7 minut čtení

Američané stráví Halloween, Díkuvzdání i Vánoce zavření doma: 6 potravinových akcií, které na tom vydělají

Podzimní a zimní svátky letos budou v Evropě i USA vypadat zcela odlišně, než jak jsme zvyklí. Řada z nás je stráví v lockdownu či karanténě doma, což bude mít velký dopad i na to, jak a za co budou konzumenti utrácet.

Některé americké potravinářské společnosti jsou přirozeně z konce letošního roku mírně nervózní. Protože pokud Američané letos kvůli pandemii nebudou moci rozdávat koledujícím dětem sladkosti nebo nebudou mít chuť dopřát si na Den díkuvzdání stejně honosnou hostinu jako každoročně, jistojistě to na svých příjmech poznají.

Na druhou stranu - průzkumy mezi konzumenty prozatím ukazují, že byť se zhruba pětina letos kvůli nemoci COVID-19 na žádné velké oslavy nechystá, většina obyvatel USA plánuje užít si tradiční svátky naplno, ale jinak, v menším měřítku a doma. Stejně jako se zřejmě u nás lidé odmítnou vzdát Dušiček, nechtějí ani Američané svůj tradiční Halloween ignorovat. A v případě Dne díkuvzdání či Vánoc je to bez diskuze.

I přesto je vhodné mít na paměti, že lidé slavící primárně doma budou znamenat zvýšenou poptávku jen po některých potravinách. Analytici Bank of America očekávají, že lidé se ve větším měřítku vrhnou na domácí pečení a nákup drobných sladkostí (snacků), které běžně konzumují u televize. 

Z jejich analýzy vzešlo celkem 6 akciových titulů, které by mohly mít nejen pro letošní Halloween skvělou pozici profitovat z Američanů, jež budou své tradiční podzimní a zimní svátky slavit jinak.

1. Conagra Brands (CAG)

Congara Brands YTD; Foto: TradingView

Výrobce balených potravin Congara Brands, jehož klíčové kategorie zahrnují konzervované či mražené výrobky a drobné pochutiny, letos předvedl velmi slušnou adaptabilitu. Podařilo se mu totiž kvapně ze zásobování restaurací přepnout na pokrytí rostoucí poptávky po potravinách ze strany spotřebitelů zavřených doma v lockdownu. Odměnou společnosti byl růst příjmů i zisků, zatímco investoři obdrželi sympatické zvýšení dividendy.

Hlavním cílem CAG je nyní udržet dosavadní růst porážející očekávání analytiků stejně jako vyšší dividendu. Mezi aktuální pozitivní ukazatele patří skutečnost, že firma dlouhodobě snižuje svůj dluh (firemní dluh klesl o 1,8 mld. $ od poslední velké akvizice v roce 2018), intenzivně reinvestuje do úspěšných částí svého byznysu a hlavně - neujel jí ani e-commerce vlak. Velké investice do tohoto segmentu znamenají, že společnost má dnes již plně zavedenou online platformu, kterou ji nemalá část konkurence může závidět. Nyní již i díky navýšení dividendy nemá jinou cestu, než nadále růst - a letošní konec roku k tomu nabízí skvělou příležitost.

2. General Mils (GIS)

General Mils YTD; Foto: TradingView

Potraviny značek Cheerios, Raisin Nut Bran, Häagen-Dazs či Yoplait jsou běžnou součástí amerických domácností. A všechny stejně jako zhruba 100 dalších potravinových brandů zároveň spadají pod společnost General Mils. Poslední hospodářské výsledky z Q2 ukázaly, že její prodeje meziročně vzrostly o 10 % s příjmy (EPS) meziročně poskočily o 27 % na 1.00 $ na akcii.

Je jasné, že GIS aktuálně profituje zejména ze skutečnosti, že lidé letos výrazně více jedí doma. Výkonný ředitel společnosti Jeff Harmening však poznamenává, že firma letos zaznamenala i nárůst svého tržního podílu, což by mohlo mít dlouhodobější pozitivní dopady mimo vliv pandemie. I General Mils letos navýšil dividendu z 0.49 na 0.51 $. Aktuální výnos je tak 3,3 % a P/E hlásí 17.

3. Kraft Heinz (KHC)

Kraft Heinz YTD; Foto: TradingView

Jedna z pěti největších akciových investic v portfoliu Warrena Buffetta je dnes stále relativně levným titulem, který zároveň nabízí zajímavou dividendu. Potravinářský gigant nabízí dokonce nižší P/E než předchozí GIS, a to pouhých 12. I přesto, že jeho akcie jsou letos dokonce v mínusu a investoři na ně mají spíš medvědí názor, reálný byznys společnosti šlape dobře.

Společnost v Q3 dokázala z pohledu příjmů překonat očekávání, když EPS místo očekávaných 0,63 $ dosáhlo až na 0,70 $ na akcii, což je zároveň meziroční růst o jeden cent. Jde tak již o 4. kvartál v řadě, kdy KHC dokázal z pohledu EPS překonat odhady analytiků. Prodeje meziročně stouply o 6 % na 6,3 mld. $ a společnost pro Q4 i celoroční výsledky navýšila svá očekávání organických prodejů, příjmů a celkového růstu. Optimismus je na místě, neboť lze očekávat, že po produktech společnosti bude během pandemie i nadále vysoká poptávka. Aktuální dividenda je 0.40 $ při výnosu 5,3 %. Investovaných 5000 dolarů tak v tuto chvíli ročně znamená příjem 265 $.

4. Mondelez International (MDLZ)

Mondelez International YTD; Foto: TradingView

Mondelez je dobře známý i v našich končinách. Letos se mu však významně daří především v Severní Americe. Tamní kvetoucí byznys letos v Q2 znamenal meziroční nárůst EPS o 16 %. Cukrovinky frčí a lze očekávat, že i po zbytek roku budou v chladných měsících nejlepším přítelem řady doma zavřených Američanů - a nejen jich, společnost zaznamenává silný nárůst poptávky i na rozvojových trzích.

Společnost své Q3 výsledky zveřejní 2. listopadu, přičemž dle očekávání by kvartální příjmy měly meziročně vzrůst o 2,2 % na 6,49 mld. $. V případě EPS je naopak očekáván meziroční pokles o 1,6 % na 0,63 $ na akcii. Zde se však sluší připomenout, že podobně jako Kraft Heinz i Mondelez má slušný track record co se týče překvapivě vysokých příjmů. V posledních 4 kvartálech dokázala v této metrice analytiky překonávat v průměru o 6,3 % - v Q2 to bylo o 12,5 %.

5. PepsiCo (PEP)

PepsiCo YTD; Foto: TradingView

PepsiCo se dnes už dávno nerovná pouze slazený nápoj Pepsi. Společnost vlastní rovněž džusy Tropicana, čaje Lipton či balenou vodu Aquafina. A neangažuje se pouze v nápojích. Pod PepsiCo dnes spadají i oblíbené pochutiny jako Doritos či brambůrky Lays. Čili ideální skladba potravin pro jakékoliv prostředí a zcela ideální pro pandemický zimní lockdown.

Mimo tyto kvalitní fundamentální základy společnost rovněž letos předvádí vůči konzumentům velmi solidní adaptabilitu. V květnu spustila své eshopy PantryShop.com a Snacks.com, skrz které prodává pochutiny a snídaně přímo konzumentům, kteří z bezpečnostních důvodů nechtějí chodit do obchodů. Jde o malou část masivní e-commerce evoluce, do které se společnost pustila již loni. Přidejte letošní navýšení dividendy z 3.82 na 4.09 $ na akcii a rázem to vážně nevypadá, jako nějaká old school nápojová firma prodávající jednu úspěšnou sodovku, která už má to nejlepší za sebou.

6. The Hershey Company (HSY)

The Hershey Comapny YTD; Foto: TradingView

Nakonec tady máme čokoládové mistry z Hershey, kterým se letos i přes náročné období či propad prodejů v Q2 o 3,4 % podařilo udržet nad vodou a neztratit důvěru investorů. Zatímco na mezinárodní scéně (zejména v Mexiku, Brazílii, Indii a Číně) letos společnost musí o udržení prodejů tvrdě (a mnohdy marně) bojovat, ve Spojených státech letos prodeje meziročně ve skutečnosti vzrostly.

Hershey v druhé polovině letošního roku očekává celkové akcelerování prodejů, přičemž svátky, zima i pandemická opatření by spotřebě cukrovinek měly nahrávat. Zotavení prodejů na mezinárodní scéně bude velmi pravděpodobně pomalejší, avšak i sama společnost je aktuálně ohledně své schopnosti krizi nejen přežít, ale vytěžit z ní maximu, optimistická.

#investovani #svatky #halloween #dendikuvzdani #vanoce #usa #lockdown #pandemie #zvyky #spotrebitele #akcie #potraviny

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.