2 minuty čtení

Nikdy jsem nekupoval IPO a nezmění se to ani v případě Uberu, říká Warren Buffett

Když naposledy mluvil Warren Buffett o tom, že investování v rámci IPO není příliš rozumné, investoři ho neposlechli a ve velkém investovali do akcií Lyftu. A výsledek? Akcie dnes mají o pětinu nižší hodnotu a někteří z těchto investorů už se dokonce soudí, protože prý že byli podvedeni.

Alternativní taxislužba Lyft vstupovala na americký Nasdaq před více než měsícem při upisovací ceně 72 dolarů za akci. Hned první burzovní den její cena díky velkému zájmu investorů vyletěla vzhůru o 20 %. Jenže další dny nastal přesně opačný trend a cena jedné akcie Lyftu se dnes nachází na hranici 60 dolarů za kus.

Někteří z investorů už podali žaloby a jako důvod uvedli, že byli podvedeni manipulativními informacemi v prospektech. Jenže podle samotného Warrena Buffetta byli spíše podvedeni vlastními smysly a neuváženým přístupem.

„Myšlenka toho, že nejlepším místem, kam v danou chvíli investovat své peníze, je to, které je právě plné entuziasmu, zvířecích instinktů, vysokých provizí a nadsazených cen…to prostě nedává smysl,“ řekl Buffett v rozhovoru se CNBC.

Jak už sám Věštec z Omahy několikrát zopakoval, jeho investiční firma za celou svou historii do IPO nikdy neinvestovala právě z těchto důvodů.

„Nemyslím si, že by Berkshire někdy za celých 54 let nakupoval nové akcie. Neříkám, že nakonec investujeme do něčeho lepšího, může se stát cokoli, ale pořád jsou podle mě lepší místa, kam peníze vložit, než právě do těchto nových firem,“ doplnil Buffett.

IPO Uberu se nás netýká

Buffett přiznal, že nad investicí do alternativní taxislužby Uber asi před rokem přemýšlel, ale nakonec se rozhodl investici nerealizovat, protože mu nedávala smysl.

„Kdykoli si kupujete akcie nějaké firmy, měli byste být schopni formulovat své důvody, něco jako ´Kupuji si akcie General Motors při valuaci 56 miliard dolarů, protože…´. Pokud vás nic nenapadne, měli byste se podívat po něčem jiném. Když si jdete kupovat potraviny nebo cokoli jiného, dokážete své důvody popsat. Proč byste tedy měli vkládat své mnohaleté úspory do něčeho, kde tyto racionální důvody neexistují?“ popsal své myšlenkové pochody Buffett.

IPO Uberu je tím nejočekávanějším technologickým vstupem na burzu letošního roku. Ačkoli původní odhady hovořily o valuaci kolem 120 miliard dolarů, trápení menšího Lyftu donutilo firmu Travise Kalanicka a Garetta Campa slevit ze svých nároků. Uber by tak měl ke konci tohoto týdne vstoupit na burzu při valuaci kolem 84 miliard dolarů.

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.