4 minuty čtení

Netflix nevydělává žádné peníze, přesto je velmi oblíbený v řadách investorů

Jak vydělává Netflix peníze? Na tuto otázku si můžeme odpovědět velice krátce - peníze prostě nevydělává. Od roku 2011 se společnost na konci roku ještě nedočkala pozitivního finančního výsledku. Takže zásadnější otázkou spíše než „Jak vydělává Netflix peníze?“, je otázka „Jak je nevydělává?“ Pojďme se seznámit s pár základními fakty a informacemi:

Začátky

Zakladatelé společnosti Reed Hastings a Marc Rudolph spustili službu, která umožňuje uživatelům půjčit si filmy na DVD prostřednictvím internetu s dodávkou až do domu v roce 1997. Nyní o 21 let později je Netflix především poskytovatelem online streamovaného obsahu včetně televizních pořadů, filmů a dokumentů.

Společnost s hodnotou 141 miliard dolarů pracuje na modelu založeném na předplatném a nyní se může chlubit téměř 130 miliony členů ve více než 190 zemích světa, které mohou denně sledovat více než 125 milionů hodin obsahu. Kromě toho že společnosti za poslední tři měsíce přibilo 5,15 milionů předplatitelů, také Netflix oznámil, že vzrostl jeho podíl originálního obsahu na vlastní stránce o 88 procent.

Vyjádřeno řečí čísel se zdá být společnost opravdu velkolepou

Podnik založený na předplatném

Společnost na svých stránkách neprodává reklamní prostor a co jí slouží ke cti, neprodává ani osobní údaje svých uživatelů, jako to dělají jiné velké tech/mediální společnosti. Primárním zdrojem příjmů Netflixu je předplatné, které tvoří členské příspěvky ze tří různých členství – základní, standardní a prémiové – to představuje jediný příjmový kanál.

Tvrdá konkurence

Takže většina příjmů pochází z předplatného od 130 milionů odběratelů a samotná stránka představuje více než třetinu (více než Youtube a Amazon dohromady) širokopásmových připojení v Severní Americe. Jak to, že tedy společnost nevydělává peníze? Odpovědí je velmi silná konkurence.

Netflix není jedinou společností, která poskytuje na internetu streamování televizního a filmového obsahu. Jejími konkurenty jsou obři jako Amazon, Hulu nebo HBO. A konkurence bude nadále přibývat.

Netflix se musí potýkat s velmi silnou konkurencí

V příštím roce se chystá Disney stáhnout veškerý svůj obsah z Netlixu a zřídit si vlastní streamovací službu v návaznosti na koupi filmového a televizního studia 21st Centrury Fox. Netflix se však může začít obávat i dalšího velkého technologické­ho hráče.

Apple oznámil, že se chce zaměřit také na vytváření vlastního originálního obsahu, přičemž už podepsal smlouvy s řadou osobností včetně Steva Spielberga nebo Oprah Winfrey.

Pro Netflix je nejlepším způsobem, jak zvýšit počet odběratelů a porazit konkurenty, produkce vlastního exklusivního obsahu, který musí být také samozřejmě dostatečně kvalitní. Proto společnost v letošním roce vynakládá v obrovskou částku, která má do konce roku dosáhnout až 16 miliard dolarů, na tvorbu televizních pořadů a filmů, které by měli odradit konkurenci od vstupu na trh.

Závěr

Aby Netflix překonal konkurenty, kteří mají obvykle jiné zdroje příjmů vedle streamovací služby, vložil spoustu peněz do vytváření originálního obsahu. Celkově si společnost počíná poměrně riskantně, když si půjčuje více peněz než vydělává v naději budoucího růstu. Nejlepším hospodářským výsledkem Netflixu tak zůstává 279 milionů dolarů z roku 2009 čili období, než se společnost začala globálně rozšiřovat.

Od roku 2011 se hospodaření společnosti pohybuje v červených číslech, která se stále jenom zhoršují. V roce 2017 se jednalo o sumu okolo –2,01 miliardy dolarů a pro letošek se očekává nárůst ztráty na –2,79 miliardy. Je tedy otázkou, zda za popularitou Netflixu mezi investorskou komunitou skutečně nestojí pouze tendence chovat se stádně.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.