3 minuty čtení

Jak David Gold nezavřel obchod a narazil na zlatý důl

Jméno jako by ho předurčovalo k úspěchu. Jenže jeho dětství i začátek podnikání byly všechno jiné, než to, co bychom mohli označit za šťastný příběh. Až přišel jeden večer...

Přestože patří mezi významné miliardáře, u nás je téměř neznámý. Možná je to i proto, že David Gold zbohatl na síti sex-shopů, což se jako vzor moc nehodí. Přesto je jeho vzestup od chudého chlapce k boháči vlastnícímu zámek, letadla a vrtulníky, fotbalový klub, ale také rozsáhlé obchodní impérium, zajímavou inspirací. Nechybělo totiž mnoho a místo boháče se mohl stát jedním z řady podnikatelů, kteří se sice pokusili postavit na vlastní nohy, ale neuspěli a nikdy se z chudoby nevymanili. A přitom má tak příznačné jméno.

David Gold vyrůstal v neúplné rodině, otec trávil hodně času ve vězení. Malý David chodil spát v šatech, protože jinak by se celou noc třásl zimou. Doma neměli televizi ani rádio, nekupovali noviny, takže velký svět za hranicemi města pro něj byl něčím neskutečným. Jak vzpomíná, jeho sny se neodehrávaly na pláži, ve společnosti krásných dívek. Možná ani nevěděl, jak taková pláž vypadá.

 

Jak Davida Golda zachránila náhoda

 

Pak si s bratrem půjčili peníze a otevřeli v Londýně knihkupectví, zaměřené hlavně na sci-fi literaturu. Už po půl roce bylo zřejmé, že s jejich podnikáním to jde s kopce. A tehdy zasáhla šťastná náhoda. Jednoho večera mu bratr, který ho měl odvézt domů, zatelefonoval, že má na autě poruchu a že se zpozdí. David na něj čekal až do deseti hodin a aby mu to lépe ubíhalo, nechal prodejnu otevřenou. Ke svému překvapení zjistil, že za dvě hodiny utržil více, než předtím za celý týden.

"Ve skutečnosti nás podobné náhody potkávají poměrně často."

Nejdříve si myslel, že jde o náhodu, a tak příští tři dny přespával v prodejně a nechával otevřeno až do pozdních hodin. Zjistil, že to opravdu funguje. Začal tedy prodávat nejen večer, ale také v neděli. Což byl problém. Narazil totiž na starobylý, ale stále platný zákon, který nedělní prodej zakazoval. Týden co týden ho odváděl policista a David Gold platil pokutu 30 šilinků. Jednou už to soudce nevydržel a vybafl na něj: „Nechcete prodávat třeba časopisy nebo tak něco, abych se s vámi nemusel pořád zdržovat?“

 

Cenná inspirace

 

To byla cenná inspirace, protože časopisy se v neděli prodávat směly. A tak se David Gold vypravil do velkoobchodu, aby si vybral nějaké tituly, které by mohly jít na odbyt. Kromě jiného mu ukázali žhavou novinku: King Magazine, první erotický časopis. Protože se prodával velmi dobře, položil si otázku, jak by mohl tuto poptávku ještě více využít. Odpovědí byla veleúspěšná síť sex-shopů Ann Summers.

 

Jistě, můžeme příběh uzavřít povzdechem, že každý takové štěstí nemá. Ve skutečnosti nás podobné náhody potkávají poměrně často. Jenže ne každý je ochoten, jako to udělal David Gold, přespávat v prodejně a nechat se týden co týden zatknout, jen aby dosáhl svého. Jak se říká, štěstí přeje připraveným. Možná by se to dalo říci i tak, že když jsme mentálně připraveni na úspěch, pak se určitě objeví nějaký podnět, který nám otevře cestu.

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.