6 minut čtení

Investovat přesně jako Warren Buffett? 3 důvody, proč byste se této strategii měli vyhnout

Prvotní premisa přitom dává smysl: Warren Buffett investuje na stejné burze jako vy, takže pokud budete dělat to samé, co on, můžete dosáhnout stejných výsledků. Realita je však maličko komplikovanější a rozhodně nejde o skvělou strategii pro každého

Věštec z Omahy má totiž ve svém investování maličko jiné cíle a priority než běžný člověk, ke kterým může zároveň směřovat s diametrálně odlišným rozpočtem. Ve výsledku tak vůbec nečelí ani nemusí řešit celou řadu výzev a komplikací, které čekají drobného investora.

Snažíte-li se svým portfoliem následovat Buffettovy kroky, je zcela zásadní mít na paměti, že jeho důvody pro vstoupení do té které pozice se nemusí slučovat s tím, čeho chcete investováním docílit vy. Ve skutečnosti je vysoce pravděpodobné, že se jeho a váš záměr slučovat nebudou.

Následující tři argumenty by vás příště měly donutit pořádně se zamyslet nad tím, zda opravdu chcete ve výběru akcií Berkshire následovat.

1. Warren se nesnaží spořit na důchod

Část investorů dnes na burze nepochybně investuje s tím, že peníze na penzi již mají odložené a mají jiné cíle. Valná většina se však do tohoto stavu zatím nedostala a čeká je ještě několik dekád práce, během kterých budou muset své investice postupně navyšovat a nechat je pomalu a jistě vybudovat dostatek kapitálu, který jim pak následně ve stáří dokáže generovat potřebný příjem. Stručně řečeno, mladí lidé loví především růstové akcie a s příchodem staří se pak přeorientují spíš na value akcie a dividendy.

Jmění Warrena Buffetta je dnes odhadováno na nějakých 78 miliard dolarů. Optimální poměr růstové a value části portfolia ho tak příliš zajímat nemusí. Stejně jako ho nezajímá vhodné načasování toho, kdy se začít z jednoho přesouvat k druhému, jelikož má v každém okamžiku dostatek obojího na to, aby mohl více než v klidu žít svým relativně skromným životním stylem. Když proto hovoří o tom, že by chtěl své investice ideálně držet "navždy", nedělá si legraci.

2. Na rozdíl od Berkshire nemůžete skupovat celé společnosti

Akciové portfolio Berkshire Hathaway se dlouhodobě nachází pod drobnohledem veřejnosti právě kvůli tomu, že se celá řada investorů snaží zjistit, jaké akcie Buffett v poslední době kupoval/prodával, aby mohli učinit to samé. I vy nepochybně víte, že Berkshire drží obrovský podíl v Apple, Bank of America nebo nápojovém gigantovi Coca-Cola. Nahlížet na Buffettovo akciové portfolio jakožto na celek je však velmi zavádějící, jelikož neexistuje samo o sobě ve vakuu.

Berkshire je totiž ve skutečnosti nadnárodní konglomerát, jež vlastní desítky soukromých společností a zaměstnává téměř 400 000 osob. See's Candies, Acme Brtick Company, Duracell, PacifiCorp, Geico Insurance či McLane Company je pro představu jen pár z nich. Žádná z těchto firem není veřejně obchodovaná a nemá vyčíslitelnou tržní valuaci.

Všechny však přispívají do celkového cash flow Berkshire. Tyto soukromé investice představovaly přibližně 24 miliard dolarů z celkových loňských výnosů, jež připadly akcionářům Buffettovy společnosti. Co je však ještě důležitější - balík soukromých společností Berkshire pomáhá v celkovém součtu zahlazovat případné volatilní výkyvy akciového portfolia.

3. K dohodám a podmínkám, na které při investování dosáhne Buffett, se ani nepřiblížíte

A do třetice - je sice pravdou, že Warren Buffett drží celou řadu akcií, jež jsou zcela identické s těmi, které si teď hned můžete vyrazit na burzu koupit i vy. Není to však pravidlem a právě ony ostatní "podpultovní" dohody a dealy jsou jedním z klíčových důvodů, proč se Berkshire dlouhodobě daří porážet širší trh.

Pojďme si ukázat pár takových příkladů:

V roce 2008 uzavřel Buffett dohodu s bankou Goldman Sachs, jež stejně jako ostatní banky krutě trpěla kolapsem hypotéčního trhu a následnou recesí. Banka tehdy zoufale potřebovala kapitál, a tak Buffettovi prodala preferenční akcie v hodnotě 5 miliard dolarů s velmi atraktivním dividendovým výnosem 10 %. Zároveň mu poskytla call warranty (záruky) na budoucí nákup jejich běžných akcií v hodnotě 5 miliard dolarů při garantované ceně 115 dolarů za akcii, pokud by o ně měl během následujících 5 letzájem. Preferenční akcie Buffettovi nakonec na dividendách a svém růstu vynesly zisk ve výši 3,7 miliardy dolarů, než si je Goldman v roce 2011 odkoupil zpět. A než mu v roce 2013 vypršely warranty, prodal je bance zpět za další 2 miliardy dolarů, přičemž si zároveň nakoupil více než 13 milionů běžných akcií Goldman Sachs, které od té doby zaznamenaly samy o sobě další slušný růst.

Tohle je typ dohody, který si běžný investor nebude moci dovolit ani čistě teoreticky. Ne každému se totiž doma válí 5 miliard dolarů, které je zároveň ochoten půjčit bance v situaci, kdy ekonomika vypadá dost bídně a svět se řítí do recese.

Přednostní akcie jsou Buffettovým oblíbeným nástrojem, jak rozšiřovat svůj volný kapitál v případě, že z něj někdo část potřebuje. Stejně jako Godlman Sachs Berkshire za přednostní akcie s tučnými dividendami a warranty půjčila peníze třeba General Electric (2008) či Bank of America (2011). A zrovna letos Buffett půjčil 600 milionů dolarů mediální skupině Scripps', aby tato mohla provést akvizici konkurenční ION Media. Opět na oplátku obdržel přednostní akcie (s 9% dividendou) a warranty na nákup celkem 23,1 milionu běžných akcií Scripps' za garantovanou cenu 13 dolarů za akcii. 

---

Neberte to tak, že nejlepší je zapomenout, že nějaký Buffett vůbec existuje a jeho investiční chování zcela ignorovat. Akciové portfolio Berkshire je rozhodně velmi dobrým místem pro generování nápadů pro potenciální doplnění vašeho vlastního portfolia. Jen se dopředu dostatečně ujistěte, že daná pozice dává smysl i pro vaše investiční záměry a cíle, ne jen pro ty Buffettovy.

#investovani #berkshire #buffett #akcie #portfolio #inspirace #moznosti #kapital #cil #penze #cashflow

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.