2 minuty čtení

The We Company (WeWork) podala žádost o vstup na burzu, její čísla jsou hrozivá

The We Company, doposud známá spíše jako WeWork, v pondělní tiskové zprávě potvrdila, že si podala žádost o vstup na burzu.

Společnost WeWork si změnila název na začátku letošního roku na The We Company, protože tak lépe vystihne svůj rozšiřující se byznys. Firma se původně zaměřovala jen na sdílené kancelářské prostory (WeWork), ale postupem času přidala také klasické rezidenční bydlení (WeLive) a vzdělávání (WeGrow).

Poslední valuace, kterou tvoří zejména masivní investice od japonského fondu SoftBank, se pohybovala kolem 47 miliard dolarů. Je však velkou neznámou, jak by na takovou hodnotu reagovali investoři. Firma se totiž zatím nemůže pochlubit pozitivními finančními výsledky.

Byznys společnosti založené v roce 2010 Adamem Neumannem (dnes CEO) a Miguelem McKelveyem je totiž postaven na odkupu nemovitostí a kancelářských prostor na poměrně prestižních adresách a to velmi významně zatěžuje firemní pokladu.

Konkrétní čísla budou zveřejněna až těsně před vstupem na burzu, ale jak už společnost informovala média v březnu tohoto roku, za rok 2017 dosáhla ztráty 933 milionů dolarů při tržbách ve výši 886 milionů dolarů. V roce 2018 už byly tržby 1,8 miliardy dolarů, ale stejně tak narostla i ztráta, konkrétně na 1,9 miliardy dolarů.

Jak už bylo zmíněno, tyto velké ztráty doposud kryl zejména investiční fond japonského miliardáře Masayoshi Sona – SoftBank. Ten do firmy doposud naposílal přes 10 miliard dolarů, z toho 2 miliardy v letošním roce.

Vzhledem k termínu podání žádosti můžeme IPO reálně očekávat za nějakých 4–5 měsíců, teoreticky bychom se tedy The We Company na burze měli dočkat v termínu kolem září letošního roku. Zda to bude NYSE či Nasdaq zatím není jasné.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Nechápu, proč do toho SoftBank tolik investuje. A nepochopím ani ty, co si budou kupovat jejich akcie. Jakmile se otřese trh s nemovitostmi, tak půjdou ke dnu.
    0