2 minuty čtení

Kde vzal Kim Čong-un luxusní limuzínu Mercedes? Daimler nemá tušení

Pokud bychom vycházeli ze sankcí, které světové velmoci uvalily vůči Severní Koreji, dojížděl by vůdce Kim Čong-un na summity možná tak na koni. Jak ovšem můžeme vidět, známý diktátor má mnohem lepší dopravní prostředek.

Svět řeší velkou záhadu – jak je možné, že se severokorejský diktátor Kim Čong-un vozí na summitech luxusní limuzínou Mercedes za milion dolarů?

Při příležitosti setkání s ruským prezidentem Putinem na Kima čekaly u vlakového nádraží ve Vladivostoku dvě limuzíny – Mercedes Maybach S600 Pullman Guard a Mercedes Maybach S62. Model S600 Pullman Guard použil Kim podle všeho také během svých dvou summitů s americkým prezidentem Trumpem.

Média se okamžitě obrátila na německý Daimler, který tyto limuzíny vyrábí, aby jim vysvětlil, jak je možné, že se tato auta dostala do rukou severokorejského vůdce, když podle sankcí by to nemělo být možné.

„Nemáme bohužel absolutně žádnou představu, jak se tyto vozy do Severní Koreje dostaly. Pro Daimler je export odpovídající zákonům a politickým nařízením jedním ze základních principů společensky zodpovědného podnikání,“ řekla médiím mluvčí společnosti Silke Mockert.

Firma zároveň odmítá, že by k prodeji mohlo dojít omylem a dodává, že na prodej od třetí strany nemá žádný vliv.

„Nemáme se Severní Koreou obchodní kontakt už déle než 15 let a striktně dodržujeme evropská i americká embarga. Abychom zabránili jakémukoli prodeji našich vozů přímo do země nebo na některou z jejích ambasád, máme nastaveny kontrolní mechanismy v rámci exportního systému.Co se však týká přeprodeje vozů, to už je bohužel mimo naši kontrolu,“ dodala mluvčí Daimleru.

Když se ovšem podíváme na Kimův majetek, nejedná se o nic výjimečného. Podle mnoha zdrojů je Kim velkým automobilovým fanouškem a v jeho garážích najdeme stovku luxusních vozů v ceně více než 20 milionů dolarů. Dokumenty na summitech s ostatními světovými státníky zase tradičně podepisuje vlastními pery Montblanc v ceně několika tisíc dolarů.

Jak je tedy na tomto příkladu vidět, i přísné sankce mají pouze omezený efekt. V konečném součtu se zdá, že tím trpí pouze obyvatelé.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.