7 minut čtení

Proč by měl Warren Buffett koupit akcie Facebook?

Po drtivou většinu doby ve své roli v čele Berkshire Hathaway se Warren Buffett vyhýbal technologickým akciím. Sám je považoval za obtížně ocenitelné a těžko předvídatelné. Historicky preferoval akcie s konzistentními opakujícími se obchodními modely jako je Coca-Cola nebo Wells Fargo. Je čas na další porušení zmíněného pravidla?

V poslední době však své pravidlo dvakrát porušil. Nejdříve udělal výraznou chybu při investici do IBM. Vsadil miliardy na akcie softwarové společnosti, která dosáhla svých růstových cílů. Drtivou většinu akcií však prodal se ztrátou, neboť si nevedly tak, jak očekával. Přechod společností do růstových oblastí jako je Cloud Computing, jí trval příliš dlouho.

V nedávné době pak investoval do akcií Apple, společnost ho zaujala vysokými maržemi a silnou značkou s věrnou zákaznickou základnou, které pomáhá k růstu i široký segment služeb včetně App Store nebo Apple Music.

Nyní je zde další technologický gigant, který se zdá být vhodný pro Buffetovu budoucí investici – Facebook. Po nedávném výprodeji se akcie společnosti tváří jako skutečně hodnotné, a navíc se mohou pochlubit i dalšími faktory, které Buffett miluje: Velký náskok před konkurencí a monopolistické postavení. Pojďme se podívat na všechny tyto faktory blíže.

#1 Hodnota akcie

Na akciovém trhu představuje hodnota něco jako její atraktivitu. Ačkoliv je Facebook zřetelně rostoucí akcie s příjmy a výnosy na akcii, které by měly v letošní roce růst téměř o 40 procent, je z hlediska konvenčních metrik stále relativně dostupný. Poměr ceny akcie k zisku na akcii 27,56 je stále jenom o něco málo vyšší, než je průměr indexu S&P 500, který činí 24,4 – zatímco historicky roste zisk na akcii průměrně o 12 procent ročně, tak u akcií sociální sítě se očekává v příštích třech letech průměrný růst 23 procent.

Akcie společnost sice už nepatří k nejlevnějším, ale stále jsou mnohem dostupnějších než například cenné papíry jejího rivala Alphabetu (Google), které se obchodují s P/E ukazatelem 33,6 a mnohem levnější než akcie současných oblíbenců trhů Amazonu a Netflixu u nichž se tento poměr pohybuje na úrovní tříciferných čísel.

Při zvážení možností růstu v rozvojových zemích a růstu dalších aplikací, které jsou Facebookem vlastněné (Instagram, WhatsApp, Messenger) se zdá, že jeho akcie nabízejí významnou hodnotu. Buffett, který je spolu se svým učitelem, Benjaminem Grahamem, symbolem hodnotového investování už v minulosti řekl: “Buďte chamtiví, když mají ostatní strach, a naopak se mějte na pozoru, když jsou ostatní chamtiví.“ Po nedávném výprodeji můžeme dojít k závěru, že se investoři celkem bojí.

Facebook se může pochlubit velkým náskokem před konkurencí a monopolistickým postavením

Současnou pozici společností popisuje i další Buffettův citát: “Je mnohem lepší koupit skvělou společnost za férovou cenu než slušnou společnost za skvělou cenu.“ Vezmeme-li v úvahu dominanci Facebooku jako sociálního média a jeho současné ocenění, tak vypadá přesně jako společnosti, o kterých Buffett mluví.

#2 Velký náskok před konkurencí

Warren Buffett zpopularizoval pojem „ekonomický příkop“, což je soubor udržitelných konkurenčních výhod, které blokují konkurenci a umožňují tak vysoké zisky. Buffett téměř vždy tento příkop u akcií, které chce koupit, hledá a Facebook se takovým příkopem může neštěstí také chlubit. Nejenom že sociální sít vlastní řadu značek, které jsou rozpoznatelné po celém světě, včetně Instagramu a WhatsAppu, ale ještě důležitější je to, že tyto značky sami o sobě vytváří další ekonomické příkopy prostřednictvím vlastního síťového efektu.

V případě Facebooku se zdá, že síťový efekt je nejsilnější. Koneckonců, sociální sítě fungují pouze do té míry, dokud existují další lidé, kteří se do sítě přidávají. Pozice potenciálních konkurentů je tak mnohem složitější, jakmile už funguje zavedený provozovatel. Vzhledem k tomu, že má Facebook měsíčně více než 2 miliardy aktivních uživatelů, zdá se téměř nemožné ho sesadit z vedoucího postavení mezi sociálními médii, jak se to jemu samotnému podařilo v případě vystřídání MySpace v počátcích fungování tohoto odvětví.

Aby se pokusil vyjádřit svou víru v ekonomické příkopy, tak řekl ohledně Coca-Coly, že kdybyste mu dali k dispozici 100 miliard dolarů a řekli mu, aby převzal vedoucí postavení nápojového giganta na poli nealkoholických nápojů, tak by vám je vrátil s tím, že to nesvede. To samé lze říci i o Facebooku a jeho postavení mezi sociálními médii. Jeho konkurenční výhoda vytvořila společnosti za poslední rok ziskové rozpětí přibližně 40 procent, což je lepší než prakticky jakákoliv akcie na trhu. Pro srovnání, průměrná společnost v indexu S&P 500 má ziskové rozpětí kolem 10 procent.

#3 Buffett má v oblibě mediální společnosti

Během své investiční kariéry si věštec z Omahy vybral pár odvětví, která preferuje. Miluje bankovnictví a pojišťovnictví, rovněž se ale zaměřuje i na zdravotnictví, energetiku a značkové společnosti – nicméně mediální akcie se pohybují velmi vysoko na jeho seznamu oblíbenců. Buffett byl velkým podílníkem v bývalém Washington Post Company, nyní známé jako Graham Holdings, která mu vynesla více než stoprocentní výnos. Také se mnohokrát nechal slyšet, že místní noviny a televizní stanice mohou nabízet téměř monopoly, neboť je u nich tendence mít pouze malou konkurenci a v před internetové době bylo třeba, aby lidé zůstali informovaní stejně jako společnosti musely mít kde inzerovat.

Je takřka nemožné ho sesadit z vedoucího postavení mezi sociálními sítěmi

Co se týče Facebooku, tak probíhá dlouhá debata o tom, zda se jedná o mediální nebo technologickou společnost, realita je však taková, že se jedná o hybrid obou. Společnost v podstatě využívá sílu internetu jako titulní stránky digitální éry – novin 21. století. Facebook v mnoha směrech vyvrátil potřebu místních médií a stal se úspěšným z části i díky tomu, že si ledacos z tohoto modelu vypůjčil. Místní podniky například nyní vyhledávají Facebook, aby zvýšily poptávku po svých službách a získaly tak nové zákazníky. Stejně jako místní noviny v případě, o kterém hovořil Buffett, Facebook využil svého obsahu k dosažení monopolu v této oblasti.

Kromě těchto důvodů by se měl Buffett podívat na Facebook ještě kvůli jedné pohnutce. Investice Berkshire Hathaway jsou podstatě omezeny pouze na akci megacapů (všeobecně společnosti s tržní kapitalizací přes 200 miliard dolarů), jeho společnost je už tak velká, že se obecně vyhýbá vlastnictví více než desetiny společnosti, protože větší podíl vyžaduje zveřejnění určitých informací a jistá omezení. Ve světě „malých“ akcií už není tolik možností ke koupi, nicméně Facebook vypadá, že představuje všechno, co Buffett hledá. V současné době by mohl koupit akcie za 50 miliard dolarů, aniž by se musel starat o pravidla Americké komise pro cenné papíry.

Možná se tak už blíží čas, kdy dá investiční legenda Facebooku pořádný „Like“.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.