3 minuty čtení

The We Company odhalila obří ztráty a prosí investory, aby to brali jako smysluplné investice

The We Company, dříve známá spíše jako WeWork, se podobně jako mnoho dalších ambiciózních startupů letos chystá pro peníze na burzu. A stejně jako ostatní projekty, i tento mohutně investuje do svého rozvoje, což s sebou přináší poměrně nehezká čísla ve finančních výkazech.

Firma, založená v roce 2010 Adamem Neumannem a Miguelem McKelveyem, si co do pověsti nic nezadá s Uberem. Její ztráty jsou také obří, ambice ještě větší a CEO se nevyhne občasné výtce.

Abychom byli konkrétní. Podle aktuálně zveřejněných výkazů dosáhla firma v prvním čtvrtletí letošního roku obratu ve výši 728,3 milionu dolarů, což je více než dvojnásobek oproti stejnému období v loňském roce. Ruku v ruce s tím však narostla také ztráta, a to na 264 milionů dolarů.

Ostatně za celý rok 2018 skončila firma ve ztrátě 1,9 miliardy dolarů při tržbách ve výši 1,8 miliardy dolarů. To jsou ještě hrozivější čísla, než jaká jsme měli možnost vidět u Uberu či Lyftu.

Investice, ne ztráty

„Opravdu bychom rádi zdůraznili, že mezi ztrátami a investicemi je rozdíl. Můžete mít buď ztráty, nebo investovat. Nás se týká druhá možnost, protože na konci čtvrtletí máme k dispozici aktiva generující cashflow,“ vysvětlil finanční ředitel firmy Arnie Minson v rozhovoru se CNBC.

Tyto „investice“ doposud hradili privátní investoři, zejména pak Vision Fund, patřící pod křídla japonského giganta SoftBank miliardáře Masayoshi Sona. Tento fond už do projektu WeWork nalil přes 10 miliard dolarů. Původně to mělo být dokonce mnohem více, ale na konci loňského roku se fond stáhl a místo dalších 10 miliard poslal jen 2 miliardy.

To brali pozorovatelé jako první signál toho, že by cesta WeWork, tehdy už přejmenované na The We Company, nemusela být tak snadná. Společnost se totiž rozhodla, že kromě pronájmu sdílených kancelářských prostor se zaměří také na pronájmy bytových jednotek v rámci místních komunit a také vzdělávání, což dalo vzniknout brandům WeWork, WeGrow a WeLive. A další by měly v budoucnu následovat.

To všechno významně připomíná příběh Uberu, který se také rozhodl, že bude dělat všechno možné a na co největším prostoru po celé planetě. Jenže jak investoři zareagovali na vstup Uberu na burzu, to už velmi dobře víme. IPO alternativní taxislužby skončilo neslavně a z původně odhadované valuace 120 miliard dolarů je firma na necelých 70 miliardách dolarů.

Tomu by se The We Company vedená Adamem Neumannem velmi ráda vyhnula, proto se svým IPO stále vyčkává a snaží se přesvědčit investory, že její příběh, vize i všechny ztráty dávají smysl. Mimochodem, samotnému Neumannovi je například často vytýkáno, že za utržené peníze z prodeje podílu společnosti nakupuje nemovitosti a ty následně firmě zpět za nemalé náklady pronajímá.

Je něco takového ze strany CEO firmy etické? To nám napoví reakce investorů při vstupu firmy na burzu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.