3 minuty čtení

3 důvody, proč aerolinky zvýší ceny a cestující si přes léto připlatí

Ať se nám to líbí ne, aktuální situace na trhu letecké dopravy nahrává aerolinkám do karet. Není proto pochyb o tom, že situací využijí a zvýší ceny letenek.

Cestovatelé po celém světě byli v posledních letech ve skvělé pozici. Přestože se ekonomice dařilo a lidé tak měli k dispozici velké finanční prostředky, aerolinky kvůli tvrdému konkurenčnímu boji neustále zlevňovaly. Dobrodruzi tak mohli doslova za pár korun procestovat pěkný kus světa.

Jenže situace se v tomto roce začala pomalu obracet a aerolinky se dostávají do pozice, kdy mohou letenky zdražovat. A nepochybně to udělají. Jaké k tomu mají důvody?

#1 Boeing 737 MAX

Problémy amerického výrobce letadel se softwarem modelu 737 MAX, který za poslední rok zavinil dvě letecké katastrofy, mohou velmi výraznou měrou přispět ke zvýšení cen leteckých dopravců.

Situace je totiž taková, že Boeing 737 MAX využívají zejména nízkonákladové aerolinky, které tradičně tlačí ceny letů velmi nízko. Tomu se vždy musely klasické aerolinky přizpůsobovat.

Jenže za současné situace je po celém světě celkem 371 těchto letounů vyřazeno na dobu neurčitou z provozu. Situaci navíc zhoršuje fakt, že Boeing pozdrží dodávání nových letounů aerolinkám, které je měly před letní sezónou objednané.

V řeči obchodu to znamená, že nízkonákladové aerolinky budou mít nižší kapacitu kvůli menšímu počtu letadel a budou muset zdražit letenky, aby si ztrátu kompenzovaly. V návaznosti na to mohou zdražit také klasické aerolinky, protože kvůli nižší kapacitě a vyšším cenám se mnoho cestovatelů přesune k nim.

#2 Cena leteckého paliva

Pokud jsou ceny leteckého paliva nízko, aerolinky létají mnohem více spoji a na vzdálenější místa. Jakmile ovšem cena leteckého paliva stoupne, aerolinky ruší spoje, čímž se opět snižuje konkurenční tlak a ceny rostou vzhůru.

Naneštěstí pro cestovatele jsou letos ceny leteckého paliva o celých 20 procent výše, než byly před rokem, odborníci navíc odhadují, že v dalších třech měsících ještě porostou.

#3 Krachující aerolinky

Germania, Wow Air, Jet Airways, to jsou jen některé z aerolinek, které za poslední měsíce odstavily svá letadla úplně. Tvrdá konkurence má za následek odpadávání těch nejslabších z byznysu, bohužel pro pasažéry to opět znamená zdražení letenek.

A jako „bonusový“, čtvrtý důvod, bychom mohli uvést to, co doposud umožňovalo dobrodruhům a milovníkům dovolených cestovat relativně levně – ekonomika. Dříve na množství peněz v kapsách cestovatelů neměly aerolinky jak reagovat, protože konkurenční boj tlačil ceny dolů nehledě na ekonomickou situaci. Jenže se silnějším postavením aerolinek díky výše popsaným důvodům bude snaha promítnout do ceny také právě tuto skutečnost.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.