkoliv se Buffettova vlastní společnost nenachází přímo v Buffettově investičním portfoliu, on a jeho pravá ruka Charlie Munger za poslední 2 roky schválili zpětný odkup akcií #Berkshire za téměř 13 miliard dolarů, což je více než vypovídající.

Jak už bylo zmíněno výše, Buffett a jeho tým mají talent, díky němuž zajímavě zhodnocují peníze investorů. Jako CEO společnosti dohlížel Věštec z Omahy na růst hodnoty společnosti k půl bilionu dolarů a na tomto růstu benefituje řada investorů.

Berkshire Hathaway bylo tak úspěšné částečně kvůli tomu, že Buffett nakoupil do portfolia své společnosti cyklické nadnárodní společnosti. Stejně jako Visa hraje Buffett hru sčísly a jednoduše sází na býčí trhy, které trvají podstatně déle než období kontrakcí. Dokud bude růst HDP USA, měla by s tím ruku v ruce růst i hodnota Berkshire Hathaway.

Buffett spolu s jeho týmem získali během desetiletí přibližně pět desítek diverzifikovaných podniků. V mnoha případech se jedná o podniky, které mohou prosperovat dokonce v jakémkoliv ekonomickém prostředí. Tuto charakteristiku splňuje například investice do Apple, která se zatím rozrostla o přibližně 80 miliard dolarů.

#WarrenBuffett #BerkshireHathaway #investovani #americkeakcie #akciovytrh #stockpicking #AmazonWebServices #AWS

Hodnocení: +27
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.