3 minuty čtení

Pinterest a Zoom za sebou mají povedené IPO, obě firmy rostly o desítky procent

Obrázková sociální síť Pinterest a videokonferenční platforma Zoom vstoupily úspěšně na burzu. Pinterest investoři najdou pod tickerem PINS na NYSE, Zoom pod tickerem ZM na burze Nasdaq.

Ani jedna z těchto firem nedosahovala takového zájmu, jako před nimi Lyft. Netřeba ani mluvit o Uberu, který hraje vlastní ligu. Přesto se dá říci, že obě tyto společnosti mají pro investory mnohem zajímavější prospekty.

Pinterest +25 %

Firma vedená Benem Silbermannem začala svůj první burzovní den na ceně 23,75 dolarů, tedy o 25 % více, než byla cena upisovací. Tím se valuace firmy vyšplhala na 12 miliard dolarů, což je částka, která odpovídá poslednímu investičnímu kolu z roku 2017.

Ačkoli Pinterest má o něco slibnější finanční výsledky než Lyft, který vstoupil na burzu minulý měsíc, stále panují obavy, aby nešel ve stejných stopách. Také Lyft využil nadšení investorů a první den přidal skoro čtvrtinovou hodnotu, ale v dalších dnech začali burziáni racionálně uvažovat nad jeho byznys modelem a akcie šly dramaticky dolů.

Pinterest má navíc s Lyftem společné to, že jeho zakladatelé, Ben Silbermann a Evan Sharp, si nechávají většinu hlasovacích práv díky dvěma třídám akcií, takže budou i nadále reálně ovládat další vývoj společnosti.

Ben SIlbermann má díky svému podílu nyní majetek v hodnotě kolem 1,6 miliardy dolarů, Evan Sharp je na rovné miliardě dolarů.

Zoom +80 %

Zoom zůstával tak trochu vzadu za všemi těmi médii oslavovanými startupy, které mění svět. A nutno říci, že to bylo vůči firmě založené v roce 2011 nespravedlivé, což dnes potvrdili také investoři na burze.

Zoom, který se zaměřuje na poskytování platformy pro video a audiokonference, je totiž v jedné podstatné věci jiný, než ostatní technologické firmy aktuálně vstupující na burzu – je ziskový.

Videokonferenční společnost v loňském roce zvýšila tržby o 118 % na 330,5 milionu dolarů při zisku 7,58 milionu dolarů. Nejsou to možná nijak oslnivá čísla, ale firma Erica Yuana stále roste a má zdravé cashflow.

A při dnešním IPO se ukázalo, že takové finanční výkazy dokáží investoři náležitě ocenit. Ještě před začátkem obchodování akcie s tickerem ZM doslova vyletěly o 80 % z původních 36 na 65 dolarů za kus. Zoom se tak během chvilky dostal z původní valuace 9,2 miliardy dolarů na valuaci ve výši 16,7 miliardy dolarů.

Tato přehlížená firma tak má nyní nejen o 4 miliardy vyšší valuaci než souběžně kótovaný Pinterest, ale v podstatě se dotáhla Lyft, který se jen tak tak drží na hranici 17 miliard dolarů.

Eric Yuan, zakladatel a CEO Zoomu, je nyní díky 22% podílu ve firmě oficiálně miliardářem s majetkem ve výši téměř 3,5 miliardy dolarů.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.