4 minuty čtení

Jak dosáhnout rychle povýšení? Vystupte z davu

Jste už na své současné pozici příliš dlouhou dobu a rozhodli jste se posunout někam dál? Připravuje se u vás ve firmě povyšování a nechcete zůstat stranou? Věřte, že ne veškerá zodpovědnost za povýšení leží pouze na vašem nadřízeném. Ledacos pro svůj postup výš můžete udělat i sami.

#1Usmívejte se

Možná celkem triviální rada, ale není radno ji podceňovat. Každý pracovní den se skládá z mnoha neočekávaných událostí. Jak dobře člověk dělá svou práci, tak částečně závisí i na tom, jak reaguje na tyto nečekané situace. Úzkost a strach vás v tomto případě nedovednou nikam, naopak dopřát si čas na analýzu situace vám pomůže shromáždit své myšlenky a přijít na řešení problému.

Usmívejte se a vyzařujte pozitivně. Tento přístup tak ukáže vašemu šéfovi, že se nebojíte výzev, ale že se do nich naopak umíte vrhnout po hlavě.

#2 Pracujte nad rámec svých povinností

Ochota nést zodpovědnost vám pomůže získat kladné body. Zájem o další práci ukazuje také váš zájem o svou pozici ve firmě a váš zájem o firmu samotnou. To, že nabídnete svůj čas, ukazuje, že jste ochotni udělat více a jít dál, než je nutné. Kterému šéfovi by se takový zájem nelíbil?

#3 Přicházejte dříve a odcházejte později

Akce mluví mnohem jasněji než slova. To, že v práci strávíte více času, vám pomůže získat před ostatními náskok. Stačí přijít do práce o 15 minut dříve než ostatní a druzí budou mít pocit, že jste v práci stále. O trochu pozdější odchod zase ukazuje, že svůj úkol děláte pečlivě a nikam zbytečně nespěcháte.

#4 Projevte starost

Dejte ostatním vědět, jak neocenitelní pro společnost jste. Například navrhněte řešení pro optimalizaci výrobního programu – dáte tak najevo, že svůj čas věnujete nejen své práci, ale i zlepšení firmy samotné. A hlavně – zajistěte, aby to věděli ti správní lidé…

Někdy to bez ostrých loktů nejde

#5 Trocha sebepropagace neuškodí

Kdo říkal, že se nestydatá sebepropagace nikdy nevyplácí? To, že ostatní budou vědět, co vše jste dosáhli, vám jistě pomůže získat kredit a dostat se tedy i blíže ke svému cíli. Vždy se ujistěte, že si vaší dobře odvedené práce všimnou správní lidé, a hlavně nenechte nikoho, aby si připisoval vaše úspěchy – někdy to bez ostrých loktů prostě nejde.

Pokud není váš šéf stále zaujatý, představte mu čísla. Například porovnejte své výsledky s loňským rokem a ukažte mu, že jste byli schopni zlepšit svou produktivitu o 25 %. Nadřízení často nemají čas všimnout si vaší dobře odvedené práce nebo těchto postupných, ale dlouhodobě významných zlepšení.

#6 Oblékejte se tak, abyste zapůsobili

To, jak se oblékáte, je podstatnou součástí balíčku, který nabízíte a kterým se prezentujete. Většina lidí uvítá možnost dívat se na zaměstnance, který vypadá stejně dobře, jako pracuje. To znamená, že byste měli být vždy upravení, oholení a s trochou nadsázky – voňavý. A co se týče pracovního oděvu, oblékejte se pěkně, nicméně nemusíte být „overdressed“– obchodní manažer by se měl oblékat jako obchodní manažer, programátor nebo grafik ale už jako obchodní manažer vypadat nemusí.

#7 Pokládejte otázky

Dejte svému šéfovi vědět, že máte zájem ve firmě strávit více času a vypracovat se. Čím dříve tento krok uděláte, tím lépe – vzbuzuje to pocit sounáležitosti a ochoty závazku a to je přesně ten obrázek, který o sobě chcete vytvořit.

#8 Mluvte se správnými lidmi

Je to trochu povrchní – ale snažte se bavit s těmi správnými lidmi. Vlivnými, kteří jsou ve společnosti dlouho, jsou vážení, úspěšní. Vzbudíte tak dojem, že mezi ně patříte.

Dejte o sobě vědět, že máte zájem ve firmě strávit více času a vypracovat se

#9 Komunikujte se svým nadřízeným

Dostaňte se na jeho stranu. Ukažte, že ho berete jako mentora – ptejte se ho na informace, rady. Zabere to lépe než vyptávání se na zvýšení platu.

Začněte „šplhat“

Tak to bychom měli – pár jednoduchých tipů, které sice nezaručují povýšení, ale mohou alespoň velmi výrazně zvýšit vaše šance na to, abyste dostali to, co zasloužíte.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.