2 minuty čtení

Je potřeba bojovat proti nerovnostem ve společnosti, řekl Ray Dalio a inkasoval 2 miliardy

Už dlouhá léta zaznívá z úst těch nejbohatších, že bychom jako společnost měli bojovat proti zvětšující se propasti mezi těmi nejbohatšími a střední, potažmo nejnižší třídou. Jenže realita občas bývá trochu jiná.

Ray Dalio je zakladatel a šéf hedgeového fondu Bridgewater Associates, který má ve správě aktiva za více než 137 miliard dolarů, což z něj činí největší fond svého druhu na světě. Není proto překvapivé, že jako ředitel má nárok na pořádné odměny.

Co však působí trochu kontrastně, to jsou jeho slova z poslední doby. Dalio se totiž, jak se dá vysledovat z jeho slov, dal do boje s nerovností ve společnosti a v podstatě při každé příležitosti a rozhovoru mluví o tom, že kapitalismus nefunguje a je potřeba začít ekonomiku narovnávat.

Jak ovšem nyní ukázal průzkum serveru Institutional Investor, pro Dalia kapitalismus funguje velmi dobře a podle všeho na tom zatím nehodlá nic měnit. Za rok 2017 si devětašedesátiletý investor přišel na 1,3 miliardy dolarů, v loňském roce se jeho odměny vyšplhaly dokonce na 2 miliardy dolarů. Dalio si tak vydělal průměrně 5,5 milionu dolarů denně, nebo chcete-li 228 310 dolarů každou hodinu.

Dalio samozřejmě investuje nemalé prostředky skrze svou nadaci Dalio Philantropies, přesto může výše jeho odměn při současném majetku ve výši 17 miliard dolarů vzbuzovat pochyby, zda svá slova o smazání rozdílů ve společnosti myslí vážně.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.