3 minuty čtení

Cuban zvažuje kandidaturu na prezidenta Spojených států. Ale má to vůbec smysl?

Nejsem politolog ani amerikanista, ale čistě z laického pohledu si říkám, jestli by si potenciální kandidáti měli vystřílet munici právě při této volbě.

Nejsem žádný velký fanoušek Donalda Trumpa, ačkoli ve volbě proti Clintonové jsem mu jednoznačně přál. Je to každopádně obchodník s proříznutou pusou a tak nějak bych řekl, že i zoosobnění Ameriky.

Co je však podstatné, abych se dostal k hlavní myšlence, tak to je jeho současná pozice a šance na znovuzvolení v úřadu. A tam podle mě není moc o čem diskutovat.

Po oněch úvodních měsících ustala ta první velká vlna odporu a většina obyvatelstva začala Trumpa-Prezidenta respektovat a dokonce schvalovat jeho kroky. Možná, že se pohybuje dost na hraně, ale takový už je jeho styl a mnohým to nepochybně imponuje.

Proti Trumpovi tak už zbrojí opravdu jen tvrdé socialisticko-komunistické jádro, které ovšem bude zbrojit proti čemukoli kapitalistickému, dokud se nebudeme mít všichni tak nějak sluníčkově stejně, abysme záhy skončili jako Venezuela. Ale zpět k tématu...

Trump by musel něco hodně významně pokazit a to si nemyslím, že by se mohlo stát. V obchodní válce s Čínou sice hraje roli jeho ego, ale...on si uvědomuje, že budou brzy volby a nedopustí, aby ho to před nimi poškodilo. Je prostě hráč a hraje svou obchodní hru, přičemž si myslím, že nakonec dojde k dohodě, se kterou se doma bude moci prezentovat jako vítěz.

Z toho mi vychází, že jeho soupeři nemají moc argumentů, kterými by ho mohli porazit. A nejsem si úplně jistý, jestli program Elizabeth Warrenové ve stylu "zničit facebook, sejmout Apple" má velkou šanci. 

A pak je tu Howard Schultz, zakladatel Starbucks (tedy toho globálního) a nově Mark Cuban, který o tom přemýšlí. Jasně, jsou to super inspirativní podnikatelé a dnešní trend byznysmenů v politice jim přeje, ale co mohou oproti Trumpovi nabídnout, aby to voliče zaujalo? Obávám se, že moc ne.

Přijde mi tak, že se tyto osobnosti nyní zbytečně vyčerpají v rámci současné kandidatury, aby pak neměly sílu na kandidaturu po konci Trumpova druhého mandátu. Tam by mi to jednoznačně dávalo smysl, zejména pokud Trump ukáže, že byznysmen v čele státu je správná volba. 

Jak říkám, nejsem odborník, jen mi to takto přijde vcelku logické. Vidíte to podobně? Nebo se úplně pletu a fakt je reálné, že Trump končí? Napište do komentů, díky!

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.