2 minuty čtení

Recenze knihy: Phil Knight - Umění vítězit

O Philu Knightovi se v médiích moc nepíše. Není to taková hvězda jako Elon Musk, Warren Buffett či dříve Steve Jobs. A přitom má na svět stejný vliv. Ne-li větší.

Není to obvyklé, ale u této knihy musíme začít negativy. Protože má jedno velké negativum a tím je její „trvanlivost“, přečtete ji totiž během jednoho dne. Ne však proto, že by měla málo stránek, naopak, má jich přes 400. Ale jednoduše proto, že tahle kniha vás od první stránky naprosto pohltí a už nepustí. Nepustí, dokud ji nedočtete až na úplně poslední stránku a zmůžete se jen na prosté: „wow“.

Tohle je příběh, který si jako podnikatel musíte přečíst. Který si chcete přečíst. Od začátku do konce je to jedna velká jízda a z každé stránky čerpáte neuvěřitelné zkušenosti a inspiraci. Phil Knight si se svou autobiografií dával na čas, až do svých 80 let, ale o to lepší to je.

Vyprávění začíná rokem 1962, kdy se mladý, tehdy čtyřiadvacetiletý Phil Knight, zamýšlí nad smyslem svého života a rozhodne se vyrazit na cestu kolem světa. Následuje vznik firmy Blue Ribbon Sports, která dováží na západní pobřeží Spojených států japonské tenisky. V knize se tak dozvíte, že samotný Nike vznikl tak trochu náhodou díky shodě okolností. Postupně se pak prokousáváte jednotlivými roky až do roku 1980, kdy Nike vstoupil na burzu a z Phila Knighta se stal oficiálně velmi bohatý člověk.

Celá kniha je pak zakončena autorovým zamýšlením nad životem po roce 2000 a smrtí jeho syna. Ale i tato část, jakkoli je melancholická, vás dostane a donutí vás přemýšlet.

Nad čím byste však přemýšlet neměli, to je pořízení této knihy do knihovny!

Hodnocení Warengo: 10/10

Název: Umění vítězit (v originále Shoe Dog)
Autor: Phil Knight
Vydává: IKAR
Doba čtení: 9,5 hodiny

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.