3 minuty čtení

Vzpoura investorů ze Silicon Valley, spouští vlastní burzu pro startupy

Venture kapitálovým investorům ze Silicon Valley se nelíbí, že klasické akciové burzy příliš tlačí na krátkodobé finanční výsledky, což nutí startupy měnit strategii a omezovat svůj růst. Rozhodli se proto, že si založí vlastní burzu, která bude ekonomiků startupů zohledňovat.

Marc Andreessen patří se svým investičním fondem Andreessen Horowitz mezi investorské legendy oblasti kolem sanfranciského zálivu. Mezi jeho startupové úlovky patří firmy jako Airbnb, BuzzFeed, Facebook, Foursquare, Lyft, Pinterest, Slack a mnoho dalších.

Andreessen tak má dokonalý přehled o tom, jak funguje ekonomika mladých firem a jakým způsobem může být ovlivněna vstupem na tradiční burzy jako třeba Nasdaq či NYSE. Přičemž tímto sledováním došel k závěru, že se jedná o negativní vliv, který nutí firmy zpomalovat ve svém růstu a více se soustředit na krátkodobé finanční výsledky.

A s Andreessenem souhlasí mnozí další, kteří říkají, že firma na burze sice vybere dostatečný objem finančních prostředků na další expanzi, ale kvůli tlaku ze strany investorů pak není schopna tyto peníze efektivně využít.

Andreessenovi může jako příklad sloužit Lyft, který je na burze Nasdaq od konce března a zatím to nijak růžově (sic) nevypadá. Alternativní taxislužba Johna Zimmera a Logana Greena ztratila během měsíce čtvrtinu hodnoty a její pád i nadále pokračuje.

A důvod? Investoři si jednoduše začali uvědomovat, že ztráty doprovázející masivní expanzi jsou na jejich zvyk až příliš vysoké. Lyft proto bude muset co nejdříve burziány přesvědčit, že na své ziskovosti intenzivně pracuje, což znamená utlumení expanze a optimalizaci cashflow. Může se tak snadno stát, že kvůli tomu Lyft přijde o podíl na trhu. A to je problém, který se vyhlášeným investorům ze Silicon Valley ani trochu nelíbí.

Long-Term Stock Exchange

Americká Komise pro cenné papíry před pár dny po dlouhých jednáních udělila licenci nové burze, o kterou Andreessen a spol. usilovali už od loňského roku.

„Zní to snad až moc dobře na to, aby to byla pravda. Je to obrovský krok pro všechny tady kolem,“ řekl ke zprávě SEC ředitel LTSE Holding Eric Ries, který je mimo jiné také autorem knižního bestselleru Lean Startup a s myšlenkou nové burzy přišel už v roce 2011.

Jak se můžeme dočíst na oficiálním webu nové burzy, jejím cílem je vytvoření trhu, který eliminuje tlak na krátkodobé výsledky a naopak podporuje firmy v investicích do inovací a tvorby hodnoty v dlouhodobém horizontu.

Podle vyjádření LTSE budou nyní dořešeny poslední administrativní detaily a ke konci roku už budou moci první firmy nabídnout skrze burzu své cenné papíry. Ze strany startupů se dá očekávat velký zájem, je však velkou neznámou, kolik burza přiláká dostatečně trpělivých investorů.

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.