2 minuty čtení

Microsoft potěšil investory a stal se historicky třetí firmou s valuací přes jeden bilion dolarů

Technologický obr Microsoft napodobil výkon Applu a Amazonu z loňského září a stejně jako tyto dvě firmy se podíval nad hranici jednoho bilionu dolarů.

Microsoftu pomohly k růstu dobré finanční výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku, se kterými investory seznámil ve středu po uzavření burzy.

Všechny důležité ukazatele předčily očekávání analytiků, když zisk ve výši 1,14 dolaru na akcii překonal původně očekávaný 1 dolar a tržby se díky 14% růstu vyšplhaly na 30,6 miliardy dolarů namísto predikovaných 29,84 miliard dolarů.

Microsoftu se daří úspěšně realizovat plány generálního ředitele Satyy Nadelly, který se rozhodl snižovat postupně závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu.

Akcie na to reagovaly prudkým růstem o 5,1 % ještě před začátkem obchodování, aby se dostaly na cenu 131,31 dolarů za kus. Na překonání bilionové hranice firma potřebovala zdolat cenu 130,51 dolarů, což se podařilo. V průběhu dne se cena akcií snížila a valuace se tak nyní pohybuje kolem 991 miliard dolarů.

Pokud bude i nadále pokračovat býčí nálada na trhu, dá se očekávat, že hranici bilionu dolarů také, tentokrát už podruhé, překonají i Apple (970 miliard) a Amazon (942 miliard).

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.