2 minuty čtení

Musk se dohodl s komisí, nebude tweetovat o produkci ani financích Tesly

Elon Musk a americká Komise pro cenné papíry si konečně na radu soudkyně "nasadili rozumné kalhoty" a dohodli se na kompromisu, který by měl přispět k míru. Alespoň prozatím.

Spory mezi Elonem Muskem a americkou Komisí pro cenné papíry (SEC) jsou vyostřené už od poloviny loňského roku, kdy zakladatel automobilky Tesla manipuloval s cenou akcií skrze svůj tweet o převzetí Tesly do soukromých rukou.

Obě strany tehdy v září dospěly k dohodě, která zahrnovala pokutu ve výši 22 milionů dolarů a také slib, že všechny další tweety týkající se Tesly si Musk nechá schválit představenstvem společnosti.

Jak se ovšem ukázalo, žádné kontroly se od té doby nekonaly, přestože sedmačtyřicetiletý podnikatel mezitím několikrát o Tesle tweetoval, přičemž v únoru dokonce o informacích týkajících se objemu výroby. Komisi v té chvíli došla trpělivost a obrátila se na soud.

Soudkyně Alison Nathan přesně před třemi týdny obě stranám doporučila, aby si „nasadili rozumné kalhoty“ a smysluplně se domluvili, jinak bude muset do celého sporu zasáhnout ona sama.

Podle pátečních informací se Musk s komisí finálně dohodli na podmínkách smíru. Ty zahrnují zejména omezení možností Muskova tweetování ohledně Tesly. Americký vizionář se nyní musí ve svých tweetech vyhýbat zejména těmto tématům:

  • Aktuální finanční výsledky Tesly
  • Predikce ohledně budoucích finančních výsledků
  • Stav i predikce objemu vyrobených vozů
  • Plánované projekty na Teslu navazující
  • Jakékoli finanční a právní informace, které mohou ovlivnit akcie

Pokud bude chtít Musk o některém z těchto témat tweetovat, budou to muset posvětit právníci Tesly.

Finální verzi dohody nyní musí schválit také soud, dá se předpokládat, že tam žádné komplikace nenastanou. Odborníci však mají pochybnosti o tom, zda tato dohoda cokoli vyřeší, protože podobnou dohodu obě strany uzavřely už ve zmíněném září loňského roku.

Akcie Tesly se v průběhu pátku propadly o 5 %, po zveřejnění dohody však po uzavření burzy vyrostly o necelé jedno procento.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.