3 minuty čtení

Jak začít podnikat bez peněz? Zkuste na rozjezd podnikání získat investora

Peněz je trhu stále přehršel. Kdo tvrdí opak, tak lže. Pokud máte správný produkt, zbývá se jen rozhodnout, která cesta k financím pro vás bude tou nejvýhodnější. Může to být crowdfunding, jehož popularita v posledních letech strmě stoupá. Anebo investoři, kteří čekají na slibné projekty.

Takových investorů je poměrně mnoho. Nestačí však jenom říct, co děláte nebo se chystáte dělat a kolik potřebujete peněz na to, abyste mohli začít nebo fungovat ještě lépe a rychleji. Víte, co se od vás v takové situaci čeká? Pokusili jsme se pro vás základy shrnout v následujících čtyřech bodech.

Momentálně žijeme ve skvělé době, jak dlouho však bude trvat, než se dočkáme další finanční krize? Využijte proto současné konjunktury, která nemá svou délkou v historii obdoby a pokuste se získat investorské peníze, dokud je ještě čas.

#1 Perfektní znalost čísel

Kolik činí produkční náklady? Jaká je zisková marže? Jak objemné musí být prodeje, aby se návratnost dostavila v plánovaných termínech? To je jen zlomek otázek, na které byste měli být schopni odpovědět.

Na reakci „to bude vědět náš účetní“ zapomeňte. Jestliže je váš byznys v raných fázích, je zcela nutné znát veškerá dostupná čísla. Investoři své peníze nesvěří někomu, kdo neví, co se ve firmě po finanční stránce děje.

Je zcela nutné znát veškerá dostupná čísla

#2 Jednoznačné porozumění silným stránkám

Jako zakladatel či spoluzakladatel společnosti musíte rozumět silným a slabým stránkám svého podnikání. To platí i pro sféru zaměstnanců. Pokud jste plnohodnotným vůdcem, poznáte přesně chvíli, kdy musíte najmout novou kapacitu na něco, co nezvládáte.

Klíčem k úspěchu je mít správné lidi na správných pozicích. Váš úkol je takové lidi vést a vytvořit prostředí, kde se budou moci plně rozvíjet. Obklopujte se, pokud možno kvalitními lidmi, na které se můžete spolehnout. Ano, není jednoduché oddělat zrno od plev, nicméně investor musí cítit, že vás nemusí vodit za ruku.

#3 Sdílejte ve firmě stejné hodnoty

Vést lidi znamená značnou zodpovědnost, protože zaměstnanci jsou zrcadlem vašeho byznysu. Vytvořte firemní kulturu postavenou na poctivém chování a lidé zvenčí si toho všimnou. Dbejte na to, aby mezi jednotlivými odděleními panovala přátelská atmosféra. Všichni ve firmě musí cítit, že hrají za jeden tým.

Nedávná slova ředitele společnosti LinkedIn, kterým předcházely špatné ekonomické výsledky, dobře demonstrují výše zmíněné. „Jsme stále ta stejné firma jako den před oznámením výsledků. Já jsem ten stejný ředitel a vy jste ten stejný tým“. Jakmile investoři budou vědět, že máte neměnnou vizi a solidní firemní kulturu, máte napůl vyhráno.

Klíčem k úspěchu je mít správné lidi na správných pozicích

#4 Dostatek sebevědomí

Ať už podnikáte v jakémkoli oboru, všechny dny růžové nebudou. Přesto je nutné udržet týmovou morálku a zdravou úroveň sebevědomí. Zůstaňte klidným, protože váš psychický stav se přímo odrazí na vašem týmu. Udržte si optimismus a dohlédněte, aby každý pracoval. Svěšené hlavy nikomu nikdy nepomohly.

Jak říkával úspěšný podnikatel Conrad Hilton: „Úspěch vychází z akce. Úspěšní lidé se nenechají zastavit. Dělají sice chyby, ale nikdy se nevzdají bez boje.“ Skleslý a negativně naladěný zakladatel firmy žádné peníze nepřiláká.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.