2 minuty čtení

Uber si jde pro valuaci mezi 80 a 90 miliardami dolarů, Kalanick vydělá přes 5 miliard

Až v první polovině května vstoupí na newyorskou NYSE, bude se jednat o největší IPO od vstupu Alibaba group na stejnou burzu v roce 2014.

Ačkoli původní plány hovořily o valuaci až 120 miliard dolarů a šéf firmy Dara Khosrowshahi na to má dokonce vypsaný stomilionový bonus, v návaznosti na vývoj akcií menšího konkurenta Lyftu se vedení Uberu rozhodlo své plány upravit.

Uber v pátek oznámil, že upisovací cena akcií se bude pohybovat mezi 44 a 50 dolary, což firmě propůjčí valuaci mezi 80 až 90 miliardami dolarů. Uber by tak měl v rámci IPO vybrat 8 až 9 miliard dolarů na svůj další rozvoj.

Největší akcionáři Uberu, jejich podíl a jeho hodnota v případě ceny 47 dolarů za akcii. (dle podkladů na SEC)

Jméno/název Podíl ve firmě Odhadovaná hodnota
SoftBank 12,8 % 10,2 miliardy dolarů
Benchmark 8,5 % 6,8 miliardy dolarů
Travis Kalanick 6,7 % 5,3 miliardy dolarů
Garrett Camp 4,6 % 3,7 miliardy dolarů
Veřejný IF Saúdské Arábie 4,3 % 3,4 miliardy dolarů
Alphabet 4,2 % 3,3 miliardy dolarů
Ryan Graves 1,9 % 1,5 miliardy dolarů
Varování od Lyftu

Konkurenční Lyft byl skutečným lakmusovým papírkem, který ukázal, jak investoři chápou a hlavně přijímají byznys plán, který obě tyto společnosti mají velmi podobný, tedy dlouhodobá ztrátovost s nejistými zisky.

Lyft se od svého debutu na burze Nasdaq propadl z upisovací ceny 72 dolarů za akcii na pátečních 57,24 dolarů, tedy o celých 21 % níže. To byl pro Uber jasný signál, že investoři se na obchodní model alternativních taxislužeb dívají velmi obezřetně a přehnaná valuace může vést k tvrdému propadu.

Zástupci Uberu se již vydali na tradiční roadshow, kde se o svém potenciálu budou snažit přesvědčit investiční bankéře. Samotné IPO proběhne v první polovině května.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.