2 minuty čtení

Tesla prodělala další stovky milionů dolarů, investory to však nezaskočilo

Obyčejně se stává, že když firma ohlásí nevydařené výsledky, její akcie na to reagují menším či větším poklesem, v závislosti na konkrétních číslech. Pro Teslu už však tato pravidla neplatí.

Místo očekávané ztráty 69 centů na akcii se investoři dočkali informace o ztrátě 2,90 dolarů na akcii. Namísto očekávané tržby ve výši 5,19 miliardy dolarů jen 4,54 miliardy dolarů. Navíc pokles v prodaných automobilech o propastných 41 procent oproti předchozímu kvartálu.

Akcie však po uzavření burzy zůstaly víceméně na stejné hodnotě, investoři něco podobného očekávali. Už dříve totiž Tesla informovala, že za první čtvrtletí prodá menší objem vozů, než se očekávalo, zejména kvůli nižšímu zájmu ze strany amerických zákazníků, kteří od prvního ledna přišli o svůj daňový bonus. Tesle se však nedařilo ani na čínském trhu, kam také doručila méně vozů, než bylo plánováno.

Vedení automobilky včera zároveň dodalo, že se ziskem nepočítá ani ve druhém kvartálu tohoto roku, naopak je možné, že firma bude hledat další kapitál z vnějšku. Do zisku by se pak společnost Elona Muska měla vrátit ve druhé polovině roku.

Minulý měsíc firma uhradila splatné dluhy v celkové výši 920 milionů dolarů, v dubnu ji čeká uhrazení dalších 180 milionů dolarů. Musk už dříve oznámil, že v rámci úspornějšího hospodaření se budou zavírat showroomy a proběhnou plánované odstávky výroby.

Pro investory může být pozitivní alespoň meziroční srovnání, ve kterém si firma vede poměrně dobře. Objem tržeb za prodej automobilů se totiž meziročně zvýšil z 2,74 miliardy dolarů za první kvartál v roce 2018 na 3,72 miliardy v roce 2019, tedy o celých 36 procent. Malý rozdíl je také ve ztrátě, kdy za první čtvrtletí loňského roku firma prodělala 709,6 milionů dolarů, zatímco letos to bylo „jen“ 702,1 milionů dolarů.

Jak už bylo zmíněno výše, Tesla se v průběhu dne, ještě před oznámením výsledků, propadla o 2 %, po uzavření burzy však hodnota zůstala víceméně stabilní.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.