3 minuty čtení

Recenze knihy: Bod zlomu

Když v roce 2000 vyšla, poskytla světu snad poprvé v historii ucelený a praktický pohled na to, jakým způsobem se šíří nejen nemoci, ale zejména informace. Pro Malcolma Gladwella to byl zároveň okamžik, který z něj udělal globálně známého spisovatele.

Kniha Bod zlomu vysvětluje, jak se myšlenky šíří silou epidemie a které důležité elementy rozhodnou o tom, že ta či ona myšlenka dosáhne kritické masy, která jí učiní nezastavitelnou.

Gladwellův styl psaní je velmi příjemný na čtení, jedná se v podstatě o jeden velký příběh rozdělený do několika menších kapitol, v knize nazvaných jako tři pravidla epidemií. Konkrétně jsou to potom tato pravidla:

#1 Zákon malého počtu

Gladwell na několika zajímavých příbězích ukazuje, že epidemie se začíná šířit v okamžiku, kdy se samotnými šiřiteli stanou určité druhy lidí. Takoví lidé většinou spustí opravdu masové šíření a to zejména díky svému vlivu a sociálním konexím. Autor tyto lidi dělí na 3 druhy:

  • Spojovatelé

Spojovatelé jsou lidé, kteří mají mnoho kontaktů a jsou jakýmsi středobodem velké sociální sítě.

  • Maveni

Odborníci a všeobecně lidé, kteří rádi pomáhají svému okolí, které jejich pomoc a rady často vyhledává.

  • Prodavači

Charismatičtí lidé, kteří jsou schopni přesvědčit široké publikum díky svým komunikačním schopnostem.

#2 Faktor přilnavosti

Faktor přilnavosti je v případě šíření epidemií důležitý, protože bez něj se žádná myšlenka neuchytí, nezůstane posluchačům v hlavě. Musí se jednat o něco chytlavého, na co když lidé narazí, budou na to myslet pořád dokola nebudou se od toho moci odpoutat.

Gladwell tento faktor popisuje na příkladu Sezamové ulice, úspěšném TV pořadu, který spatřil světlo světa na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Cílem tvůrců bylo vzdělávání a zvyšování gramotnosti tříletých, čtyřletých a pětiletých dětí. Do té doby však panovalo přesvědčení, že něco takového se skrze médium, jakým je televize, nemůže podařit. Přesto se to podařilo a ze Sezamové ulice (v Česku vysílané jako Sezname, otevři se) se stal hit, který děti sledují s nadšením až do dnešních dnů.

Aby se myšlenka či informace uchytila, měla by být zábavná, užitečná, šokující, unikátní či jakkoli jinak schopná vyvolat emoce.

#3 Síla kontextu

Třetí a neméně důležitou součástí šíření jakékoli epidemie či informace je síla kontextu, tedy to, že se vaše cílová skupina nachází v optimálním rozpoložení a v situaci vhodné pro adaptaci vámi šířené myšlenky. Pokud kontext není odpovídající, myšlenka nemá šanci se uchytit.

Pokud budete například hladovému člověku nabízet oblečení, těžko ho přesvědčíte ke koupi. Pokud ovšem tomu samému člověku nabídnete sendvič, máte vyhráno. Při snaze přesvědčit obecenstvo či svou cílovou skupinu byste se tak měli zaměřit nejdříve na samotný kontext a vytvoření vhodných podmínek a až poté na propagaci hlavního sdělení.

Knihu Bod zlomu byste si měli do svého knihovny pořídit minimálně proto, že vás donutí se nad věcmi více zamyslet a vidět například svůj byznys a hlavně marketing z širší perspektivy. Pokud sníte o tom, že byste někdy vytvořili klidně i globálně úspěšnou virální kampaň, tato kniha může být tím správným impulsem.

Hodnocení Warengo: 10/10

Bod zlomu (The Tipping Point)
Autor: Malcolm Gladwell
Vydává: Biz books
Čas čtení: 5 hodin

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.