3 minuty čtení

Pokuta 5 miliard dolarů jsou pro Facebook drobné, stěžují si senátoři a žádají vyšší tresty

Marka Zuckerberga jistě nečeká snadný zbytek roku 2019. Přestože jeho Facebooku se finančně nebývale daří, americká FTC si připravuje tresty za jeho dřívější prohřešky.

Přestože největší sociální síť světa čelí bezprecedentnímu tlaku ze strany vlád po celém světě, investoři zůstávají klidní a nadále investují své peníze do jejích akcií. Ani když vyšlo najevo, že si Facebook odložil stranou ohromných 5 miliard dolarů na řešení případného postihu ze strany Federální komise pro obchod (FTC), se akcie nepohnuly výrazně směrem dolů.

Cenné papíry Facebooku se nyní obchodují za cenu kolem 193 dolarů, což je nejvyšší hodnota od loňského rekordního propadu, kdy Zuckerbergova firma odepsala 19 procent ze své hodnoty. Tehdy se teprve dva měsíce držela na hodnotách vyšších, než jakých dosahuje dnes. To jednoznačně poukazuje na optimismus investorů.

Facebook se vrací na rekordní hodnoty

Drobné Facebook nepoučí

Optimismus investorů však poukazuje také na jednu další věc, která se příliš nelíbí ani dvěma americkým senátorům, demokratovi Richardu Blumenthalovi a republikánovi Joshi Hawleymu. Spojení dvou jindy znepřátelených stran také poukazuje na to, jak závažná by situace mohla být.

Ta úvaha je vcelku jednoduchá: Pokud případná pokuta nezastraší ani jindy velmi impulzivní investory, jak může něco udělat s morálkou Facebooku? Ten ve svých plánech jednoduše přidal jednu nákladovou položku ve výši 3 až 5 miliard dolarů, čímž pouze snížil svůj zisk za první čtvrtletí na 2,5 miliardy dolarů. Jenže už za rok 2018 měl technologický gigant zisk přes 22 miliard dolarů.

„Máme vážné pochybnosti o tom, zda jednorázová pokuta jednou za několik let může vést k nápravě chování Facebooku,“ napsali zmínění senátoři ve své stížnosti směřované k FTC.

Facebook podniká na hraně etiky již několik let, přesně podle Zuckerbergova dřívějšího prohlášení „Je lepší nejdříve chybovat a pak se případně omluvit, než se zdržovat dožadováním povolení.“ Facebook se tak nikdy nebál obchodovat s daty uživatelů a jejich soukromými informacemi. A tato strategie sociální síti s téměř 3 miliardami uživatelů přinesla nepochybně mnoho miliard dolarů.

„Veřejnost se oprávněně ptá, jestli už Facebook není moc velký na to, aby byl hnán k zodpovědnosti. FTC musí jednoznačně nastavit precedens, který Facebooku a dalším technologickým firmám jasně ukáže, že růst za každou cenu se nevyplatí,“ vysvětlují senátoři.

Zákonodárci žádají nejenom vyšší a častější pokuty, ale také možnost postihu pro CEO firmy v případě provinění firmy proti zákonům. Nejhlasitějším podporovatelem tohoto zákona je Elizabeth Warrenová, současná senátorka a také kandidátka na prezidentku.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.