4 minuty čtení

5 podvodů, které stály investory do kryptoměn téměř 2 miliardy korun

Důvěřiví investoři přišli za poslední dva roky o více než 2 miliardy korun, když naletěli podvodníkům. Je pravda, že se jedná spíše o kapku v oceánu, když tuto částku porovnáme s celkovým přílivem investic do kryptoměnového odvětví. Blockchainové startupy, které v loňském roce realizovaly primární nabídku mincí, totiž inkasovaly téměř 150 miliard korun. Tento fakt pravděpodobně ale neobměkčí investory, kteří přišli o své peníze. Pojďme se podívat na 5 největších kryptopodvodů.

#1 ACChain, Puyin a BioLifeChain –1,32 miliardy korun

Podle údajů, které dala dohromady výzkumná společnost Diar, je čínská společnost Shenzhen Puyin Blockchain zodpovědná za téměř 60 procent ztrát, které na kryptoměnovém trhu díky podvodům vznikly. Společnost získala finanční prostředky na tři projekty – ACChain, Puyin a BioLifeChain – z nichž ani jeden se „nepodařilo“ zrealizovat. Shenzhenská policie zatím zatkla šest osob, které jsou podezřelé z podvodu a zahájila s nimi vyšetřování.

#2 Cryptokami – 264 milionů korun

Cryptokami navnadila investory řečmi o tom, že je novou třetí generací blockchainové infrastruktury, která bude využívána pro globální finanční služby. Poměrně ironicky tvrdila, že by rovněž zvýšila bezpečnost budoucích primárních nabídek mincí. Namísto toho však sama zanikla.

#3 NVO – 176 milionů korun

Teprve minulý týden ukončil svou podvodnou činnost „krypto-startup“ NVO. Společnost prohlašovala, že buduje modulární decentralizovanou burzu využitelnou pro více blockchainových platforem. Místo toho se po zakladatelích slehla zem a vzali s sebou i 3000 Bitcoinů. NVO svou burzu neaktualizuje už od března.

#4 LoopX – 99 milionů korun

LoopX byla vykutálenou investiční platformou, která slíbila vydělat peníze svým klientům pomocí vlastního obchodního algoritmu. Nápad je to skvělý, ale nemálo investorů už také naletělo na podobné „byznys modely“ s využitím automatických obchodních systémů. Společnost v nedávné době deaktivovala webové stránky a smazala účty na sociálních sítích, včetně Facebooku a Twitteru.

#5 Block Broker – 66 milionů korun

Jak už sám název napovídá, jedná se o zprostředkovatele kryptoměnových obchodů a opět ho můžeme zařadit mezi podvody s lehkým nádechem ironie. Block Broker slíbil svým investorům, že bude financovat platformu, který zaručí naprosté vyloučení ICO podvodů, vytvořením stoprocentně bezpečného investičního prostředí. Důvěryhodnost organizace se naprosto rozpadla, když se zjistilo, že profilový obrázek generálního ředitele na webových stránkách je falešný. V současné době se po zakladatelích společnosti slehla zem.

Digitální divoký západ

Zdá se, že se stále pohybujeme v oblasti digitálního divokého západu. Dokud nebude existovat alespoň základní regulace, která by zajistila legitimitu nově vznikajících projektů, budou nadále podobné podvody podrývat reputaci kryptoměnového prostředí. Dokonce ani neexistují žádné zákonné povinnosti upravující primární nabídky mincí, které by vás zavazovaly k povinnosti dodat produkt poté, co jste již získali finanční prostředky. Proto nemají někteří lidé po načerpání milionů příliš velkou motivaci k vybudování hodnotné společnosti.

Údajné podvodné jednání však není příliš sofistikované a snadno ho odhalíte. Mezi typické znaky patří falešné fotografie a zaměstnanecké profily a velmi nedokonalý whitepaper. Až se nabízí otázka, jak může někdo za této situace do podobného projektu investovat? Přesto však lidé bezhlavě investují s vidinou obrovských zisků a přicházejí tak o peníze. Platí zde klasické: „Kdo chce moc, nemá nic.“

Neexistují žádné zákonné povinnosti upravující IPOs

Možná to má však co dočinění s vysokou frekvencí těchto podezřelých znaků. Web Bitcoinist ve svém příspěvku píše, že se zhruba u pětiny nových ICO projektů projevuje toto podezřelé jednání, investoři si z toho však příliš těžkou hlavu nedělají.

Jak už však bylo uvedeno v úvodu článku, vyloženě podvodných projektů je malé procento. Co stojí možná ještě více za zamyšlení je ale rostoucí počet projektů, které pomalu spotřebovávají získaný kapitál, aniž by cokoliv hmatatelného vyprodukovaly nebo ukázaly. Všichni zájemci o investování by se tak měli mít před kryptoměnovým startupy na pozoru. Zkrátka, pokud zní jisté plány příliš dobře na to, aby to mohla být pravda, pravděpodobně to pravda ani nebude.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.