7 minut čtení

Investor, jež od roku 2011 dosáhl zhodnocení 977 %, dnes doporučuje dlouhodobě investovat do těchto 5 sektorů

Investoři si často spojují masivní zhodnocení s extrémně komplikovanými či netradičními strategiemi. Přílišná komplexita však nemusí nutně znamenat velké zisky. Někdy může ve skutečnosti být spíš přítěží než výhodou.

Ať už je to Peter Lynch z Fidelity nebo Warren Buffett, kteří zas a znovu opakují "kupujte to, co znáte," nebo třeba Jack Bogle z Vanguardu, který propaguje jako cestu k finanční svobodě low-cost indexový fond - při studiu legendárních investorů zjistíte, že většina z nich má k trhům v principu velmi jednoduchý a nekomplikovaný přístup.

A kanadsko-americký investor původem ze Srí Lanky Chamath Palihapitiya, který v poslední dekádě dokázal výnosem svých investic více než trojnásobně překonat index S&P 500, není jiný. Jeho jmění je dnes odhadováno na jednu miliardu dolarů a aktuálně působí jako výkonný ředitel své venture kapitálové společnosti Social Capital a také předsedá vesmírné společnosti Richarda Bransona Virgin Galatic. Plus je částečným majitelem basketbalového týmu americké NBA Golden State Warriors.

Palihapitiyovo investiční portfolio v loňském roce společnosti Social Capital vygenerovalo 1,7 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech prostřednictvím pozic v několika veřejně obchodovaných společnostech - mimo jiné ve Slacku, Tesle, Amazonu a Virgin Galactic - a podílů v širokém spektru soukromých firem.

Investiční společnost z kalifornského Palo Alto si od svého zrodu v roce 2011 drží poměrně solidní track record čítající dosavadní zhodnocení svých aktiv ve výši 997 %. Jen pro srovnání, index S&P 500 si za stejné období připsal růst o 325 %.

 

Jak vidí investiční prostředí dnes a kterým směrem se pro následující období jeho zrak z pohledu dlouhodobých investic ubírá?

"Dobře, pojďme vzít vše, co o světě investic víme, a podívejme se na dnešek. Pojďme se na chvíli stát jen pozorovateli současnosti. Co vidíme? Úrokové sazby na nule. Kam povede jejich další cesta? Propadnou na mínus 5 %, nebo spíš vyrostou na plus 5 %?" začal Palihapitiya svou úvahu v podcastu The Knowledge Project.

A ihned dodal, že přijít s nějakou přesnější interpretací budoucího vývoje úrokových sazeb v dnešní situaci je poměrně náročné, ne-li nemožné.

Společnosti jako Dropbox, Google, Netflix či Spotify dnes své spotřebitelské základy z celého světa učí, aby odkládaly svůj pocit aktuálního uspokojení, což je všudypřítomný prvek, jež napomáhá tvorbě deflačního prostředí. Jinými slovy - je lepší si raději počkat, protože později, až technologie stlačí ceny dolů, dostanete za pár korun mnohem více.

Na druhé straně však máme centrální banky, které tisknou biliony dolarů, zatímco vlády na celém světě na své národní ekonomiky pálí jeden bezprecedentní stimulační balíček za druhým. Konvenční ekonomická teorie by naznačovala, že za takových podmínek by měla v reakci růst jak inflace, tak úrokové sazby.

Co z toho vyplývá? Palihapitiya to vidí následovně:

"Na tento komplikovaný problém dnešní doby bych se pokusil odpovědět následovně. Řekl bych si 'Dobře, které sektory ekonomiky budou prosperovat nehledě na to, zda půjdeme na mínus pět, nebo plus pět?' Protože odpověď na otázku, zda to bude plus, nebo mínus, neznám. Zpětně to nepochybně bude vidět jasně, ale dnes to zdaleka tak jasné není."

Snaha předvídat další vývoj úrokových sazeb je tedy pro Palihapitiyu bláznivou záležitostí. Proto se snaží vybudovat alokaci, která bude schopna přinášet slušné výsledky bez ohledu na vše zastřešující makroekonomické síly. Na základě této ústřední myšlenky došel k pěti různým sektorům:

  • E-commerce - "Co dodat, lidé si budou i nadále kupovat věci. Z čehož lze odvodit, že si pravděpodobně budou kupovat věci online. Konzumní e-commerce tak podle mě bude velkou kategorií, kterou najdete mezi vítězi."
  • Zdravotní péče - "Nemocní lidé potřebují zdravotnictví bez ohledu na to, jaké jsou zrovna úrokové sazby, že ano?"
  • Vzdělání - "Je v našem vlastním zájmu, abychom disponovali smysluplným způsobem, jak získat potřebné schopnosti a vzdělání. Toto je tedy další odolná kategorie."
  • Obnovitelná energie - "Můžeme s vysokou pravděpodobností očekávat, že lidstvo se bez čisté, obnovitelné energie jednoduše neobejde."
  • Alternativní aktiva - Jako hedge vůči čtyřem předchozím kategoriím by Palihapitiya doporučil nějakou alternativní investici: "Potřebujete ideálně nějakou kategorii alternativních aktiv." Volba je více méně na vás. Může jít o vzácné kovy, umění, víno, starožitnosti, mince, známky, ale také nemovitosti, komodity, kryptoměny či investování do soukromých firem. Sám Palihapitiya letos v únoru uvedl, že každý investor by měl zvážit, zda by nebylo vhodné investovat 1 % svých aktiv do bitcoinu.

"Mou odpovědí tak v podstatě je, že budu stručně řečeno long růst, protože bez ohledu na to, zda jsou úroky mínus, nebo plus pět, je věcí, která všechen tento hluk překoná, rychlý růst a výkonní ředitelé, kteří dokáží všechny peníze, jež vydělají dnes, investovat do budoucnosti."

Jako skvělý příklad toho, jaké typ osobností a s jakým důrazem na růst a alokaci kapitálu chce svými penězi podporovat, uvádí Palihapitiya Jeffa Bezose, CEO Amazonu:

"Dali jsme dohromady jeden elegantní graf, který v podstatě ukazoval příjmy a výdaje Amazon. Zaměřoval se však podrobně na každou výdajovou dráhu společnosti. A to samé zřejmě udělal Bezos, který následně vzal každou z těchto drah, vytvořil okolo ní produkt a udělal z ní tak rázem zdroj příjmů. A já si pomyslel, že tenhle chlap je génius."

Jinými slovy, Palihapitiya chce svůj kapitál umístit do sektorů a společností, jež se vyznačují rychlým růstem a vysokou mírou reinvestování zpět do svého vlastního byznysu. Nezajímají ho dividendy, ale chce vidět růst a reinvestování.

To ale stále není kompletní obraz - vlastně ani zdaleka. Dalšími kriticky důležitými ingrediencemi pro úspěch této strategie jsou jeho vlastní chování a také dlouhodobý investiční horizont.

"Myslím si, že když dojde na lámání chleba, člověk většinou v první řadě musí bojovat sám se sebou - aby nezpanikařil, nereagoval přehnaně, nereagoval nedostatečně, neodmítal pohlédnout realitě do očí, nezaobíral se příliš minulostí, neupínal se příliš fanaticky na budoucnost... To všechno jsou psychologické pasti, jejichž překonání vám umožní podívat se na tvrdá data, která máte vždy k dispozici přímo před sebou," varuje Palihapitiya.

Aby se těmto typům chování, jež mohou podkopat jeho strategii, používá Palihapitiya několik pravidel a mantinelů, které mu pomáhají udržet svou pozornost a soustředění na to podstatné. Tady je několik příkladů z jeho vlastní knihy zásad:

  • Přemýšlejte o svých nákupech jako o kupování společností, nikoliv akcií.
  • Vždy dostatečně zhodnoťte kvalitu CEO, kterému svěřujete svůj kapitál.
  • Promyslete také kvalitu core byznysu dané společnosti.
  • Nesledujte hodnotu vámi držených akcií každý den.
  • Místo kvartálních reportů čtěte jen ty celoroční.

Dodržováním těchto pravidel Palihapitiya efektivně snižuje počet svých psychologických slepé úhly. Díky tomu následně může "přijímat větší a větší rány, protože mám pocit, že vlastně procvičuju věci, které mě přede mnou samotným chrání."

Tento přístup a tuto strategii aktuálně plánuje pro horizont 10 až 20 následujících let. A pokud lze usuzovat z let minulých, nevypadá tahle budoucnost vůbec k zahození.

#investovani #portfolio #investicnihorizont #streategie #chamathpalihapitiya #socialcapital #dlouhodobeinvestovani #urokovesazby #recese #inflace #deflace #ecommerce #zdravotnictvi #vzdelani #obnovitelnaenergie #oze #alternativniinvestice #hedge #akcie

Hodnocení: +48
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.