4 minuty čtení

Příliš mnoho práce? využijte Paretovo pravidlo

Většina lidí o pravidle 80/20 nebo formálně známějším Paretově pravidle slyšela. Vilfredo Pareto, si poprvé všiml tohoto fenoménu při svém působení na univerzitě ve švýcarském Lausanne už v roce 1896. Při experimentu objevil, že 20 procent rostlin hrachu ve své zahradě produkovalo 80 procent zdravých plodů. Následně rovněž zaznamenal, že čtyři pětiny pozemků v jeho domovině na Apeninském poloostrově vlastní jedna pětina obyvatel. To už nemohla být náhoda.

V roce 1997 vyšla kniha Richarda Kocha, která byla přeložena do 35 jazyků a prodána ve více než milionu kopií, která popisuje, jak se Paretův princip vztahuje na celou řadu oblastí života. Omílané pravidlo je vypozorovatelné v podnikání přes přírodu až po osobní štěstí.

Jednoduše řečeno tedy princip ukazuje, že za 80 procent výsledků odpovídá 20 procent akce a to skutečně všude.

V praxi si můžeme povšimnou, že zhruba pětina obchodních zástupců přináší firmám 80 procent příjmů nebo naopak 20 procent klientů je zodpovědných za čtyři pětiny zisku společností. Klasicky je 20 procent zaměstnanců zodpovědných za 80 procent problémů. Sportovní nadšenci by si mohli všimnout, že ačkoliv pravidelně mění své cvičící rutiny tak, získávají nejlepší výsledky z 20 procent nejlepších cviků. 80 procent nerostného bohatství země je produkováno jednou pětinou plochy rozlohy země, a tak by se dalo pokračovat do nekonečna.

Nicméně teď přijde ta zábavnější část, zkuste Paretovo pravidlo aplikovat na vlastní život. Začněte u práce, můžete pokračovat osobním životem nebo vlastně čímkoliv na co si vzpomenete.

Práce

Všichni máme čas na nezbytné úkoly, jako je například odpovídání na emaily. Vytvořte si šablony pro maily, na které často odpovídáte a okamžitě reagujte pouze na maily, díky kterým získáte nejvíce – ostatní si toto privilegium nezaslouží. Identifikujte pětinu vašich aktivit, které přinášejí nejvíce kladných výsledků, vyhraďte si na ně čas a řádně se jim věnujte.

Většinu času využijte na 20 procent podřízených, kteří vám pomohou dosáhnout nejvíce, a naopak se nenechte okrádat o drahocenný čas těmi méně úspěšnými.

Prioritizujte – vyberte nejdůležitější aktivity a travte nad nimi čas. Může to být třeba získávání a nábor talentovaných prodejních talentů nebo komunikace s klienty to už je na vás, každopádně je potřeba se ujistit, která aktivita je nejdůležitější a té se věnovat skutečně prioritně.

Činnosti s nízkou přidanou hodnotou omezte na minimum, ať už je to právě psaní zmíněných emailů nebo cokoliv jiného.

Osobní život

Jedná se o vysoce subjektivní oblast, za kterou máte odpovědnost jenom vy, nezapomeňte však věnovat čas událostem, ze kterých dostanete co nejvíce pozitivního.

Co změnit v osobním životě?

Pokud je to možné travte čas tím, co je považováno za nejdůležitější– mezilidské vztahy. Buďte s lidmi, kteří vám za to stojí, se kterými vám je příjemně a naopak se vyhýbejte situacím, které vám život otravují. Velmi důležité je i zdraví – ve zdravém těle, zdraví duch, jak se říká. Najděte si tak nejlépe každý den čas na sportovní aktivitu.

Dost času také strávíte v práci před obrazovkou monitoru nebo na mobilním telefonu. Minimalizujte čas strávený na telefonu, když jste s lidmi, které máte rádi.

Také se zamyslete nad tím, zda by nebylo příhodnější odstranit ze svého života negativitu. Trávit čas sledováním depresivního zpravodajství, kterého nabízí současné sdělovací prostředky přehršel, nic pozitivního nepřináší.

Slovo závěrem

Aplikace pravidel 80/20 v životě vám může jak otevřít oči, tak zcela změnit pravidla životní hry. Základním problémem je, že jsme všichni neustále zaneprázdnění a všichni máme vyměřeno stejných 24 hodin denně. Je neuvěřitelné jaké množství práce a nadbytečností, které se v našich životech objevují na denní bázi, jsou zbytečnými činnostmi. Věnujte se raději něčemu smysluplného.

Věnujte potřebnou dobu ke zhodnocení vašeho života. Podívejte se na něj z perspektivy Paretova pravidla, zejména co se týká oblasti práce. Jakmile zjistíte, kterých 20 procent aktivit přináší nejlepší výsledky a více spokojenosti, začněte pracovat na změně a věnovat se jim. Budete velmi mile překvapeni pozitivní změnou, která ve vašem životě nastane.

Množsví oblastí, kde lze pravidlo aplikovat je ještě mnohem větší, tento příspěvěk by měl být hlavně odrazovým můstkem k vašim činům, přičemž tím prvním krokem by mohlo být nastudovaní knihy Richarda Kocha.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.