3 minuty čtení

Milujte se a množte se, vzkázal Jack Ma zaměstnancům. Před měsícem přitom žádal maximální pracovní nasazení

Děti jsou tou nejlepší investicí, kterou mohou lidé ve svém životě učinit, to je poselství Jacka Ma z aktuálního svatebního dne Alibaba Group.

Ještě před měsícem Jack Ma horlivě obhajoval kontroverzní pravidlo 996, které znamená práci od 9 do 9 po 6 dní v týdnu. Podle zakladatele e-commerce giganta Alibaba se jedná o požehnání a příležitost vykonat něco velkého.

Mezi zaměstnanci a zejména programátory se to setkalo, vcelku logicky, s velkou vlnou odporu. Číňané už se jednoduše přibližují (byť pomalu) západnímu způsobu života a chtějí mít více volného času na své záliby a koníčky.

V čem se však Číňané také přibližují západním zemím a čínská vláda z toho má vrásky na čele, to je porodnost. V loňském roce se v komunistické zemi narodilo pouze 15 milionů dětí, což je nejméně od roku 1961.

Porodnost v Číně byla v posledních třech desetiletích výrazně omezena politikou jednoho dítěte, jakmile si však vedení strany uvědomilo, že populace stárne a průmyslu začínají chybět zaměstnanci, toto pravidlo v roce 2016 zrušilo. Obyvatelé si však na nové možnosti těžko zvykají, naopak se snaží užívat života bez dětí co nejdéle, tedy podobně tomu, co se odehrává v západních zemích.

Jack Ma se jako nejbohatší Číňan často staví do role morální autority a nejinak je tomu také v tomto případě. Zmíněné pravidlo 996 tak nyní nahradil pravidlem 669 – milujte se šestkrát po šest dní co nejdéle dokážete (číslo 9 znamená v čínštině „dlouhotrvající“).

„Hlavním KPI svatby jsou výsledky. Musí vzniknout nějaký produkt. A co je tím produktem? Samozřejmě dítě,“ řekl Jack Ma na každoročním setkání zaměstnanců Alibaba Group s názvem Ali Day, na kterém se oddávají stovky párů a Ma figuruje jako oddávající.

Ma 102 přítomným novomanželům řekl, že početí dítěte je mnohem lepší a hodnotnější, než jakékoli materiální statky, které jim ve skutečnosti nikdy nebudou patřit.

„Svatba není od toho, abyste si kupovali auta nebo domy. Abyste hromadili majetek. Všechno je dnes relativní. Spoustu věcí je falešných. Cokoli vám kdokoli může sebrat. Ale dítě, to je opravdové a je to navždy kus vašeho života. Když vyleze slunce, jdete opravit střechu, když jste mladí a plní energie, jdete dělat děti,“ vysvětlil Ma.

Reakce na sebe opět nenechala dlouho čekat a uživatelé na čínské sociální síti Weibo namítají, že dodržovat pravidlo 996 a zároveň 669 je naprosto nemožné. Jack Ma přesto věří, že se správným přístupem se to dá zvládnout.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.