5 minut čtení

Jak obchodovat na burze?

Mnohokrát zmiňované téma, které by ale správně s obchodováním nemělo mít nic společného. Prakticky každá kniha o investování na kapitálových trzích, kterou dnes otevřete, obsahuje kapitolu o psychologii obchodování. Autoři na mnoha stránkách obšírně rozebírají, jak musíte dostat pod kontrolu emoce a jak si nemáte ze ztrát nic dělat. Faktem ale je, že jako burzovní obchodník byste emoce neměli řešit ani pociťovat vůbec.

Idyla na demoúčtu

Typicky (a špatně) to většinou probíhá tak, že si jako nováček něco málo načtete, a pak se vrhnete na nějaký demo obchodní účet, kde si začnete zkoušet, jestli vám to na trzích vůbec půjde, nebo ne. V drtivé většině případů se vám bude na demu hned od začátku dařit velmi dobře a za první týden vyděláte tolik, kolik si jinak vyděláte za celý měsíc.

S jídlem roste chuť a s úspěšnými obchody sebevědomí. Velmi pravděpodobně si začnete na grafech všímat opakujících se situací, které začnete rádi opakovaně obchodovat. Netrvá to proto dlouho a na makléřův účet poputují vaše skutečné peníze, abyste si mohli otevřít reálný účet.

Tady ovšem ta pohádka končí, protože velmi rychle zjistíte, že zatímco demo chápal váš mozek spíš jako takovou hru, na živých trzích si až moc dobře uvědomujete možná rizika a taky podvědomě nechcete přijít o své těžce vydělané peníze.

Krutá realita

Přichází první ztráty, stres, brzké vystupování z obchodů kvůli strachu a záleží na každém individuálně, kdy mu dojde (nebo kdy si přizná), že nemá funkční strategii. Existují obchodníci, kteří vám budou alibisticky tvrdit, že mají jenom smůlu, protože jejich strategie má úspěšnost 70%. Když ale nahlédnete do jejich obchodních deníků, zjistíte, že sice mají z 10 obchodů 7 profitabilních, ale zatímco úspěšné obchody uzavírají v zisku 50–70 dolarů, ty ztrátové drží až do ztráty 300–400 dolarů.

Na demoúčtu se musíte naučit železné disciplíně

Takový money management je samozřejmě dlouhodobě neudržitelný a ohánění se procentuální úspěšností rozhodně ničemu nepomůže. I nejlepší obchodníci na světě se minimálně v jednom ze tří obchodů zmýlí. Jenže jejich poměr riskované částky a potenciálního profitu nikdy neklesne pod 1:4 až 1:3 (standardně jdou pro 1:5 až 1:7). To znamená, že jim stačí klidně čtyřiceti procentní úspěšnost a i tak nemají problém být každý měsíc ve více než uspokojivém profitu. Takže tady bude potřeba udělat krok zpět.

Návrat k demoúčtu

Je načase vrátit se na demo a začít ho brát trošku seriózněji. Právě demo (nikoliv reálný účet) je místem, kde byste měli pociťovat emoce a trnout, jestli vaše strategie bude fungovat tak, jak má. Zde se musíte naučit železné disciplíně a bezchybnému obchodování. Na živém účtu už pak toto všechno budete více méně jen strojově opakovat.

Velkou roli zde hraje taky ego. Většinou totiž máme problém trestat za chyby sami sebe takže si leccos odpustíme. Obchodování ale není žádná sranda, a pokud zde opravdu hledáte obživu a kariéru, nikoliv jen alternativu za kasino, musíte být vůči sobě nekompromisní.

Jakákoliv chyba, kterou zmaříte standardní průběh obchodu (ze strachu vystoupíte dřív/později, špatně posunete stop-loss atd.), by měla jak na demu, tak na živém účtu znamenat týdenní zákaz obchodování. Stačí jeden takový dodatek, který si přidáte ke strategii a ihned začnete celou burzu brát rozhodně mnohem vážněji a seriózněji.

Další věc je doba na demu. Dokud nebudete schopni minimálně tři měsíce v kuse prakticky bezchybně fungovat na demu, přičemž v každém měsíci vykážete uspokojivý profit, nemáte na žádných živých trzích co dělat.

Jak by to mělo vypadat

Z dema musíte odcházet jako dokonale vytrénovaný obchodník, který má zcela jasno, jak bude každý jeho obchod vypadat už dopředu. A když máte tohle, není důvod mít z čehokoliv strach. Víte, že ne každý obchod vyjde, ale pokud nevyjde, bude vás stát třeba 200 dolarů, zatímco když se obchod zdaří, odnesete si pětinásobek, nebo ještě víc. Nakonec to nejdůležitější – máte sami na vlastní kůži dlouhodobě vyzkoušeno, že vaše strategie funguje a máte precizně vedenou statistiku z dema, která to dokazuje.

Zákazy obchodování jsou velmi účinné a prospěšné

V takto neprůstřelné situaci zkrátka neexistuje racionální důvod mít z čehokoliv strach. Když vám nevyjde 10 obchodů v řadě a přijdete o 2000 dolarů, vždycky můžete obchodování zastavit a opět se vrátit na demo, nebo pořádně zanalyzovat, jestli jste opravdu někde neudělali chybu. V tom případě musí opět následovat trest.

Zákazy obchodování jsou velmi účinné a prospěšné, protože když uděláte chybu a přijdete kvůli tomu o peníze, budete mít aspoň zpočátku tendence rychle to napravit. Vrhnete se tedy do trhů a budete nedočkavě hledat obchody, což taky není dobré a zakládáte si na další problém.

Místo toho si dejte opravdu týden pauzu, vše si zpětně projděte a klidně sledujte i živé grafy. Možná se zdravě naštvete, když uvidíte, že kdybyste nechybovali, mohli jste si místo trestu krásně vydělat. Jinak to opravdu nejde a pamatujte, že obchodování na burze je běh na hodně dlouhou (celoživotní) trať. Cokoliv uspěcháte, zaplatíte dříve či později vlastními penězi.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.