3 minuty čtení

Technologické firmy jsou předražené, Uber mě děsí obzvlášť, říká investiční guru

Investoři mají letos doslova žně. Zatím však nikoli co se týká vybírání zisků, ale díky hned několika mladým a známým firmám, které se rozhodly v roce 2019 vstoupit na burzu. Jenže je to vůbec tak skvělá příležitost, jak se na první pohled zdá?

Nikdy si přeci nechce nechat ujít příležitost investovat do dalšího Amazonu. Nebo co kdyby propásl šanci stát se akcionářem nového Facebooku? Takové myšlenky mnoho investorů jednoduše děsí a proto jsou rozhodnuti stůj co stůj být v rámci letošních IPO aktivní.

Nadšené burziány nezchladila ani nedávná slova Warrena Buffetta, který těsně před vstupem Lyftu na Nasdaq řekl, že by investoři měli být opatrní a vyhnout se podobně impulsivním nákupům. Vidina budoucích Amazonů a Facebooků je jednoduše moc silná.

Z těch nejočekávanějších IPO už mají burzy za sebou vstup Lyftu, Pinterestu nebo třeba videokonferenční platformy Zoom. Druhé dvě firmy jsou na burze teprve pár dní a zatím si užívají své úvodní růstové období. Ale třeba takový Lyft už na burze doslova válčí necelý měsíc, když se jeho cena z upisovací hodnoty 72 dolarů za akcii propadla už na 60 dolarů za akcii. Firmu navíc začali žalovat první investoři, podle nich totiž společnost uváděla mylné informace ve svých prospektech.

Právě před přehnaným naceněním nyní varuje také Aswath Damodaran, který je profesorem financí na Stern School of Business na univerzitě v New Yorku a jeho hlavním zaměřením je oceňování podniků. Ten je přesvědčen o tom, že plánované valuace těchto firem neodpovídají jejich reálné hodnotě.

„Všechny čtyři firmy jsou naceněny příliš velkoryse (Uber, Lyft, Pinterest a Zoom, pozn. red.). Docela se bojím Uberu s valuací 100 miliard dolarů, protože on ani Lyft nemají vůbec vymyšleno, jak rostoucí tržby přemění na rostoucí zisky. Takže v podstatě platíte 100 miliard za firmu, která stále ještě nemá životaschopný byznys model. To je děsivé,“ řekl Damodaran v podcastu serveru CNBC.

Damodaran zároveň dodává, že lidé sice relativně správně sází na budoucnost, ale ve svých úvahách se snadno nechávají zmást čísly. Tyto firmy totiž velmi šikovně používají různá ohromující čísla, aby jejich byznys vypadal úspěšně – počet uživatelů, najezděné kilometry, odběratelé…vše, kromě finančních čísel.

„Opravdovým testem bude vstup Uberu na burzu. Uvidíme, jestli se lidé nechají zmanipulovat čísly…91 milionů řidičů, to je ohromující číslo. Myslím si, že ty firmy to používají také kvůli vzájemnému zastrašování,“ doplnil Damodaran.

Sám „Děkan oceňování“, jak se mu často přezdívá, vidí valuace na jiných hodnotách, než společnosti samotné. Uber by měl být podle Damodarana oceněn na částku kolem 60 miliard dolarů a Lyft by se měl pohybovat kolem 15 miliard dolarů.

Jak se investoři zachovají v případě Uberu by mělo být jasno na začátku května, kdy se firma chystá vstoupit na newyorskou NYSE.

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.