1 minuta čtení

Ray Dalio varuje před zpomalováním globální ekonomiky a hrozícími konflikty

Ray Dalio patří mezi nejrespektovanější investory na světě, jeho investiční fond Bridgewater Associates má ve správě více než 124 miliard dolarů. Politici, odborníci i menší investoři proto velmi pozorně naslouchají, když mluví nejen o stavu ekonomiky.

Dalio mluví už několik měsíců o tom, že dnes můžeme v západním světě pozorovat podobnou situaci, v jaké se země nacházely kolem roku 1930. Proto se obává také možnosti, že namísto klasické ekonomické krize se mohou objevit významnější vojenské konflikty.

„Pokud se podíváme na nerovnoměrné rozložení bohatství ve společnosti, kdy nejbohatší jedno procento vlastní to samé, co ´spodních´ devadesát procent, vracíme se do roku 1930. Pokud se podíváme na populismus, který se dostává do popředí, vracíme se do roku 1930. Pokud se podíváme na situaci v případě monetární politiky a její schopnost stimulovat, vracíme se do roku 1930,“ popisuje Dalio podobnosti.

Žádný ze současných lídrů prý nedokáže ani odhadnout, jaké jsou všechny možnosti, kterými by celá situace mohla skončit. Podle Dalia je však zásadní, aby se pracovalo na proměně samotného kapitalismu. Je jasné, že globální ekonomika bude směrem k roku 2020 zpomalovat a právě to může přinést další vyhrocení sporů, nejen vnitropolitických, ale také globálních.

Podívejte se na celý rozhovor s Rayem Dalio zde:

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.