6 minut čtení

Investice do kryptoměn: Top 6 kryptoměn, které byste neměli opomenout

Technologie blockchainu a kryptoměny se obecně těší stále větší popularitě. Stále více lidí přemýšlí nad otázkou, jak investovat a konkrétně do čeho investovat. Obrovské množství kryptoměn dále stoupá každý den a výběr té správné může být celkem problém. Proto jsme udělali výběr za vás a zredukovali tento seznam na pouhých šest.

Stejně jako v případě jakéhokoliv jiné investiční aktivity, je nezbytné znát odvětví. O jakou se to jedná technologií? Jaké je její využití? Nebo jaký je vlastně její potenciál? To jsou základní otázky, na které byste měli být schopni předtím, než se do nějaké investice pustíte znát odpovědi.

Co je třeba před investicí zvážit?

Je dobré si promyslet i pár dalších věcí. Máte v plánu denní obchodování nebo preferujete HODL? Zvažujete krátkodobou nebo dlouhodobou investici? Na tyto otázky neexistuje žádná správná nebo špatná odpověď, jedná se pouze o vaše osobní preference. Denní obchodování vyžaduje určitou míru angažovanosti, trpělivosti a trvá poměrně dost času, než dosáhnete úspěchů. Na to byste měli být připraveni. HODL nebo-li dlouhodobá držba kryptoměn naopak znamená, že nebudete obchodovat tak často, budete držet aktiva po dlouhou časovou periodu s očekáváním velkých zisků, díky tomu jak časem získávají kryptoměny na hodnotě.

Budete muset zvážit, kolik jste ochotni investovat do těchto aktiv, protože pravidlo číslo jedna (které nikdy není dostatečně zdůrazněno) zní: „Neinvestujte do kryptoměn peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.“ Musíte tedy vzít v úvahu situaci, kdy budete ve ztrátě a popřemýšlet, jak velkou ztrátu ještě snesete. Nebo naopak, jakou částku chcete vydělat, než z obchodu vystoupíte. Můžete se dostat i do obrovských zisků, pokud ale budete příliš chamtiví a odmítnete svou pozici prodat ve správnou chvíli, tak se také může stát, že neskončíte s žádným profitem nebo dokonce ve ztrátě. Každá z těchto položených otázek je mimořádně důležitá a musí si na ně každý odpovědět, než začne obchodovat.

Všichni jsme viděli extrémní nárůst na Bitcoinu v roce 2017, kdy atakoval hranici 20 tisíc dolarů, než v lednu znovu oslabil. Mnoho lidí tak skončilo se ztrátou, pokud nakupovali právě během tohoto humbuku. Od té doby je kryptoměnový trh poměrně líný, objevují se dílčí maxima i minima, ale nic bláznivého, co jsme mohli vidět na konci loňského roku.

Pokud jste se tedy rozhodli investovat, co s tím obrovským počtem kryptoměn. Jak vybrat ty, které skutečně stojí za to? Zde vám nabízíme šestici, která rozhodně stojí za zvážení.

#1 NEO – 15. dle tržní kapitalizace

NEO je duchovním dědictvím Da Hongei, velmi prominentní tváře v blockchainové komunitě. Je podporované čínskou vládou a teoreticky schopné provádět 10 tisíc transakcí za sekundu. Můžeme ho tedy označit za velmi atraktivní minci, kterou stojí za to zvážit. Jedním z jeho nejzajímavější rysů je fakt, že funguje na systému „Quantum Computer proof“, což je v případě dalších mincí vzdálená hudba budoucnosti.

„Neinvestujte do kryptoměn peníze, které si nemůžete dovolit ztratit.“

#2 XRP Ripple – 3. dle tržní kapitalizace

Mince, která se už objevila ve všech komunikačních kanálech, se současnou tržní kapitalizací 33 miliard dolarů, rozhodně stojí za váš čas. S podporou JP Morgan, American Express a centrální banky Saudské Arábie se jedná o minci s obrovským potenciálem – nenechte se zmást jeho nízkou cenou. Nejpodstatnější informace je, že má být mince použita jako platební systém schopný fungovat za extrémně nízké poplatky využívající vysokorychlostních transakcí, což z něj dělá jednu z nejatraktiv­nějších mincí letošního roku.

#3 XMR Monero – 10. dle tržní kapitalizace

Mince označována nálepkami jako bezpečná a soukromá je na cestě stát se jednou z nejvíce bezpečných mincí, díky svým „ring signatures“ (typ digitálního podpisu, který může provést jakýkoliv člen skupiny uživatelů, který má klíče. Jednou z bezpečnostních vlastností tohoto podpisu je, že by mělo být výpočetně nemožné určit, který z klíčů členů skupiny byl použit k vytvoření podpisu). Protože je mince schopná maskovat, kdo přesně stojí za transakcí na rozdíl od průměrných kryptoměn, je extrémně přitažlivá pro všechny osoby, které vyžadují absolutní soukromí.

Bitcoin je využíván jako základní měna na mnoha burzách

#4 BTC Bitcoin – 1. dle tržní kapitalizace

Bitcoin nesmí na našem seznamu chybět. Asi ani není třeba ho obšírně představovat. I přes jakýkoliv pohyb se vždy pohyboval na čele žebříčku velikosti kryptoměn. Je využíván jako základní měna na mnoha burzách. Zároveň je nejdéle fungující a podle miliardáře Billa Millera a mnoha dalších i tou nejstabilnější kryptoměnou. Kromě zmíněného je také ale nejdražší, a tak budete muset vynaložit vyšší počáteční investici, abyste se dočkali slušné návratnosti ve střednědobém až dlouhodobém horizontu.

#5 ETH Ethereum – 2. dle tržní kapitalizace

Za rok 2017 zaznamenalo Ethereum nárůst více než 3000 procent, když se svezlo na růstové vlně spolu s dalšími kryptoměnami. Je to zdaleka nejvíce přizpůsobivá kryptoměna, která je zodpovědná za síť ERC20, která využívá blockchain společnosti Ethereum. Její využití je obrovské a aplikační potenciál neomezený. Velmi dobrá mince, která stojí za zvážení.

#6 LTC Litecoin – 7. dle tržní kapitalizace

Mince, která není svým fungováním příliš odlišná od Bitcoinu, proto by měl být i Litecoin velkým uchazečem o vaše peníze. S konečnou kapacitou 84 milionů mincí využívá bleskurychlou transakční síť. Opravdový uchazeč o to, stát se vaší dlouhodobou investicí, zvláště s ohledem na to, že do konce letošního roku má být natrvalo implementován do smartphonů.

Souhrn

Výše jste měli možnost nahlédnout do seznamu některých z nejlepších mincí, které byste měli zvážit pro vaši případnou investici. Samozřejmě že existuje i spousta dalších, přičemž některé z nich budou také úspěšné a jiné naopak odpad, to nám ale napoví až čas.

Naše tipy jsou však jenom soukromou analýzou situace, doporučili bychom vám abyste provedli svůj vlastní průzkum před tím, než začnete investovat. Věříme však, že článek může posloužit jako správný startovací bod a mapa, kterým směrem se vydat.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.