3 minuty čtení

Tlak na Zuckerberga se stupňuje, politici žádají jeho osobní zodpovědnost za skandály Facebooku

Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, čeká ještě mnoho náročných týdnů a měsíců. Jeho společnost totiž kupí jeden skandál za druhým a nejenom americké vládě se přestává líbit, že CEO firmy za to nenese žádnou zodpovědnost.

Přestože americká Federální komise pro obchod zahájila své vyšetřování už před více než rokem a Facebook během té doby několikrát upozorňovala na praktiky na samé hranici zákona, nic se výrazně nezměnilo.

Ačkoli Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg a mnozí další zástupci firmy tvrdí, že dělají maximum pro ochranu uživatelských dat a investují velké finanční prostředky, na světlo vychází stále nové případy, které v uživatelích i státních orgánech vzbuzují obavy.

Ve Washingtonu D.C. proto začíná sílit tlak na to, aby se změnil přístup patřičných úřadů a představitelé největší sociální sítě začali brát téma uživatelských dat opravdu vážně.

„Facebook už dostal mnoho varování, Federální komise pro obchod musí být agresivnější. Pokud dokážeme Marka Zuckerberga a další členy vedení Facebooku soudit jako osobně zodpovědné za špatné chování firmy, vyšleme tím jasný signál všem lídrům v celé zemi: Porušování zákonů a klamání spotřebitelů vás vyjde draho,“ řekl jeden z iniciátorů, demokratický senátor Richard Blumenthal.

Blumenthal je totiž přesvědčen, že možnost schovávat se za firemní strukturu umožňuje Marku Zuckerbergovi schvalovat riskantní obchodní praktiky a případnou pokutu si jednoduše vykázat jako firemní náklady na rozvoj. Tomu chce učinit přítrž.

„Zuckerberg a Facebook jsou jedna entita – jako dvě strany jedné mince. Je to zakladatel, CEO, rozhodující akcionář a také tvář firmy. A vzhledem k k nedávným důkazům je jasné, že o nekalých praktikách nejen že dobře věděl, on je přímo schvaloval,“ doplnil Blumenthal v prohlášení.

Demokratická senátorka a kandidátka na prezidentku Elizabeth Warren minulý měsíc představila návrh zákona, který by umožňoval zavřít do vězení zodpovědné osoby z firem, které jakýmkoli způsobem poruší ochranu osobních údajů a soukromí uživatelů.

V Austrálii už dokonce parlamentem prošel zákon, který dává soudům nástroje k odsouzení představitelů sociálních sítí, které nezabrání šíření nevhodného obsahu. Bylo to velmi rychlá reakce na nedávnou střelbu v mešitách na Novém Zélandě, která byla vysílána na Facebooku v přímém přenosu a díky tomu se začala nezadržitelně šířit po celém internetu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.