3 minuty čtení

Starbucks získal zdarma reklamu za 2,3 miliardy dolarů, aniž by byl vůbec vidět

Taková nevinná chyba za miliardy, dalo by se říct. Pro všechny "aktéry" je však pozitivní, že všechny ty miliardy znamenají reklamu zdarma a žádnou ztrátu.

Pokud vám snad přišlo, že je kolem seriálu Game of Thrones až moc velký povyk, tento týden už vám to muselo připadat jako totální šílenství. Z fantasy série se stal doslova kult, a tak není divu, že fanoušci i odborníci probírají každičký detail, který se na obrazovce objeví.

Tentokrát byl tím detailem „zapomenutý“ kelímek s kávou, který si zahrál opravdu miniaturní roli v nejnovějším dílu Game of Thrones. V jiných seriálech by si ho diváci pravděpodobně ani nevšimli, to však neplatí o tomto hitu z dílny HBO.

Už pár hodin po odvysílání se světem jako lavina šířily obrázky i video zachycující nepatřičně vystavený kelímek na stole uprostřed klasické středověké scénky. Jak se něco takového může stát v nejdražším seriálu historie? A není to náhodou placená reklama Starbucks?

Ta druhá otázka byla samozřejmě pokládána s nadsázkou, protože by se jednalo o těžko vysvětlitelný product placement. Jak se navíc velmi rychle zjistilo, nejednalo se o kávu ze Starbucks, ale o obyčejný kelímek cateringové firmy, která se stará o občerstvení herců. Jenže v tu chvíli už bylo pozdě na „nápravu“, světem se nezadržitelně šířila zpráva, že na stole v Game Of Thrones ležel kelímek Starbucks.

Síla značky Starbucks je jednoduše tak velká, že když lidé vidí kelímek s kávou, okamžitě je napadne firma Howarda Schultze. To se v tomto případě opravdu hodilo, protože zmínky o Starbucks na internetu mnohonásobně překročily obvyklou normu.

Critical Mention, firma zabývající se monitoringem médií, napočítala více než 10 tisíc zmínek o Starbucks v rámci médií z celého světa během 48 hodin od odvysílání zmíněné epizody. Agentura TalkWalker zase přišla s tím, že na sociálních sítích se během dvou dnů ve více než 193 tisících případů objevilo spojení Starbucks a Game of Thrones.

Stacy Jones, CEO marketingové firmy Hollywood Branded, odhadla pro server CNBC celkovou cenu takového zviditelnění na 2,3 miliardy dolarů. Tolik by musela jakákoli firma investovat, aby si v ceníkových cenách pořídila takto intenzivní publicitu po celém světě. Starbucks to však má zdarma a co víc, ani se toho nijak nezúčastnil.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.