2 minuty čtení

Investoři jsou nekompromisní, akcie Ajaxu Amsterdam poslali po prohře o pětinu níž

Doposud znal v tomto ročníků jen opačný směr. Nizozemský fotbalový klub Ajax Amsterdam se díky překvapivým postupům v Lize Mistrů těšil nebývalé přízni investorů a rostoucí ceně akcií. Až do včerejšího večera.

Fotbal umí být krásný i krutý zároveň, o tom se ve včerejším semifinálovém duelu Ligy Mistrů přesvědčili fanoušci na vlastní oči.

Ajax Amsterdam si do domácího utkání přivezl komfortní výhru 1:0 ze stadionu Tottenham Hotspur a když navíc už do poločasu odvetného utkání vedl 2:0, domácí příznivci neskrývali svou radost a už pomalu rezervovali vstupenky na finálové utkání s Liverpoolem. Jenže míč je kulatý a hráči londýnského klubu dali rychle po přestávce dvě branky, aby nakonec v nastaveném čase rozhodli třetí brankou o svém postupu do finále.

Jako první v tu chvíli člověka napadne, že se jedná o velkou sportovní tragédii, protože ztratit takto nadějný výsledek bude trápit klub i jeho příznivce ještě hodně dlouho. Po letním očekávaném výprodeji mladých hvězd se navíc podobná šance nedá v nejbližší době očekávat.

Následně si člověk uvědomí, že tím klub z nizozemského hlavního města přišel o prémii ve výši 15 milionů eur za postup do finálového utkání.

No a nakonec se podívá na graf znázorňující cenu akcií…

Akcie nizozemského klubu se propadly o pětinu.

Investoři jednoduše nemají prohry rádi, o čemž už se nedávno přesvědčil například italský Juventus, který vypadl ve čtvrtfinále právě s Ajaxem. Jeho akcie dopadly ještě o něco hůř, když se propadly o celou jednu čtvrtinu, což při přepočtu na peníze vychází na nějakých 300 milionů eur. Ajax oproti tomu ještě dopadl celkem dobře, nešťastná prohra ho stála „jen“ 80 milionů.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.