2 minuty čtení

Akcie Amazonu budou stát do dvou let 3 tisíce dolarů, tvrdí vyhlášená investiční banka

Pokud vám loňská valuace Amazonu ve výši jednoho bilionu dolarů přišla jako extrém, který se těžko bude opakovat, známá americká investiční banka PiperJaffray má pro vás jednu radu - investujte, valuace bude ještě mnohem vyšší.

Podle analytiků investiční banky PiperJaffray, mimochodem založené už v roce 1895, je zejména retailová část Amazonu silně podhodnocena a jakmile si tuto skutečnost burza uvědomí, cena akcií začne prudce růst. Ba co víc, firma Jeffa Bezose se ani nebude muset příliš snažit.

„Věříme, že akcie AMZN se dostanou na cenu 3 tisíce dolarů za kus nejpozději během 24 až 30 měsíců. A jsme také silně přesvědčeni, že akcie AMZN této hranice dosáhnout bez výrazných akvizic či změn obchodního modelu,“ řekl ve zprávě investorům analytik PiperJaffray Michael Olson.

Olson se svým týmem ve zprávě zmiňují, že si celý technologický kolos rozdělili na důležité strategické části, kdy se snažili srovnávat jejich ekonomický výkon s oceněním. A došli k závěru, že právě retail Amazonu je v rámci klasických tržních cen výrazně podceňován.

„Ačkoli celkový růst všech obchodních částí Amazonu bude zpomalovat, jednoduchým oddělením AWS (Amazon Web Services, cloudové služby Amazonu, pozn. red.) a inzerce zjistíme, že čistě retailová část Amazonu se obchoduje na úrovni, která naznačuje, že tato část byznysu je oceňována pod úrovní standardního retailového ocenění podle násobků prodejů,“ vysvětlil Olson ve zprávě.

Akcie Amazonu se nyní obchodují za cenu lehce nad 1800 dolary za kus, což celou firmu oceňuje na 900 miliard dolarů. Pokud by předpověď PiperJaffray vyšla, budou se během dvou let obchodovat akcie Amazonu za 3000 za kus a firmu založenou Jeffem Bezosem v roce 1994 tím trh ocení na 1,5 bilionu dolarů.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Amazon je silný hráč. Diverzifikuje a rozšiřuje své portfolio do různých odvětví. Souhlasím. Facebook se snaží dělat to samé, uvidíme jak se zadaří v jejich soudních sporech.
    0
    • O Amazonu a Facebooku bych nepochyboval. Ty firmy jsou finančně silné, mají stále své zakladatele/vizionáře, kteří vědí co chtějí a jdou si za tím. Soudní spory jim nijak výrazně neublíží, ty firmy se tomu dokáží přizpůsobit. Ani krize pro ně nebude znamenat výrazné ohrožení byznysu. Takže za mě jasná volba.
      0